Czego pod żadnym pozorem nie jeść

VT7fxy4NCl0nok4X7cw9c4j2a1VFzo.jpg


Administrator

Dodano: 12:14 4 września 2012
Aktualizowano: 12:24 4 września 2012
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Są takie potrawy, których nie należy nawet próbować. Część z nich mogłaby po prostu zaszkodzić naszym europejskim żołądkom (mowa tutaj głównie o potrawach egzotycznych), a niektóre może nie zaszkodzą od razu, ale są niebezpieczne w dłuższej perspektywie czasu.

I o takich właśnie potrawach i pewnych produktach będzie dzisiaj mowa. Zaczniemy od produktu, który w naszym kraju nie jest zbyt popularny, a dodatkowo ostatnio opublikowane wyniki badań stwierdzają, że nie jest on jednak szkodliwy. To jednak wnioski niepotwierdzone. Mowa tutaj o wysokofruktozowym syropie klonowym – ogromnie popularnych dodatku do potraw w Stanach Zjednoczonych. Według dotychczasowej wiedzy jest on jednym z głównym czynników powodujacych otyłość. Po pierwsze, sprawia, że tak naprawdę wciąż czujemy się nienajedzeni. Po drugie, zwiększa ryzyko cukrzycy. W naszym kraju można go znaleźć przede wszystkim w płatkach owsianych i keczupie.

Kolejnym – tym razem pierwiastkiem – elementem diety na który trzeba uważać jest Sód. To pierwiastek obecny na przykład w wodze mineralnej. Zbyt wysokie jego stężenie powoduje zwiększenie ciśnienia krwi. To z kolei powoduje ryzyko zawału serca. Problem polega na tym, że jest to składnik wielu produktów, gdyż jest stosowany jako środek konserwujący. Występuje oczywiście w soli. Równie szkodliwe mogą być wszelkiego rodzaju fast foody. Wynika to z dużej zawartości tłuszczy trans. Powodują one między innymi zwiększenie poziomu cholesterolu, a także powodują ryzyko miażdżycy, czy zawału serca.

Uważać należy też na wędliny, szczególnie te pakowane i ich skład. Jeśli wypatrzycie w nich azotany (mogą wystąpić również pod nazwą nitraty) to lepiej ich unikać. Są to związki, które wchodzą w reakcję z białkami znajdującymi się w naszym organizmie, a to zwiększa ryzyko wystąpienia raka.

To tylko kilka przykładów, ale jasno pokazujących, że jedzenie może być naprawdę szkodliwe. W związku z tym najlepiej uważać na to co jemy i gdzie kupujemy. Uważnie czytanie etykiet to również bardzo istotna sprawa. Być może zostaniemy przez innych potraktowani jak dziwacy, ale przynajmniej będziemy zdrowiej jedli.

Podziel się ze znajomymi