Jak pić Yerba Mate

yerba mate


Administrator

Dodano: 15:29 13 marca 2008
Aktualizowano: 13:42 14 sierpnia 2013
Źródło:

Yerbamate jest alternatywą dla kawy i herbaty, ma właściwości pobudzające jak kawa, ale nie wypłukuje magnezu z organizmu.

Właściwości Yerba Mate:
- pobudza umysł i ciało
- rozluźnia
- niweluje objawy zmęczenia
- poprawia koncentrację
- polepsza sprawność fizyczną i intelektualną
- daje uczucie sytości dlatego polecana jest przy odchudzaniu
- reguluję przemianę materii
- ułatwia trawienie pokarmu
- odbudowuje uszkodzone tkanki żołądka i jelit
- stymuluje osłabiony i zmęczony układ nerwowy
- poprawia kondycję włosów, zębów i paznokci
- oczyszcza krew z toksyn
- wspomaga pracę nerek
- stymuluję pracę serca
- dodaje energii

W suchych liściach mate znajduje się od 0,7 do 2 % kofeiny, zaś w ziarnach kawy od 1 do 2,5%. Herbata zawiera komplet witamin oraz różne sole mineralne, duże ilości ksantyn oraz polifenole (to przeciwutleniacze wykazujące właściwości antynowotworowe).

Przyrządzanie Yerby:
Herbatę tą piję się w specjalnych naczyniach (matero, mate, guampa) wykonanych z tykwy lub drewna. Do naczynia należy wsypać pół, a nawet więcej suszu, następnie należy przykryć dłonią naczynie i odwrócić do góry nogami i potrząsnąć kilka razy. Należy odwrócić naczynie z powrotem, ale tak aby susz został po jednej tronie naczynia tworząc skos. Po przygotowaniu herbaty w naczyniu należy umieścić bombillę – jest to posrebrzana lub pozłacana metalowa słomka zakończona sitkiem. Kolejnym krokiem jest zalanie susz lekko ostudzoną wodą najlepiej 70-80 stopni (aby być pewnym, że woda ma odpowiednią temp. można odczekać 10 minut lub dolać troszkę zimnej). Przy pierwszym zalaniu stosuje się małą ilość wody, aby susz dokładnie wchłonął wodę. Po wchłonięciu wody należy uzupełnić naczynie wodą do pełna. Tak przygotowany napar można zalewać nawet do kilkunastu razu aż nie straci swych właściwości.

Ciekawostki:
Okrągły kształt naczynia powoduje, ze napar lepiej się zaparza.
1 kg herbaty wystarczy na 30-50 porcji czyli około miesiąca.
Nie zaleca się podawanie tej herbaty dzieciom.
Herbatę należy pić rurką bombilla zakończoną sitkiem co zapobiega wypijaniu fusów.
Nie należy podczas picia mieszać naparu.

Jak należy wykonać proces Currado naczyńka z Tykwy (przygotowanie naczynia do picia)?
Do naczynia należy wsypać susz ok. 3/4 naczynia, zalać wrzącą (w procesie Currado zalewamy wrzątkiem, przed piciem wodą o temperaturze około 70-80 stopni) wodą i odstawić na 1 dzień. Aby efekt był lepszy można dolać troszkę alkoholu. Na drugi dzień należy wyrzucić zawartość naczynia i przepłukać go czystą wodą. Z wnętrza naczynia wyskrobać powstały zielony osad i ponownie powtórzyć cały proces. Po dwukrotnym wykonaniu tych czynności naczynie jest gotowe do użycia.

Odmiany Yerba Mate:
Do najpopularniejszych odmian Yerba Mate zalicza się: Rosamonte, La Merced, Taragui, Union, Cruz de Malta, Pajarito, Colon, Selecta, Campesino, La Rubia, La Tranquera

Podziel się ze znajomymi