Niedobór składników mineralnych

3s5088xgqr3EaT0j28qje48u23nwh1.jpg


Administrator

Dodano: 11:55 31 marca 2009
Aktualizowano: 14:08 26 września 2011
Źródło:

Organizm dorosłego jak i dziecka domaga się wielu składników mineralnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju czynności narządów. Składniki te służą do usprawniania działania całego ciała, wchodzą w skład ważnych związków fizjologicznych. Dlatego niedobór składników mineralnych może wywoływać szereg dolegliwości.

Ponieważ związki mineralne są stale wydalane z organizmu wraz z moczem i kałem dlatego należy je systematycznie uzupełniać. Co dzieje się w przypadku niedoboru niektórych składników?

Utrata soli może być przyczyną odwodnienia organizmu, zdarza się to najczęściej podczas ucieczki sodu, chlory i wody w przewodu pokarmowego podczas takich dolegliwości jak biegunka czy wymioty.

Z kolei niedobór potasu powoduje osłabienie mięśni, porażenie jelit, wzdęcie brzucha oraz zamiany czynności mięśnia sercowego. Poziom potasu można uzupełnić jedząc jajka, mięso czy pijąc mleko.

Kolejnym groźnym niedoborem jest niedobór wapnia, który wywołuje zaburzenia ustroju np. drgawki, kurcze mięśni dłoni i stóp, krtani i oskrzeli oraz zaburza proces krzepnięcia krwi. Z kolei niedobór wapnia i fosforu zaburza mineralizację kości. Najważniejszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, jajka, potrawy mięsne, orzechy, jarzyny, brokuły, łosoś w puszce i produkty mączne.

Niedobór magnezu z kolei sprawia, że człowiek czuje się pobudzony, nerwowy, ma drgawki, może występować u pacjentów z zaburzeniami wchłaniania jelitowego i w biegunce. Źródłem magnezu są orzechy, mięso, fasola, ostrygi i gruboziarniste pokarmy zbożowe.

Niedobór żelaza wywołuje niedokrwistość, anemię jak również spadek odporności. Żelazo znajduje się w wątróbce, żółtkach jaj, ciemnym mięsie, rybach, suszonych morelach, rodzynkach, warzywach strączkowych i zielonych jarzynach.

Podziel się ze znajomymi

Loading