Skuteczne sposoby na poparzone podniebienie

poparzone podniebienie1
Dodano: 14:01 30 maja 2014
Aktualizowano: 06:50 31 maja 2014
Źródło:

Komu z nas się to nie zdarzyło? Wystarczy chwila nieuwagi i zbyt gorące jedzenie, żeby poparzyć sobie podniebienie. Nie dość, że jest to mało przyjemne uczucie, to jeszcze potrafi skutecznie na dłuższy czas utrudnić nam życie. Na szczęście jest parę prostych sposobów, aby złagodzić skutki tego problemu.

To w jakim natężeniu będziemy odczuwali poparzone podniebienie jest przede wszystkim zależne od tego w jakim stopniu gorące było jedzenie, które tak nieostrożnie zaczęliśmy jeść. Na pewno jednak zaraz po tym fakcie, ból będzie ciężki do wytrzymania. Może pojawić się problem z przełykaniem i gryzieniem. Podniebienie to bardzo wrażliwe miejsce, a jego oparzenie może nam utrudnić normalne funkcjonowanie. Zazwyczaj już po paru godzinach powinno być zdecydowanie lepiej, ale czasem problem  trwa nawet kilka tygodni. Oczywiście w tak długim czasie dolegliwość słabnie, ale wciąż może o sobie dawać znać. Jak sobie szybko z nią poradzić?

Jeśli podniebienie zostało poparzone, to pierwsze kroki skierujcie do zamrażarki. Zazwyczaj trzymamy w niej kostki lodu. Kiedy uszkodzimy podniebienie, należy je ssać przez pewien czas. Dzięki temu schłodzicie je, a to przyniesie ulgę. Uważajcie tylko, aby kostki lodu nie dotykały bezpośrednio uszkodzonego podniebienia. Kolejnym domowym sposobem jest wykorzystanie roztworu soli. Wystarczy 1/4 łyżeczki tej przyprawy na szklankę ciepłej (nie gorącej!) wody. Poczekajcie chwilę, a potem płuczcie takim roztworem usta. Im częściej, tym lepiej. Pewną ulgę poparzonemu podniebieniu przynieść może też zimne mleko. W podobny sposób zadziała też jogurt i kefir.

Najważniejsza jednak w leczeniu tej przypadłości jest ochrona. Jeśli chcemy by podniebienie się szybko się zagoiło, to przez pewien czas, unikać powinniśmy ostrych potraw. Mogą one dodatkowo podrażniać, a to nie pomaga pozbyć się nam efektów oparzenia. Oczywiste jest również to, że unikać należy gorących potraw.