Macierzanka piaskowa

vwlOlqj30H4uY2Sp0OkL19Bzz4KFn5.jpg
Dodano: 10:44 4 lutego 2009
Aktualizowano: 14:58 18 listopada 2011
Źródło: Porady i praktyka stosowana ziół leczniczych. Warszawa 1997.

Rośnie na nasłonecznionych miedzach, skarpach, na brzegach lasów, gdzie gleba jest jałowa, a także na małych kopcach mrowiskowych. Potrzebuje wiele słońca oraz ciepła i dlatego występuje na kamienistych równinach i halach gdzie gleba szczególnie się nagrzewa.

Macierzanka dotarła do nas w XI wieku z krajów śródziemnomorskich, a spośród uprawionych, a potem powtórnie dziedziczących gatunków można obecnie spotkać w naszych ogródkach przede wszystkim tymianek pospolity, zwany też macierzanką tymiankiem a po łacinie Thymus vulgaris. Tymianek pospolity jest wyższy od macierzanki piaskowej i osiąga wysokość do 50 cm. Obydwa gatunki mają takie samo działanie lecznicze.

Macierzanka była znana już w starożytności. Według starych przekazów: „Macierzanka jest przede wszystkim ostra i gorąca. Pobudza wydalanie moczu, miesiączkowania, działa poronnie, przyśpiesza przebieg normalnego porodu. Napój przygotowany z macierzanki oczyszcza wewnętrzne, szlachetne części ciała.”

Ten, kto zastąpi poranną filiżankę kawy szklanką herbatki z macierzanki, wkrótce odczuje skutki leczniczego działania tego ziela: jasność umysłu, lekki żołądek, brak porannego kaszlu i ogólnie dobre samopoczucie.

Macierzankę zbiera się w czasie kwitnienia od czerwca do sierpnia, najlepiej w południe słonecznego dnia, bo tak zebrany surowiec ma najsilniejsze działanie lecznicze. Można zebrać kwiaty i sporządzić z nich syrop. Można też kwiatami napełnić butelkę aż po szyjkę, zalać olejem i pozostawić na 10 dni. Olej tymiankowy stosuje się przy porażeniach, udarze mózgu, stwardnieniu rozsianym, zaniku mięśni, reumatyzmie i skręceniach.

Macierzanka zalecana jest do stosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego przy skurczach żołądka i w czasie miesiączki oraz w skurczach podbrzusza. W ciągu dnia należy wypić dwie szklanki herbatki. W przypadku skurczów przykłada się poduszeczki wypełnione zebranymi w słoneczny dzień i wysuszonymi kwiatami i pędami. Przed pójściem spać podgrzewa się te poduszeczki na patelni i przykłada na żołądek i podbrzusze.

Od dawna wypróbowanym środkiem przy schorzeniach dróg oddechowych, silnym zaflegmieniu oskrzeli i dychawicy oskrzelowej, a także krztuścu, jest macierzanka zmieszana z taką samą ilością babki. Do szklanki wkłada się plasterek cytryny, wsypuje łyżeczkę do herbaty tej mieszanki, zaparza i pozostawia na pół minuty do naciągnięcia. Należy pić łykami bardzo gorącą herbatkę. Świeże porcje herbatki należy zaparzać cztery do pięciu razy dziennie, a gdy istnieje niebezpieczeństwo zapalenia płuc, herbatkę należy pić co godzinę.

Na szczęście wiele matek pamięta jeszcze o macierzance. Nieraz jednak nie myśli się o tym, że podawanie dzieciom napojów z lodówki może doprowadzić do przewlekłego zapalenia oskrzeli, które w późniejszym wieku prowadzi do rozedmy, której towarzyszą silne duszności. Nalewkę z macierzanki stosuje się do nacierania, aby wzmocnić kończyny u słabo rozwijających się dzieci; również osoby chore na stwardnienie rozsiane powinny robić takie nacieranie.

Nie można nie wspomnieć o tym, że macierzanka jest godnym polecenia środkiem przeciwko alkoholizmowi. Pełną garść macierzanki zalewa się litrem gotującej się wody i pod przykryciem pozostawia na dwie minuty do naciągnięcia. Następnie herbatkę przelewa się do termosu i daje alkoholikowi co kwadrans po łyżce stołowej. Następują nudności, wymioty silne przeczyszczenie i oddawanie moczu, poty, a przy tym wzrasta apetyt i pragnienie. Kurację należy powtarzać w czasie nawrotów, które są nieuniknione, z czasem jednak zdarzają się coraz rzadziej.

Także przy napadach padaczki można zalecać macierzankę. Herbatki nie pije się w czasie napadów, ale przez cały rok. Kurację przeprowadza się w ten sposób, że przez dwa do trzech tygodni pije się dwie szklanki herbatki, a potem robi się dziesięć dni przerwy.

SPOSÓB UŻYCIA:

Herbatka: 1 kopiasta łyżeczka do herbaty ziela zaparza się z połową litra wrzącej wody i pozostawia na krótko do naciągnięcia.

Nalewka z macierzanki: W dzień słoneczny, w południe zbiera się kwiatostany i luźno napełnia się nimi butelkę aż po szyjkę, zalewa 38 do 40% żytniówką lub wódką owocową i pozostawia na 14 dni na słońcu.

Poduszeczki ziołowe: Woreczki napełnia się ziołami i zaszywa.

Syrop z macierzanki (Syrop tymiankowy): Zebrane w słoneczny dzień kwiaty i pędy zwilża się wilgotnymi dłońmi i układa w słoiku. Warstwy ziela przesypuje się, ugniatając, warstwami cukru nieczyszczonego. Słoik stawia się w nasłonecznionym miejscu na 14 dni. Po przesączeniu pozostałe na sitku kwiaty i pędy przemywa się niewielką ilością wody, którą potem dolewa się do syropu. Następnie syrop stawia się na kuchence i powoli odparowuje nie dopuszczając do zagotowania. Syrop nie może być ani za rzadki ani za gęsty. Dlatego raz lub dwa razy oziębia się go, aby sprawdzić czy ma już właściwą konsystencję.

Podziel się ze znajomymi