Anemia u dzieci

LI13rOTiC5HfFbnvJbWz4q4z1VyFFX.jpg
Dodano: 08:25 18 września 2008
Aktualizowano: 14:17 20 czerwca 2012
Źródło: "Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka" Helena Ciborska wwww.biomedical.pl

Anemia, czyli niedokrwistość jest to dolegliwość spowodowana niedostateczną ilością hemoglobiny w czerwonych krwinkach (erytrocytach). Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia istnieją pewne graniczne wartości, dzięki którym możemy stwierdzić anemię u dzieci. Przyjmuje się, że anemię u dzieci do 6 roku życia stwierdza się, gdy wartość hemoglobiny w czerwonych krwinkach zmniejsza się poniżej 6,82mmol/l (11g/dl), natomiast u dzieci w wieku 6-14 lat poniżej 7,44mmol/l (12g/dl).

Jakie są przyczyny powstania niedokrwistości?

Przyczyny powstawania tej dosyć częstej choroby możemy podzielić na:
- niedokrwistość niedoborową – wywołana przez niedostateczną produkcję krwinek czerwonych lub hemoglobiny, niedobór żelaza, czy też witaminy B12
-niedokrwistość hemolityczną – krótki okres przeżycia erytrocytów, przedwczesny i nadmierny rozpad
-niedokrwistość pokrwotoczna – spowodowana utratą krwi w wyniki krwawienia zewnętrznego (np. spowodowane urazem) lub wewnętrznego (np. w układzie pokarmowym)
-niedokrwistość aplastyczną – wrodzony bądź nabyty zanik komórek macierzystych erytrocytów w szpiku kostnym.

Objawy jakie wywołuje anemia

W anemii występuje niedobór żelaza, co skutkuje różnymi objawami, takimi jak: nadmierne zmęczenie, bóle głowy, podatność na infekcje oraz zmniejszoną odporność organizmu. Przez niedostateczną ilość krwinek czerwonych i hemoglobiny (pamiętajmy, że erytrocyty są odpowiedzialne za przenoszenie tlenu do komórek w całym ciele) następuje niedotlenienie tkanek, szczególnie mózgu i serca, dlatego też chory może odczuwać zawroty i bóle głowy, uczucie osłabienia, a także może to powodować omdlenia, mroczki przed oczami, apatię, szum w uszach itd. . Poza tym niedobór żelaza zmniejsza sprawność intelektualną oraz fizyczną, wzmaga drażliwość i może powodować łamliwość paznokci.

Zasady żywieniowe przy niedoborze żelaza

W czasie choroby jaką jest niedokrwistość przede wszystkim powinno się zadbać o dostateczną ilość żelaza w pożywieniu. Przyczynami niedoboru żelaza w organizmie może być upośledzone wchłanianie żelaza, utrata żelaza podczas krwawień (np. miesiączki), mała ilość żelaza w pożywieniu, czy też upośledzone czynności gromadzenia żelaza (głównie przy chorobach wątroby). Niektóre składniki mogą powodować, że żelazo będzie lepiej się wchłaniało z pożywienia do naszego organizmu, a niektóre wręcz mogą hamować jego wchłanianie. Do produktów spożywczych negatywnie oddziałujących na wchłanianie żelaza przez substancje w nich zawarte zaliczamy: produkty zbożowe z pełnego przemiału przez obecność fitynianów, szpinak, szczaw i rabarbar- przez obecność kwasu szczawiowego, mleko krowie- kazeina, herbata i kawa- teina i kofeina, ale także duża ilość błonnika w diecie może działać hamująco na wchłanianie żelaza. Dlatego też, jeśli dziecko dostało od lekarza przepisane tabletki z żelazem, czy też krople to najlepiej je połykać jeszcze przed śniadaniem. Popijanie żelaza sokiem pomarańczowym korzystnie wpłynie na jego wchłanianie. Nie poleca się zażywania żelaza w czasie posiłków, czy też popijanie go mlekiem, gdyż obniża to jego skuteczność i wydłuży czas kuracji. W czasie leczenia stolec przybiera ciemną (czarną) barwę i może pojawiać się ciemny nalot na zębach, któremu można zapobiec poprzez płukanie jamy ustnej wodą po zażyciu lekarstwa. Odpowiednie żywienie dziecka może zapobiegać niedoborom żelaza. Do 6 miesiąca karmione mlekiem matki niemowlęta są chronione przed niedoborem żelaza, niestety w późniejszym okresie ta ilość żelaza nie jest wystarczająca. Dlatego też, dieta dziecka powinna być wzbogacona również o inne produkty. Od piątego miesiąca podaje się owoce i warzywa, od 6 produkty zbożowe i mięso, a w 7 żółtko. Jeśli zostanie stwierdzona niedokrwistość, to lekarz zapisze odpowiednią dawkę żelaza, które trzeba będzie podawać dziecku.

Podziel się ze znajomymi