Anemia w ciąży

gb8xh3ul1Q484bYBpeUlP4AXy54M74.jpg


Administrator

Dodano: 12:51 14 maja 2013
Aktualizowano: 12:56 14 maja 2013
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Ciąża związana jest z pewnego rodzaju dolegliwościami – mniejszego, lub większego kalibru. Część z nich jest wręcz naturalna i przydarza się w prawie każdej kobiecie – te najczęściej nie są groźne. Inne z kolei mogą mieć poważny wpływ na przebieg ciąży, zdrowie matki i dziecka.

Anemia w ciąży to dość częsty problem. Niektóre ze statystyk podają, że cierpią na jej objawy nawet 40% kobiet. Warto jednak zaznaczyć, że można mówić o dwóch typach anemii. W czasie ciąży dochodzi do „rozcieńczenia” krwi. Skutkiem czego, obniżone są między innymi: liczba czerwonych krwinek i hematokryt. I to jest naturalne w czasie ciąży. Anemia – jeśli można tgz napisać – prawdziwa zaczyna się kiedy dochodzi do niedoborów niektórych ze składników odżywczych. Żelazo, kwas foliowy (spotykany pod nazwą „witamina B9), witamina B12 – jeśli któregoś z tych składników będzie brakować w jadłospisie, to może to skutkować niedokrwistością.

Pierwsze objawy anemii mogą „przejść” niezauważone. Zmęczenie, bóle głowy, czy ogólne osłabienie – mogą być przypisane innym dolegliwość, bądź wprost : „bo to normalne w czasie ciąży”. Warto więc obserwować dodatkowe objawy. To czy w ogóle się pojawią zależy oczywiście od tego, czy dalej nie będą dostarczane składniki odżywcze. Co powinno być znakiem ostrzegawczym? Bladość twarzy, problemy z koncentracją, zaburzenia czucia, przyspieszone bicie serca – wszystkie one w czasie ciąży są niepożądanymi objawami. Świadczą o anemii. Jej ciężka odmiana może mieć negatywny wpływ na ciążę. W skrajnych przypadkach może dojść do przedwczesnego porodu (sytuacja ta dotyczy trzeciego trymestru).

Leczenie jest zależne między innymi od tego, jak bardzo rozwinięta jest anemia. W niektórych przypadkach wystarczą preparaty doustne. Można również odpowiednio skorygować jadłospis. W nielicznych przypadkach zachodzi potrzeba transfuzji krwi. W kwestii profilaktycznej, to właśnie pilnowanie odpowiedniego menu jest najważniejsze. Powinno ono dostarczać wszystkich składników ze szczególnym uwzględnieniem żelaza i kwasu foliowego.

Podziel się ze znajomymi