Te warzywa można jeść (prawie) bez ograniczeń cz 2

tomato, garlic and onion on a white background close-up of the reflection
Dodano: 10:53 9 września 2014
Aktualizowano: 11:12 11 września 2014
Źródło:

Części z nich, jeszcze 100 lat temu, przypisywano niemal magiczne właściwości. Niektóre z warzyw miały pomagać w leczeniu konkretnych dolegliwości. Inne chronić przed pewnymi chorobami. Nie wiele się w tej kwestii zmieniło, bo wciąż wierzymy w ich siłę. Dzisiaj jednak dużo więcej wiemy w temacie tego, dlaczego dane warzywa faktycznie nam pomagają.

Pomidory mają mało kalorii, a bogate są w potas, witaminę C, karoteny i przede wszystkim likopen. Pierwszy z wymienionych składników ma wpływ między innymi na pracę serca. Jeśli więc chcemy mu pomóc, to koniecznie musimy jeść pomidory. Likopenowi przypisuje się działanie chroniące nas przed osteoporozą. U mężczyzn ten składnik zapobiega rozwojowi raka prostaty.

Cebula należy do warzyw, które stosować można na wiele dolegliwości. Zawiera ona między innymi pierwiastki, takie jak krzem, czy siarka. Cebula wzmacnia nasz układ odpornościowy, przyda się więc w okresie jesienno – zimowym. Stosowana może być też jako lek przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Co ciekawe, można ją również używać zewnętrznie na rany. Okłady z tartej cebuli poleca się przy reumatyzmie stawowym. Można ją stosować w przypadku, kiedy męczy nas biegunka. 2 garście łusek cebuli gotujemy w około litrze wody (10 minut). Pić taki wywar należy, kiedy jest ciepły.

Kolejnym warzywem na które warto zwrócić uwagę jest seler. Nie jest on zbyt często stosowany w naszej kuchni, a to błąd. Seler jest warzywem, który ma wpływ między innymi na nasz metabolizm, pracę nerek i serce. Drogocenne właściwości ma także dla wątroby. Selerowi przypisuje się działanie odmładzające, a także poprawiające libido. Warzywo to ma być też skutecznym sposobem na artretyzm.

Cykoria nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Jest ona naturalnym lekiem na przykład na problemy z drogami moczowymi. Cykoria ma też pomagać przy chorobach wątroby. Warzywo to ma pozytywny wpływ na przemianę materii. Jeśli cierpimy z powodu dolegliwości żołądkowych, to dobrze jest pić sok z cykorii.