Jak stosować szałwię?

Healing herbs in mortar and pestle
Dodano: 08:20 20 marca 2014
Aktualizowano: 12:23 20 marca 2014
Źródło:

To jedna z popularniejszych roślin stosowanych zarówno w medycynie naturalnej, jak i w naszej kuchni. Czy jednak wiemy, w jaki sposób używać?szałwii? Na co może nam pomóc i do jakich dań się ją dodaje?

Szałwia lekarska, to roślina która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. W warunkach naturalnych możną ją  spotkać między innymi w Grecji, Włoszech, a także w Albanii. Obecnie natomiast jest ona uprawiana w wielu rejonach świata. Potrzebuje miejsc nasłonecznionych, ale także gleb bogatych w wapń.

W jaki sposób można wykorzystać szałwię? Zaczniemy od kuchni. Roślinę tę, można bez obaw dodawać do potraw w których znajdują się tłuste mięsa. Szałwia może być również przyprawą do drobiu. Dodaje się ją również do sałatek, ale co ciekawe, niektóre desery też zawierają w sobie szałwię.

Jako roślinę leczniczą stosowano ją już w Starożytności (przede wszystkim tam gdzie występowała w warunkach naturalnych). Miała pomagać w przypadku ukąszenia węża, ale także przy problemach ze wzrokiem i pamięcią. Szałwia lekarska zawiera w sobie wiele drogocennych składników. Znajdziecie tutaj między innymi witaminy: A, C i grupę B. Jest ona również bogata w pierwiastki, takie jak wapń, magnez, czy żelazo. Szałwię lekarską można stosować przy stanach zapalnych jamy ustnej. Ma ona właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego też sprawdzi się w przypadku gdy krwawią Wam dziąsła. Szałwia pomaga też w przypadku anginy i bólu gardła. Roślina ta sprawdza się też w przypadku problemów z trawieniem. Olejki eteryczne, które zawarte są w szałwii, zwiększają wydzielanie soków żołądkowych. Poprawia to między innymi perystaltykę jelit.

Szałwia lekarka może przydać się, jeśli przed nami na przykład sesja egzaminacyjna. Roślina ta wspomaga pamięć, a także poprawia zdolność koncentracji. Dzięki temu będzie nam się zdecydowanie łatwiej uczyć. Szałwię można też wykorzystać przy terapii mającej ukoić nerwy.