Dieta a trądzik

dd6EWlU5qGy6mX56gCwSwZXkxF4GxR.jpg


Administrator

Dodano: 07:49 4 lutego 2011
Aktualizowano: 13:12 31 maja 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Uważni czytelnicy pamiętają z artykułu podającego podstawowe wiadomości na temat trądziku różowatego, że również to co jemy możemy mieć wpływ na rozwój tego schorzenia. Dla tych mniej uważnych krótka przypomnienie. Na zwiększenie natężenia objawów mogą mieć wpływ ostre potrawy w których znaczna część z nas się lubuje. Nie wiele osób jednak wie, że możemy pomóc sobie w walce z trądzikiem różowatym, poprzez odpowiedni jadłospis.

Najpierw jednak, czego warto unikać, aby „nie drażnić” naszej skórnej przypadłości. Jak już zostało wspomniane we wstępie, wszelkie ostre potrawy powinniśmy odstawić. Kulinarnych możliwości jest na szczęście na tyle, że bez problemu powinniśmy sobie z tym poradzić. Również ciężkostrawne potrawy powinniśmy wyeliminować. Specjaliści zalecają również mniejszą ilość produktów pochodzenia mlecznego. W naszej diecie musimy też unikać zbyt częstego picia alkoholu, szczególnie tego mocno rozgrzewającego. Postarajmy się też odstawić papierosy. Z tym obecnie może być nawet łatwiej, zważywszy na ogólną tendencję do rzucania nałogu. Z kolejną rzeczą, którą wypada ograniczyć, niektórzy mogą mieć duży problem. Mowa o słodyczach. Lepiej w sytuacji, gdy dotknął nas trądzik różowaty zapomnieć również o soli. Przynajmniej w ilościach w których Polacy lubią ją spożywać.

Naukowcy z Australii przedstawili niedawno dość ciekawą teorię, która wciąż – co warto od razu zaznaczyć – jest sprawdzana i badana. Opracowali oni jadłospis oparty o produkty, które charakteryzują się tak zwanym niskim indeksem glikemicznym. Przeprowadzili badania na grupie mężczyzn, których co prawda rzadziej trądzik różowaty dotyka, ale za to u panów ma mocniejsze objawy. Podzielono ich na dwie podgrupy. Jednej nie zmieniono dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych, drugiej ustawiono wspomniany wyżej jadłospis. Skutkiem tego eksperymentu była w tym drugim przypadku poprawa stanu skóry, zmniejszyła się również ilość wykwitów charakterystycznych dla trądziku różowatego. Mężczyźni stracili na wadze i jednocześnie zmniejszyło się im libido. Zanim jednak zmienimy swoją dietę na taką o niskim indeksie glikemicznym musimy mieć świadomość tego, że wciąż jest to tylko hipoteza i naukowcy nadal sprawdzają, czego tak naprawdę wynikiem było zmniejszenie natężenia objawów. Trzymajmy się więc może na razie tradycyjnych sposób leczenia trądziku różowatego.

Podziel się ze znajomymi