Pigwa na zdrowie

W0I406po6QvWk35eBSgX9K73Yv70eE.jpg


Administrator

Dodano: 08:36 23 listopada 2011
Aktualizowano: 08:54 23 listopada 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Pigwa (cydonia oblonga) – owoc wyglądem przypominający okrągłą gruszkę, często mylona z owocem pigwowca, który z kolei jest znacznie mniejszy i przypomina wyglądem małe, niedojrzałe jabłko. Owoce są żółte, a im bardziej dojrzałe tym kolor jest bardziej intensywny, pokryte delikatnym kutnerem, meszkiem. Ponoć pochodzi z Krety, a nazwę zawdzięcza miastu Cydonia, a na cześć bogini Afrodyty podawano jabłko cydońskie do zjedzenia pannie młodej.

Pigwa znana była już w średniowieczu, kiedy to robiono z niej wiele przetworów i nalewek, lecz z przykrością trzeba stwierdzić, że choć powoli zaczyna wracać do łask, przez ostatnie lata pigwa została nieco zapomniana.

Ma mnóstwo zastosowań zarówno w kosmetyce jak i w lecznictwie. Zacznijmy od tego, że pigwa ma zdolności uodparniające, dlatego też polecana jest szczególnie w okresie zimowym. Jako składnik wina lub w postaci nalewki na bazie alkoholu ma korzystny wpływ na układ krwionośny, serce, obniża ciśnienie, a także poprawia trawienie, a w związku z tym, że ma ogromne ilości pektyn reguluje poziom glukozy i cholesterolu. W Rosji wyciąg z pigwy stosowany był z kolei przy leczeniu niedokrwistości. W wielu krajach owoce pigwy stosowane są jako doskonały środek radzenia sobie z wszelkimi problemami żołądkowymi: reguluje kwasotę w żołądku, pomocna jest przy wzdęciach, a ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe zaleca się ją także przy stanach zapalnych jelit i żołądka. Jeśli z kolei namoczy się nasiona pigwy to wytworzy się śluz, który to jest pomocny przy kaszlu i stanach zapalnych dróg oddechowych. Pigwa ma w leczeniu jeszcze jedno, istotne zastosowanie. Otóż stosuje się ją przy poparzeniach, podrażnieniach skóry, a także przy pękającej skórze, dlatego też robi się z niej na przykład okłady na hemoroidy.

Jak zostało już wspomniane, pigwa stosowana jest również w kosmetyce. Szczególnie uwielbiana jest przez Francuzki, które to stosują pigwę jako środek wygładzający zmarszczki.

Warto wspomnieć dlaczego pigwa ma tak szerokie zastosowanie. Oczywiste, że przez to, co ma w sobie, czyli przede wszystkim antyoksydanty, prowitaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2), PP i witaminy C. Prócz witamin pigwa zawiera mnóstwo minerałów: wapń, żelazo, potas, miedź czy siarkę oraz wiele innych, a cała mieszanka uzupełniona jest pektyną i taniną. Najciekawszą i jedną z najbardziej istotą cechą pigwy jest fakt, iż nie przyswaja ona zanieczyszczeń cywilizacyjnych, można więc powiedzieć, że jest czysta.

Pigwa nazywana jest często „polską cytryną”. Niegdyś służyła jako przekąska (jedzono plasterek pigwy posmarowany miodem), a w związku na kwaśny smak plasterek pigwy można wrzucić do herbaty zamiast cytryny – herbata uzyska wtedy oryginalny smak i niewątpliwie będzie zdrowsza.

Podziel się ze znajomymi