Zalety zdrowotne herbaty

1056BYuAUI09b99UUQ1Ke9p59Qm47D.jpg


Administrator

Dodano: 11:01 24 lutego 2011
Aktualizowano: 10:42 16 maja 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Zalety zdrowotne herbaty. Herbata pita w rozsądnych ilościach to źródło zdrowia. Pewnie wiele osób już to słyszało, ale czy zdajemy sobie sprawę jaki tak naprawdę może mieć ona wpływ na nas?

Jeszcze nie tak dawno mówiło się o tym, że częste picie herbaty powoduje odwadniania organizmu. Jednak naukowcy udowodnili, że jest wręcz odwrotnie. Dodatkowo herbata ma zbawienny wpływ na serce i może je chronić przed chorobami serca,a także przed niektórymi nowotworami. Cała tajemnica takiego działania herbaty polega na tym, że zawierają one tak zwane flawonoidy. Występują one również w różnych produktach pochodzenia zwierzęcego. Ich zadaniem jest ochrona komórek przed niszczeniem. Można powiedzieć, że picie herbaty opóźnia starzenie. Najbardziej wartościowe spośród flawonoidów są tak zwane katechiny. Naukowcy zalecają picie 3-4 kubków herbaty dziennie. Oczywiście nie mówimy tutaj o tej, której cena za 100 torebek waha się w granicach od 2 do 5 złotych.

Poszczególne rodzaje, chociaż lepiej powiedzieć typy herbaty to tak naprawdę kwestia tego, kiedy zostanie one zebrana. „Najmłodszą” herbatą jest żółta. W Europie jest ona właściwie nie znana. Biała z kolei jest przygotowywana w ten sposób, że zrywa się ledwo rozwinięte pączki listków i suszy w dość niskiej temperaturze. Parzy się ją około 7-8 minut. Zielona – to chyba najbardziej znany typ herbaty (poza klasyczną czarna, rzecz jasna) jest ze świeżo zerwanych liści, które najpierw są suszone, a potem podgrzewane. Dzięki temu uzyskują charakterystyczną cytrynową barwę i gorzkawy posmak. Jest to chyba najbardziej zdrowa herbata zważywszy na to, że zawiera ogromną ilość wspominanych wcześniej flawonoidów. Oczyszcza nas z toksyn, wstrzymuje starzenie się skóry. Ma również działanie przeciwbakteryjne, chroni nasze serce, oraz normalizuje ciśnienie. Może pobudzać (pierwsze parzenie), bądź uspokajać (drugie). Istnieje również czerwona herbata, która przy „produkcji” jest poddawana procesowi fermentacji. Obniża ona poziom cholesterolu, działa moczopędnie. Stosowana bywa w walce z nadwagą.

Oprócz wspomnianych tutaj zalet zdrowotnych ma herbata jeszcze jeden pozytywny czynnik. Potrafi wyciszyć nas po zabieganych, pełnym nerwów dniu.

Podziel się ze znajomymi