Biała herbata

34FL2MOGDu8u3tFd7H7b2x88Rsjra8.jpg
Dodano: 16:58 3 kwietnia 2008
Aktualizowano: 09:27 10 lipca 2012
Źródło:

Biała herbata, czyli zdrowie prosto z ziół.

Produkowana jest głównie w Chinach, powstaje z młodych pączków, słabo rozwiniętych. Pączki te zbierane są jedynie raz do roku na wiosnę, a krzewy, z których się je zbiera często są dodatkowo chronione przed słońcem. Herbata ma kolor srebrny, po zaparzeniu jasno słomkowy. Jest najdroższą herbatą, cena zależy od gatunku, w Polsce ceny wahają się od 30 do 100 zł za 100 g.

Historia herbaty:
Historia tej herbaty sięga X wieku naszej ery, w tamtych czasach mogły ją zbierać jedynie czternastoletnie dziewice, czynność tą wykonywały w milczeniu i w jedwabnych rękawiczkach, które musiały codziennie zmieniać. Białą herbata była zarezerwowana dla rodów arystokratycznych.

Właściwości i działanie:
- zapobiega nowotworom
- obniża poziom cholesterolu
- jest alternatywą kawy
- wspomaga koncentrację
- orzeźwia
- pobudza
- poprawia krążenie krwi
- zwana jest „eliksirem młodości” bo opóźnia procesy starzenia
- stosowana jest w kosmetykach
- zawiera witaminę C
- nawilża i rozświetla skórę

Parzenie białej herbaty:
Do filiżanki należy wsypać około 1 łyżeczkę herbaty, zalać wodą o temp.85 stopni i pozostawić na 5-10 minut. Proces można powtórzyć nawet trzykrotnie.

Odmiany:
- Pai Mu Tan (Biała Piwonia) – parzy się ją do 7 minut, jej liście pokryte są srebrnym puszkiem, ma winogronowy aromat, produkowana w Fujian (Chińska dzielnica),
- Yiz Zhen (Srebrna Igła) – to najdroższa odmiana tej herbaty ponieważ w jej skład wchodzą jedynie pączki, posiada najsilniejsze właściwości przypisywane tej odmianie herbaty. Parzy się ją do 15 minut.