Tłuszcze trans. Jakich produktów unikać? Cz. 2

tłust.
Dodano: 13:50 29 stycznia 2014
Aktualizowano: 12:30 2 lutego 2014
Źródło:

W Stanach Zjednoczonych wydano im wojnę. W Danii na przykład, zakazano sprzedaży produktów żywnościowych w których znaleźć można zwiększoną ilość tłuszczy trans. Drugim krajem, który wprowadził takie obostrzenia jest Kanada. W Polsce wciąż nie ma konkretnych regulacji na ten temat.

W pierwszej części „Tłuszcze trans – jakich produktów unikać” skupiliśmy się między innymi na słodkich (ciasta, ciastka, batony) i słonych (chipsy, krakersy) przekąskach. To w nich znaleźć można zdecydowanie zbyt dużo tłuszczy trans. To jeden z tych powodów, dla których warto unikać.

Przede wszystkim jednak, starać się powinniśmy unikać potraw, które są smażone. Czerwona lampka w naszej głowie powinna zapalić się w szczególnie w barach typu fastfood. To właśnie takie jedzenie jest źródłem nadmiernych ilości tłuszczy trans. Dlatego też zdecydowanie powinniśmy na nie uważać. Skąd w takich lokalach wziął się utwardzony olej roślinny? Przyczyny takiego stanu rzeczy są dwie. Po pierwsze, kiedy tłuszcze trans się pojawiły (lata pięćdziesiąte ubiegłego wieku), to zawojowały rynek niską ceną. Wciąż jest to ich podstawowa zaleta. Drugim powodem było i jest to, że takie utwardzone oleje roślinne, mają długi okres przydatności do spożycia. Jeśli chcecie unikać nadmiaru tłuszczy trans, to zrezygnować musicie z hamburgerów, frytek, czy jedzenia, które jest podawane w panierce.

Kojarzycie na pewno, modne ostatnio, gotowe kanapki. Można je kupić w sklepach, ale też coraz częściej dostępne są na stacjach benzynowych. Kuszą wyglądem (chociaż nie ceną) i składnikami. Wydają się być zdrowe, ale niekoniecznie tak jest w rzeczywistości. Ważną kwestią jest chociażby to z jakich składników takie kanapki są przygotowywane. Istotna jest ich jakość, a także sposób wcześniejszego przetworzenia. Ta ostatnia kwestia, jest też pewnego rodzaju wskazówką na które produkty powinniśmy uważać.

Zasada jest dość prosta. Im bardziej przetworzony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że będą się w nim znajdować w większych ilościach tłuszcze trans. Warto na koniec zwrócić uwagę, że nie wszystkie z nich, są dla nas szkodliwe w równym stopniu. Są też produkty, które zawierają tłuszcze trans, ale w ilościach „przyswajalnych” przez nasz organizm.

 

 

Podziel się ze znajomymi