Cholesterol


Administrator

Dodano: 10:52 19 marca 2008
Aktualizowano: 09:04 20 maja 2008
Źródło:

Cholesterol – to związek chemiczny, który bierze udział w powstawaniu hormonów, kwasów żółciowych, witaminy D, jest składnikiem błon komórkowych. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmu, ale jego nadmiar powoduje zwężenie tętnic wieńcowych. Zbyt wysoki cholesterol mają zazwyczaj osoby otyłe. Ilość cholesterolu w organizmie człowieka powinna wynosić 100-150g.

Około 75% cholesterolu obecnego w organizmie wytwarzane jest w wątrobie, 25% pochodzi z pożywienia.

Przyczyny zwiększonego stężenia cholesterolu:
- spożywanie pokarmów o dużej zawartości cholesterolu,
- genetycznie uwarunkowane zaburzenia przemiany materii,
- niedoczynność tarczycy,
- ciąża,
- spożywanie dużej ilości alkoholu,
- stres,
- przyjmowanie leków,

Przyczyny zmniejszonego stężenia cholesterolu:
- nadczynność tarczycy,
- poważne uszkodzenie wątroby,
- zbyt małe spożywanie cholesterolu z pokarmami,
- przewlekła biegunka,

M.Lohmann „Odczytujemy i interpretujemy wyniki badań laboratoryjnych”, tłumaczenie M.Kaczorowska, W-wa 2006,

Podziel się ze znajomymi