Pojemnik na żywność

Dodano: 09:22 5 września 2008
Aktualizowano: 12:26 28 czerwca 2012
Źródło:

Pojemniki na żywność pomagają każdej pani domu zachowywać świeżość jej potraw. W sklepach mamy w tej chwili wiele pojemników na żywność. Jaki typ pojemnika wybrać, żeby artykuły spożywcze, które w nim zamierzamy przechować były świeże i aromatyczne.

Z jakiego materiału są najlepsze pojemniki

Najlepsze są pojemniki zrobione ze szkła albo plastiku. Są tez pojemniki drewniane, metalowe, ceramiczne. Pojemniki z drewna mają pory, w które mogą łatwo wnikać bakterie Jeżeli decydujemy się na kupienie pojemnika szklanego, warto dowiedzieć się, czy jest to pojemnik żaroodporny, bo wtedy oprócz funkcji przechowywania w nim produktów w normalnej temperaturze, można w nim także podgrzewać produkty, lub tez je zamrażać. Jeżeli chodzi o pojemniki plastikowe to najlepsze są te, które wykonane są z polipropylenu albo poliwęglanu. Są one bardzo odporne na złamania.

Jaki wybrać kształt pojemnika

Kształt wybranego przez nas pojemnika zależy od tego, czy w danym pojemniku zamierzamy przechowywać tylko kilka plasterków kiełbasy czy sera, czy mamy zamiar w nim przechowywać większe ilości produktów spożywczych. Trzeba pamiętać o tym, że duża ilość miejsca w pojemniku sprzyja gromadzenie się powietrza a to z kolei sprzyja psuciu się jedzenia. Wygodne są pojemniki o prostokątnym kształcie z zaokrąglonym brzegami, gdyż można je nawet mieć w torebce i nie martwić się, że ją zniszczymy.

Pokrywka pojemnika

Należy pamiętać, że pokrywka powinna być dobrze dopasowana . Jeżeli będzie nieszczelna, to wtedy bakterie łatwo się dostaną do środka. Większość pojemników po zamknięciu wymaga ponownego otwarcia i szybkiego zamknięcia. Pozwala to na wypuszczenie powietrza, które pozostało jeszcze wewnątrz.

Dno pojemnika

Żeby potrawy zachowywały przez długi czas świeżość, spód pojemnika powinien być pofalowany, albo mieć dodatkową wkładkę. Chroni to produkty przed kontaktami z wodą i płynami. Gdy płyny gromadzą się na spodzie pojemnika produkty szybko tracą świeżość oraz witaminy i cenne dla naszego zdrowia składniki spożywcze.

Z tych informacji wynika, że szczelnie zamknięte naczynia do przechowywania produktów spożywczych nie zaszkodzą, jeżeli będą to naczynia, które mają specjalne certyfikaty. Kupiony pojemnik powinien mieć świadectwo dopuszczenia do kontaktu z żywnością.

Taki certyfikat daje nam gwarancję na to, że naczynie spełnia swoją rolę i przechowywanie w nim produktów jest bezpieczne dla zdrowia. Na spodzie pojemnika powinien być umieszczony znaczek widelca i kieliszka. Jest to równoznaczne z tym, że produkt może mieć kontakt z żywnością .Pojemnik powinien być wykonany w taki sposób, żeby pod wpływem zmiany temperatury np. pod wpływem ogrzewania, albo też zamrażania nie zniszczył się i nie wydzielał substancji, które są niebezpieczne dla zdrowia.

Podziel się ze znajomymi