Alergia na białko mleka krowiego

1KPa8fq0Km88riz17Pfhu7bLc1Nm92.jpg


Administrator

Dodano: 09:04 10 lutego 2011
Aktualizowano: 10:23 27 maja 2011
Źródło: Autor: Sylwia Śliż

Alergia na białka mleka krowiego. Białka mleka krowiego są najczęstszą przyczyną alergii pokarmowych, częstszą niż inne produkty pokarmowe razem wzięte.

W mleku spożywczym znajduje się przeciętnie 3-3,5% białek, które powodują alergię przede wszystkim u niemowląt i małych dzieci. Badania dowodzą, że około 1,9-4,4% całej populacji zapada na tę chorobę. Przypuszcza się, iż alergia na mleko krowie może występować już w życiu płodowym, gdyż w krwi pępowinowej płodów wykryto przeciwciała IgE skierowane przeciw białkom mleka krowiego.

U około 90% dzieci objawy alergii ustępują między trzecim a piątym rokiem życia, jednak wiek dziecka w którym alergia się ujawniła ma duże znaczenie. Jeżeli doszło do rozwoju alergii poniżej trzeciego roku życia, jej objawy ustępują częściej niż u pozostałych dzieci.

Wartość odżywcza białek mleka jest wysoka ze względu na aminokwasy egzogenne. Wyróżnić można dwie podstawowe grupy białek mleka krowiego, a są to: białka kazeinowe (78-85%) i białka serwatkowe (15-25%).

Najczęstszą przyczyną alergii są: kazeina, β-laktoglobulina, α-laktoalbumina.

Niektóre produkty i przetwory, które są lub mogą być źródłem białek mleka:

- Mleko we wszystkich formach: prosto od krowy, świeże, pasteryzowane, sterylizowane, UHT;
- Mleka smakowe, acidofilne, ukwaszone;
- Mleko i śmietanka do kawy;
- Kefiry;
- Jogurty;
- Serwatka;
- Maślanka;
- Śmietana i śmietanka;
- Bita śmietana;
- Sery twarogowe, podpuszczkowe, pleśniowe;
- Serki homogenizowane, terminowane, typu fromage, topione;
- Pasty serowe do smarowania pieczywa;
- Masło zwykłe i smakowe;
- Produkty tłuszczowe do smarowania pieczywa;
- Lody, desery lodowe;
- Niektóre desery (budyń, mus, krem);
- Torty z kremami na bazie masła, margaryny, mleka, śmietany lub jogurtu;
- Czekolada mleczna i wyroby z czekolady;
- Cukierki mleczne;
- Kawa typu cappuccino;
- Napoje mleczne, mleczno-czekoladowe, mleczno-owocowe;
- Napoje kakaowe w proszku;
- Zupy i sosy zabielane;
- Naleśniki, krokiety, racuchy, pierogi;
- Sos beszamelowy;
- Ciasta, drożdżówki, bułki maślane, rogale.

Podziel się ze znajomymi