Reakcje leków i pożywienia

Dodano: 08:40 12 września 2008
Aktualizowano: 13:08 27 czerwca 2012
Źródło: Super linia, kwiecień 2008

Większość przyjmowanych przez nas leków wchłania się w jelicie cienkim, a jedzenie lub napój, po które sięgamy, wywiera decydujący wpływ na ten proces. Mogą na przykład spowalniać ich wchłanianie. Tak działają pokarmy bogate w tłuszcz (chipsy, frytki, fast foody, sery żółte) oraz węglowodany złożone (pieczywo z pełnego przemiału, niektóre warzywa, grube kasze, wypieki z mąki razowej), a jednocześnie ubogie w białko. Inne potrawy z kolei mogą w niektórych połączeniach powodować zaburzenia w pracy serca, wzrost ciśnienia krwi, wzrost stężenia leku we krwi, niekiedy aż do poziomu zagrażającemu życiu.

Jak więc bezpiecznie przyjmować leki? Nim łykniemy tabletkę, najpierw uważnie należy przeczytać dołączoną ulotkę. Może się okazać, że jesteśmy uczuleni na jakiś związek wchodzący w skład preparatu, a ponadto w reakcje z innymi, które zażywamy, mogą tworzyć niebezpieczne połączenia. Należałoby sprawdzić też na ulotce, czy w leku zawarte są związki, o których jest tu napisane, i zwrócić uwagę na codzienne menu. Generalna zasada, którą należy się kierować w celu uniknięcia niepożądanych interakcji, brzmi: zażywaj leki co najmniej na 1,5 godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po nim. Ale co do sposobu ich zażywania, kierować się wskazówkami lekarza. Należy jednak pamiętać, że to co jemy i czym popijamy leki, wywiera ogromny wpływ na nasze zdrowie.

Niżej podaję leki, składniki na nie oddziałujące i efekty niepożądane.

Teofilina (lek przeciwastmatyczny) – składnik oddziałujący: pokarmy bogate w tłuszcze, efekt niepożądany: zaburzenie pracy serca.

Antybiotyki – składnik oddziałujący: sole wapnia (mleko, przetwory mleczne), efekt niepożądany: zmniejszenie o połowę wchłaniania antybiotyku.

Leki przeciwwirusowe, steroidowe, przeciwhistaminowe – składnik oddziałujący: naringenina, kwercetyna, kamferol (źródło: sok grejpfrutowy), efekt niepożądany: zaburzenie procesu wydalania leku z organizmu, zwiększenie ich stężenia we krwi.

Leki przeciwgrzybiczne – składnik oddziałujący: substancje zawarte w cytrusach, efekt niepożądany: spożycie 1-3 szklanek soku blokuje enzymy jelitowe, 6-8 szklanek – hamuje enzymy wątrobowe, co zaburza metabolizowanie leków i powoduje wzrost ich stężenia we krwi, nawet do dawek toksycznych.

Leki przeciwbólowe, antydepresyjne, kwas foliowy – składnik oddziałujący: azotany (źródło: produkty wędzone, peklowane, sery żółte), efekt niepożądany: pokarmy te w połączeniu z lekami przeciwbólowymi prowadzą do powstania szkodliwych nitrozoamin.

Leki przeciwzakrzepowe – składnik oddziałujący: witamina K (źródło: wątroba wołowa, żółtko jaj, zielona herbata, zielone warzywa liściaste), efekt niepożądany: produkty bogate w witaminę K osłabiają efekt terapeutyczny leków przeciwzakrzepowych.

Preparaty naparstnicy, leki diuretyczne – składnik oddziałujący: glicyrizyna zawarta w lukrecji gładkiej (źródło: wyroby cukiernicze), efekt niepożądany: bolesne skurcze mięśni, zaburzenia serca. Lukrecja powoduje zatrzymanie wody w organizmie i zwiększa wydalanie potasu z moczem.

Paracetamol – składnik oddziałujący: pektyny (źródło: owoce, warzywa, owies, jęczmień), efekt niepożądany: opóźnienie procesu wchłaniania leków.

Leki przeciwdepresyjne – składnik oddziałujący: alkohol, efekt niepożądany: zwiększenie działania depresyjnego.

Podziel się ze znajomymi