Domowe maseczki

Dodano: 09:01 28 kwietnia 2008
Aktualizowano: 13:32 9 lipca 2012
Źródło:

Domowe maseczki są doskonałym sposobem na poprawienie cery, na suche włosy czy zniszczone dłonie. Oprócz klasyfikacji typów cery: do tłustej, mieszanej, suchej znajdujemy również przepisy na maseczki na wypryski, zniszczone włosy, na piegi, paznokcie, blizy, zmarszczki czy zaskórniki. Maseczki kosmetyczne nawilżające, oczyszczające, odżywcze są wspaniałym domowym sposobem na szybką i tanią poprawę urody

GRUSZKOWA MASECZKA DO TWARZY

– 1 średniej wielkości dojrzała gruszka
– łyżeczka miodu
– łyżka gęstej śmietany

Gruszkę dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki, wkładamy do naczynia, po czym widelcem ugniatamy na masę o gładkiej konsystencji. Kolejno dodajemy śmietanę oraz miód. Pędzelkiem rozprowadzamy mieszaninie równomiernie po twarzy oraz szyi. Po około 15 minutach zmywamy, najlepiej letnią wodą mineralną.

(Maseczka przygotowana z takiej ilości składników wystarcza na 1-2 zabiegi)

MASECZKA ZIELONO – POMARAŃCZOWA

– łyżka zielonej glinki
– łyżka wody z kwiatów pomarańczy
– łyżka soku z ananasa
– pół dojrzałego banana

W naczyniu łączymy wszystkie składniki, widelcem ugniatamy na masę o jednolitej konsystencji. Maseczkę pędzelkiem nakładamy na twarz i pozostawiamy na 15 minut. Następnie myjemy twarz, najlepiej letnią wodą mineralną.

(Maseczka doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.)

MASECZKA MARCHWIOWO – MAŚLANKOWA

– 2 łyżki świeżego soku z marchwi
– 2 łyżki mleka w proszku

Maślankę oraz sok z marchwi mieszamy w naczyniu do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Maseczkę nakładamy na oczyszczoną wcześniej twarz i pozostawiamy na 10 minut. Maseczkę zmywamy za pomocą letniej wody mineralnej.

(Maseczka doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów skóry.)

MASECZKA MARTY – WASZYNGTON

– jajko ( w tym żółtko i białko osobno)
– łyżka miodu
– pół łyżeczki octu jabłkowego

Na początku ubijamy białko do czasu uzyskania puszystej konsystencji. Pozostałe składniki mieszamy w naczyniu oraz łączymy z wcześniej ubitym białkiem. Maseczkę nakładamy na twarz oraz szyje. Maseczkę pozostawiamy na twarzy 15 – 20 minut, po czym myjemy twarz letnią wodą mineralną.

(Maseczka doskonale nawilża oraz przywraca skórze naturalne pH.)

MASECZKA BRZOSKWINIOWA

-świeża, średniej wielkości brzoskwinia
– krem nawilżający (np. typu Nivea)

Brzoskwinie dokładnie obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia. Następnie widelcem ugniatamy w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Otrzymaną maseczkę nakładamy na twarz oraz szyję. Po upływie 20 minut zmywamy maseczkę letnią wodą mineralną.

(Maseczka doskonale odświeża, wygładza oraz napina skórę.)

UNIWERSALNA MASECZKA OCZYSZCZAJĄCA

– 5 łyżek kwaśnej śmietany
– garść płatków owsianych

Składniki mieszamy ze sobą. Okrężnymi ruchami wpasowujemy w twarz oraz szyję. Po 20 minutach zmywamy maseczkę za pomocą letniej wody mineralnej.
Maseczkę zaleca stosować się profilaktycznie raz w tygodniu.

(Maseczka doskonale oczyszcza skórę.)

MASECZKA Z SERWATKI

– łyżka serwatki w proszku
– pół łyżki wody różanej
– łyżka miodu

Serwatkę w proszku mieszamy z wodą różaną następnie delikatnie mieszamy z miodem. Oczyszczamy twarz, po czym dokładnie nakładamy maseczkę. Pozostawiamy na twarzy przez 30 minut. Spłukujemy ciepłą, a następnie zimną wodą.

(Tak przygotowana maseczka jest bogata w białko.)

MASECZKA MIGDAŁOWA

– mielone migdały 25g
– 2 łyżki wody różanej
– 3 łyżki oliwy
– białko z jednego jajka (do skóry tłustej)
– żółtko z jednego jajka (do skóry suchej)

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i starannie łączymy. Przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz na 15 minut. Spłukujemy ciepłą a następnie zimną wodą.

(Maseczka doskonale uelastycznia i oczyszcza skórę twarzy.)

MASECZKA CZYSZCZĄCA

– 50g suszonego rumianku
– 1 litr wody
– garść płatków owsianych (uprzednio zmielonych w mikserze)
– 3 łyżki ciepłego mleka

Rumianek zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Mieszaninę odstawiamy na 1,5 godziny i przecedzamy.
Do przepisu wykorzystujemy 2 łyżki tego esencjonalnego wywaru. Składniki łączymy oraz mieszamy do czasu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Maseczkę nakładamy na twarz – omijając okolice oczu – na około 10 minut.

(Rumianek działa kojąco oraz łagodząco na skórę.)

MASECZKA Z WINOGRON

– 100g rozgniecionych winogron bez pestek
– 1 łyżka miodu
– 1 żółtko (dla skóry suchej)
– 1 białko (dla skóry tłustej)

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz oraz szyję. Pozostawiamy na 20 minut, po czym spłukujemy letnią najlepiej wodą mineralną.

(Maseczka przywraca skórze jej naturalny odczyn pH.)

MASECZKA ZE ŚWIEŻYCH TRUSKAWEK

– szklanka świeżych truskawek
– łyżka świeżego mleka
– łyżka mąki ryżowej

Truskawki wkładamy do naczynia i za pomocą widelca dokładnie ugniatamy, po czym łączymy z resztą składników. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadzamy na twarz oraz szyję, po upływanie 20 minut spłukujemy ciepłą wodą.

(Maseczka wspaniale zmiękcza oraz rozjaśnia skórę.)

MASECZKA Z OWOCÓW RÓŻY

– 20 suszonych lub świeżych owoców róży
– pół szklanki wody

Oczyszczamy owoce róży i myjemy w zimnej wodzie. Rozcinamy je na polówki, usuwamy nasiona. Wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. (Jeśli używamy do maseczki suszonych owoców, przed gotowaniem należy je namoczyć i pozostawić na noc, aby zmiękły.) Rozgotowane owoce miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowana maseczkę nakładamy na twarz i pozostawiamy na 10 minut. Spłukujemy letnia najlepiej mineralną wodą.

(Owoce róży dostarczają skórze witaminę C oraz A.)

MASECZKA TWAROŻKOWO – MIODOWA

– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka twarożku

Zanurzając słoik w garnku z ciepłą wodą, podgrzewamy miód do temperatury 25 – 30 stopni, aż stanie się płynny. Następnie dodajemy do niego twarożek i dokładnie mieszamy. Otrzymaną maseczkę nakładamy na twarz, omijając okolice oczu. Spłukujemy za pomocą zimnej wody.

(Maseczka wspaniale odświeża i ujędrnia skórę.)

MASECZKA DROŻDŻOWA

– 4 łyżki mleka
– 3 łyżki drożdży

Mleko lekko podgrzewamy, następnie dodajemy do niego drożdże. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Maseczkę nakładamy na wcześniej oczyszczoną oraz suchą skórę. Po upływie 15 -20 minut spłukujemy letnią najlepiej mineralną wodą.

(Maseczka skierowana jest do ludzi o tłustej skórze.)

MASECZKA DO SKÓRY PODRAŻNIONEJ

– 2 łyżki kaolinu (glinki leczniczej)
– filiżanka mocnego naparu z rumianku

Glinkę dodajemy do naparu z rumianku i dokładnie mieszamy. Otrzymaną tak maseczkę nakładamy na twarz i przykrywamy wilgotną ściereczką. Po upływie 15 minut spłukujemy ciepłą wodą.

(Maseczka neutralizuje podrażnienia skóry twarzy.)

MASECZKA OCZYSZCZAJĄCA

– 1 kubeczek naturalnego jogurtu
– 5 kropli soku z cytryny

Składniki mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Maseczkę nakładamy na twarz oraz szyję, omijając okolice oczu. Po upływie 20 – 30 minut spłukujemy maseczkę letnią wodą najlepiej mineralną.

(Maseczka jogurtowa doskonale odświeża skórę.)

MASECZKA Z MARCHWI

– 2 duże marchwie
– 1 łyżka stołowa olejku szafranowego
– kilka kropel soku z cytryny
– połowa banana
– żółtko z jednego jajka
– 1 łyżka miodu

W sokowirówce wyciskamy sok z marchwi. Przelewamy do naczynia oraz oddajemy kilka kropel cytryny. Następnie rozgniatamy banana, ubijamy żółtko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy łyżkę miodu. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz i pozostawiamy na 20 minut. Maseczkę zmywamy zimną wodą.

(Maseczka dostarcza skórze witaminę C.)

MASECZKA MORELOWA

– 4 świeże morele
– 4 łyżki oliwy

Świeże morele dokładnie obieramy ze skórki i moczymy w wodzie przez godzinę. Następnie po oczyszczeniu dokładnie rozgniatamy i łączymy z oliwą. Maseczkę nakładamy na twarz i pozostawiamy na 20 minut. Zmywamy za pomocą letniej najlepiej mineralnej wody.

(Maseczka ta jest szczególnie polecana do suchej skóry.)

Podziel się ze znajomymi