Dziwne, ale skuteczne sposoby na różne dolegliwości

hand holding an ice cream cone
Dodano: 09:03 13 stycznia 2016
Aktualizowano: 10:55 13 stycznia 2016
Źródło:

Niektóre z nich znane są od wieków. Stosowane z powodzeniem przez wiele pokoleń. Przekazywane w największej tajemnicy w pewnym momencie „wydostawały się” na zewnątrz.Dzięki temu stosowano je w medycynie na szeroką skalę. Z naszej XXI – wiecznej perspektywy wiele z nich wydaje się co najmniej dziwna. Wciąż jednak mają grono zwolenników.

Pierwsza na liście jest kapusta. Ma ona w sobie wiele ciekawych właściwości. Kapusta jest polecana na różnego rodzaju owrzodzenia i stłuczenia. Wystarczy jeden liść (najpierw go rozbijmy, by puścił sok) przyłożyć do miejsca, gdzie jest problem. Liście wykorzystywane są do okładów mających działanie ściągające i przeciwbólowe. Przed położeniem liścia, warto nasmarować miejsce jakimś tłuszczem (może być „zwykły” olej). Swoje działanie kapusta zawdzięcza między innymi sporej ilości siarki, która się w niej znajduje.

Tak uwielbiane przez dzieci lody, mogą poradzić sobie z bólem gardła. No może nie do końca tak jest:). Samej przyczyny nie usuną, natomiast pozwolą łagodzić objawy. W jaki sposób to działa? To dość proste. Takie zimny „okład” powoduje zmniejszenie obrzęku i bólu. Niska temperatura, która się pojawi w gardle to problem dla drobnoustrojów. Te ostatnie najlepiej rozwijają się w cieple.

Kiedy dopadnie nas zapalenie pęcherza najlepiej sięgnąć po żurawinę. Zawarte w niej składniki przede wszystkim mają działanie moczopędne. To przy wspomnianej dolegliwości ułatwi leczenie. Żurawina zawiera w sobie też związki, które mają działanie bakteriobójcze. Najlepiej stosować ją jako element profilaktyki. W przypadku leczenia, będzie ona jedynie środkiem wspomagającym ten proces.

Przez lata zmieniał się sposób stosowania czosnku na infekcje górnych dróg oddechowych. Na pewno pomaga. Jak go używać? Można jeść na kanapce. Niektórym będzie ciężko, bo smak jest specyficzny. Większym wyzwaniem, ale za to skuteczniejszym, może się okazać mieszanka czosnku z mlekiem i miodem.