Pomidor – zalety

2BONLIj05Xk7ECJF9GB1bH616KZY1Y.jpg
Dodano: 08:20 3 września 2008
Aktualizowano: 12:45 28 czerwca 2012
Źródło:

Pomidor jest warzywem doskonałym. Odchudza, odmładza a także chroni przed nowotworami. Najzdrowsze pomidory są latem, warto więc wtedy jeść ich jak najwięcej. Artykuł opisuje zalety pomidorów.

Pomidor składa się w 93 procentach z wody, więc doskonale sprawdza się w dietach. Ma stosunkowo mało kalorii, ale zawiera błonnik, dzięki któremu czujemy się syci. Pomidor dostarcza także potasu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca a także pomoże pozbyć się obrzęków.

Kolor czerwony

Według naukowców ze Stanów Zjednoczonych likopen, który sprawia, że pomidor ma kolor czerwony, jest także silnym przeciwutleniaczem i pomaga w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega powstawaniu niektórych nowotworów. Jedzenie pomidorów przyczynia się także do obniżania poziomu „złego„ cholesterolu a więc chroni serce i przeciwdziała miażdżycy.

Młodość dla skóry

Duży pomidor dostarcza do 60 procent witaminy C, co jest wystarczające na cały dzień. Dotlenia skórę, wzmacnia naczynia krwionośne. Kwas askorbinowy zawarty w pomidorach uczestniczy też w produkcji kolagenu, dzięki któremu skóra staje się gładka i napięta, wolniej się starzeje. Pamiętać należy, żeby nie łączyć pomidora z ogórkiem, gdyż ten zawiera askorbinozę, która niszczy witaminę C. Pomidor zawiera także dużo witaminy E, która chroni przed szybkim starzeniem się skóry. Witamina ta dobrze komponuje się z witaminą A, która wytwarzana jest przez organizm z tak zwanego beta – karotenu, który także zawiera pomidor.

Średni pomidor zaspokaja w 60 procentach dzienne zapotrzebowanie na witamin C, w 40 procentach na witaminę A, w 25 procentach na witaminę E i w 13 procentach na potas.

Aromat pomidora

Najzdrowsze pomidory to są te , które mają wyraźny zapach. Warzywa sprzedawane w supermarketach bywają niedojrzałe a swój kolor zawdzięczają etylenowi. Substancja ta może wywoływać ból głowy i kłopoty żołądkowe. Należy zawsze usuwać nasadkę ogonka i wszystkie zielone miejsca. Surowe pomidory powinno się jeść ze skórką, gdyż pod nią jest najwięcej przeciwutleniaczy. Jeżeli ktoś cierpi na wrzody żołądka to lepiej jest usuwać skórkę, żeby nie podrażniać żołądka. Skórkę dobrze się zdejmuje, gdy na kilka sekund zanurzymy lub polejemy pomidory wrzątkiem. Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. W lodówce ich skórka i miąższ są szkliste a pomidory stają się mało aromatyczne.

Przepis na grilowane pomidory z mozzarellą i balsamico

30 ml octu balsamico podgrzewamy na małym ogniu do momentu kiedy uzyskamy konsystencję syropu. Pomidorki cherry (4 gałązki ) myjemy i suszymy , pozostawiamy je na gałązkach Zieloną sałatę myjemy i układamy na talerzach. Z oliwy z oliwek (3 łyżki) i soku z 1 cytryny przygotowujemy sos vinegret. Oliwę, sok z cytryny mieszamy razem i dodajemy sól i pieprz do smaku. 3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej pomidorki przez około 4 minuty. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Mozzarelę kroimy i układamy na listkach sałaty i lejemy sosem. Następnie na tym kładziemy gałązki z pomidorami i skrapiamy syropem z balsamico

Loading