Czy pleśń jest groźna?

n76PPbguGI4GIv9tm5P74NehDq0pM4.jpg


Administrator

Dodano: 12:20 4 grudnia 2012
Aktualizowano: 12:27 4 grudnia 2012
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Istnieje tak naprawdę wiele pleśni. Niektóre z nich mogą być naprawdę niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie dość, że mogą powodować alergie, to jeszcze istnieje ryzyko wystąpienia problemów z oddychaniem. To jednak nie jedyne problemy jakie nas czekają. Pleśń zawiera również pewne związki, które mogą powodować zatrucie. Dlatego też tak istotne jest nietrzymanie w kuchni produktów zawierających pleśń. Tu niestety smutna informacja – nie zawsze ją widać na produktach, zwłaszcza w początkowej fazie, kiedy się pojawia.

Pleśń uwielbia miejsca wilgotne i kwaśne. To tam najlepiej się rozwija. Ciężko podać konkretną temperaturę, bo niektóre gatunki potrafią się rozwijać przy 5 stopniach, chociaż większość oscyluje między 20 a 30 stopniami. Kolejna, dość istotna sprawa, to to że sama pleśń nie jest szkodliwa. To związki chemiczne, które są przez nią wydzielane, stanowią dla nas największy problem. I też kolejna sprawa, nie należy sugerować się tym jak duży jest obszar pleśni na danym produkcie, to nie od tego zależy to ile tych szkodliwych substancji jest wydzielanych.

Co ciekawe, nie każde jedzenie na którym odkryjemy pleśń, automatycznie musi wylądować w koszu. Przykładem niech będzie salami. Jeśli na jego powierzchni odkryjemy jakieś miejsca na których widać pierwsze „objawy” pleśni”, to spokojnie możemy odkroić ten kawałek, a pozostałą część zjeść. Podobnie sytuacja ma się z tak zwanymi twardymi serami (niektóre z nich mają przecież pleśń na sobie z natury, że tak się wyrażę). Pozbywamy się spleśniałego kawałka i spokojnie możemy jeść dalej. Nie jest tak jednak w przypadku każdego produktu. Jeśli pleśń zaatakuje serki wiejskie czy jogurty to bez względnie są one do wyrzucenia. Podobnie sytuacja ma się z pieczywem. Tak zwane owoce miękkie (np. brzoskwinie) są bez względnie do wyrzucenia jeśli pojawi się na nich pleśń.

Podziel się ze znajomymi

Loading