Mam za mało czerwonych krwinek!


Administrator

Dodano: 08:49 7 lutego 2013
Aktualizowano: 08:56 7 lutego 2013
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Na te pytania postaramy się odpowiedzieć. Zacznijmy od tego drugiego. Zbyt mała ilość czerwonych krwinek oznacza anemię. Nie zawsze oczywiście usłyszymy taki wyrok. Wiele zależy od objawów, które towarzyszą zbyt małej ilości czerwonych krwinek. Ich normalny poziom jest zależny między innymi od płci oraz wieku. Dla mężczyzn to około 5 mln/mm³. U pań ta liczba jest mniejsza i wynosi około 4,5 mln/mm³. Wspomniałem jednak o różnicy ze względu na wiek i oto dowód. U noworodka liczba erytrocytów osiąga nawet 7 milionów na milimetr sześcienny. Teraz skupmy się na objawach, o których wcześniej wspominałem. Mogą to więc być między innymi ciągłe zmęczenie i apatia. Oprócz nich często występują bóle głowy, a także zwiększona podatności na choroby. Jeśli dodatkowo zauważyliście, że Wasza cera stała się ziemista, a paznokcie łamliwe, to prawdopodobnie (w połączeniu ze zbyt małą ilością czerwonych krwinek) macie problem z anemią. Zanim jednak faktycznie zostanie stwierdzony ten problem, będziecie musieli spróbować poprawić ilość czerwonych krwinek w organizmie, a wtedy badanie zostanie powtórzone.

Generalnie rzecz biorąc, wszystko rozbija się o poziom żelaza we krwi. Musimy zadbać o to aby składnik ten codzienne był dostarczany w odpowiedniej ilości. Żelaza najlepiej szukać w czerwonym mięsie. Tam zdecydowanie jest go najwięcej. Można też jeść wątróbkę, a jeśli ktoś niekoniecznie przepada za mięsem, to rozwiązaniem mogą być warzywa strączkowe. Brokuły i szpinak, to również dobre źródła żelaza. To jednak tylko połowa sukcesu. Musimy jeszcze włączyć do diety witaminę Caczego akurat ten składnik? Poprawia on wchłanianie żelaza. ce cytrusowe, herbata z dzikiej róży,a także sałata i szczypiorek. To właśnie te produkty należy włączyć do swojej codziennej diety.