Czy można grillować zdrowo?

CgZ9C0yvdVjiIginvLwBH3fRYa4e1K.jpg


Administrator

Dodano: 08:53 13 maja 2011
Aktualizowano: 09:02 13 maja 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Czy można grillować zdrowo? Chociaż wydaje się to dziwne, to jednak możemy przyrządzać potrawy na grillu, które będą zdrowe, lub chociaż mniej tłuste od zwyczajowych „kiełbasek” przygotowywanych podczas weekendowych spotkań na świeżym powietrzu.

A jeśli przyjrzymy się grillowaniu od strony chemicznej i medycznej to może nam stanąć włosy na głowie. Zacznijmy od tego, że częste jedzenie tak przygotowywanych potraw może być przyczynkiem do pojawienia się nowotworu. Z grillowaniem wiążą się także coraz częstsze problemy Polaków z chorobami sercowo – naczyniowymi. O nadwadze nawet nie wypada wspominać.

Na szczęście coraz częściej wprowadzamy pewne zasady przy grillowaniu, które zmniejszają ryzyko związane z przejedzeniem, czy nie odpowiednim przyrządzaniem potraw. Zacznijmy od tego, że już nie tylko tłuste kiełbasy i mięsa lądują na ruszcie, ale i warzywa, które – co oczywiste – są bardziej zdrowe. Można powiedzieć, że w naszym kraju zmienia się kultura grillowania.

A wspomniane zasady? Cóż, przede wszystkim pamiętajcie o tym, żeby mięso przed położeniem na ruszt odpowiednio zamarynować. Szybciej się upiecze, a więc będzie bardziej zdrowe. Do grilla powinniśmy używać węgla drzewnego, ewentualnie drewna z drzew liściastych. Rozpałką w żadnym wypadku nie może być dykta, gazety, ropa, czy benzyna. Owszem pomogą one dość szybko rozpalić grill, ale potem w czasie pieczenia będą wydzielać substancje szkodliwe dla naszego organizmu, a będą one przecież wnikać do tego co potem będziemy jeść.

Mięsa nie powinno się kłaść bezpośrednio na ruszt. Tłuszcz który z niego skapuje podczas wytapiania się spadałby bezpośrednio na węgiel i wytwarzałyby się szkodliwe substancje wnikając w nasze potrawy. Zasada jest prosta. Przy tych które wymagają dłuższego pieczenia używajmy specjalnych aluminiowych tacek. Jeśli robimy warzywa obędzie się bez nich. Ostatnią i chyba najważniejszą zasadą jest to, abyśmy pamiętali, że potrawy z grilla nie mogą stać się podstawą naszej letniej diety. W tym okresie raczej powinniśmy dbać o naszą sylwetkę.

Podziel się ze znajomymi