Jedzenie, które odchudza

74yLoLBT8MIfTQ3k7wMyN8Pl7191ia.jpg


Administrator

Dodano: 08:54 24 stycznia 2011
Aktualizowano: 13:28 31 maja 2011
Źródło: www.webmd.com

Co warto jeść by się odchudzić? Pewne produkty są pomocne w odchudzaniu i warto je jadać jak najczęściej by uzyskać piękną, szczupłą figurę przed latem. Oto lista najkorzystniejszych:

Jogurt grecki
Co charakteryzuje jogurt grecki to zawartość białka, ma go dwa razy więcej niż inne jogurty. Białka długo podtrzymują uczucie sytości. Dodatkowo, organizm spala więcej kalorii trawiąc białka niż trawiąc węglowodany. Odtłuszczony lub z niską zawartością tłuszczu i cukru pozwala schudnąć szybciej.

Komosa ryżowa
To gwiazda każdego planu odchudzania. To pełne ziarno ma 8 gramów białka hamującego głód i 5 gramów błonnika w jednej małej filiżance. Do tego, jest łatwe do gotowania. Dodatkowym atutem są wysoki poziom żelaza, cynku, selenu i witaminy E. Wymieszana z warzywami, orzechami i chudym białkiem stanowi doskonały szybki obiad.

Cynamon
Badania pokazują, że cynamon ma stabilizujące działanie na poziom cukru w organizmie. To hamuje apetyt, zwłaszcza u osób z cukrzycą insulinoniezależną. Prawie każdy może korzystać z właściwości cynamonu – wmieszany do kawy, herbaty albo jogurtu dodaje słodyczy nie dodając kalorii.

Ostra papryka
Ostra papryka zawiera bezzapachowy składnik zwany kapsaicyną. Składnik ten hamuje apetyt i przyspiesza metabolizm, tylko na krótki czas. I chociaż nie ma bezpośredniego wpływu na chudnięcie to jednak ludzie mają skłonność jeść mniej jeśli ich jedzenie jest pikantne.

Zielona herbata
Badania pokazują, że zielona herbata przyspiesza zrzucanie wagi zwłaszcza w okolicach brzucha. Zawiera ona katechiny, rodzaj substancji chemicznej która wpływa na metabolizm. Warto pić zieloną herbatę kilka razy dziennie by skorzystać z jej właściwości. Warto pić ją na gorąco, dłużej się ją pije przez co zmniejsza się ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia. Zielona herbata uspokaja również umysł.

Grejpfrut
Grejpfrut nie ma wcale odchudzających właściwości ale pozwala czuć się pełnym przy mniejszej kaloryczności. Wszystko dzięki ilości błonnika, który trawi się dłużej. Jeżeli wypijasz pół szklanki grejpfruta albo zjadasz pół grejpfruta przed posiłkiem szybciej najesz się obiadem.

Arbuz
Produkty o wysokiej zawartości wody zajmują więcej miejsca w żołądku, który wysyła informację do mózgu że jest pełny. Wiele surowych warzyw i owoców jest pełne wody i składników odżywczych, ale ubogie w kalorie. Doskonałym tego przykładem jest arbuz. Bogaty w likopen, witaminę A i C to doskonałe uzupełnienie diety.

Jabłka i gruszki
To owoce bogate w wodę, ale zjadaj je ze skórką w której jest mnóstwo błonnika, będziesz czuć się sytym znacznie dłużej. Lepsze są całe owoce niż sok, chodzi nie tylko o błonnik, ale i o fakt, że trzeba je gryźć. To wymaga trochę wysiłku i zajmuje więcej czasu.

Winogrona i rodzynki
Ilość wody w tych owocach można zauważyć porównując dwie filiżanki winogron z 1/4 filiżanki rodzynek. Obydwie wersje mają mniej niż 100kcal, ale porcja świeżych owoców sprawi, że będziesz bardziej syty. Suszone owoce jednak dodają ciekawego smaku wielu sałatkom i daniom.

Jagody
Podobnie jak inne owoce, jagody mają w sobie sporo błonnika i wody, która wypełnia na dłużej. Mają też dodatkową zaletę – są słodkie. Jeżeli więc masz ochotę na coś słodkiego, wybierz owoce zamiast ciasteczek. Borówki, dodatkowo, są obfite w antyoksydanty.

Surowe warzywa
Surowe warzywa to idealna przekąska. Zaspokajają potrzebę chrupania czegoś przy okazji wykonywania innych czynności. Są pełne wody która pozwala czuć się pełnym i mają mało kalorii. Połowa filiżanki krojonego selera to tylko 8 kcal. Jeżeli masz ochotę na czipsy, staraj się zamienić je na surowe warzywa.

Słodkie ziemniaki
Pomyśl o tym, co dodajesz do pieczonych ziemniaków – masło, śmietana, ser i kawałki bekonu. Jeżeli zamienisz zwykłego ziemniaka na słodką jego wersją, nie będziesz potrzebował dodatków. Pieczone słodkie ziemniaki są pełne smaku, potrzebują bardzo mało zdobników, co pozwala zaoszczędzić kalorie. Dodatkowo, słodkie ziemniaki są bogate w potas, beta karoten, witaminę C i błonnik.

Jaja
Badania pokazują, że jeżeli rano zjadamy proteiny to dłużej czujemy się najedzeni niż gdybyśmy zjedli bagietkę z węglowodanami. Jedno jajko ma tylko 75 kalorii i zawiera aż 7g wysokiej jakości białka. Jeżeli masz jednak wysoki poziom cholesterolu, skonsultuj z lekarzem ilość zjadanych jajek.

Kawa
Brzmi wyjątkowo dobrze – jeden z twoich ulubionych napojów pomaga przyspieszyć metabolizm i zrzucić nadwagę. Jednak należy uważać, czasami odchudzające działanie kawy może zostać zniwelowane ilością dodatkowych kalorii np. w dodawanym do kawy mleku.

Płatki owsiane
Płatki owsiane mają trzy elementy warte zainteresowania: błonnik, sporo wody i należy do grupy ciepłych produktów. Jest to wyjątkowo sycąca kombinacja, ponieważ jedzenie jej zajmuje trochę i wypełnia na dłużej. Jednak nie należy kupować płatków owsianych, które są już słodzone, dzięki temu sam doprawisz je zgodnie ze swoimi preferencjami. Szczypta cynamonu oznaczać będzie dodanie słodyczy która jest mało kaloryczna,

Chrupki chleb
Pełnoziarniste pieczywo ryżowe nazywane chrupkim pieczywem dostarcza niskotłuszczowej przekąski pełnej błonnika. Badanie pokazuje, że osoby jedzące pieczywo pełnoziarniste mają mniejszą tkankę tłuszczową w okolicach brzucha.

Tabouli
W tabouli znajduje się pełne ziarno które pochodzi z kaszy bulgur. Jest bogate w błonnik i białko, ale ubogie w tłuszcz i kalorie. Pomaga czuć się sytym bez spożywania sporej ilości kalorii. Bogaty smak sprawia, że jest satysfakcjonujący – nie trzeba doprawiać ani dodawać sporej ilości oliwy. Jeżeli dodasz fasolę, pomidory, ogórki i natkę pietruszki to otrzymasz doskonałe danie obiadowe,

Zupa
Nie mówimy o zupach ze śmietaną tylko o takich opartych na bulionie – to ulubieńcy odchudzających się. Są pełne wody, która wypełnia bez zbędnych kalorii. Zazwyczaj jada się je jako ciepłe produkty co zapobiega szybkiemu połykaniu posiłku. Jedzona przed posiłkiem, zabiera miejsce dania, które miałoby więcej kalorii. Zupa może być posiłkiem samym w sobie jeżeli dodamy do niej kurczaka, rybę, pokrojone warzywa i rośliny strączkowe.

Sałatki
Innym sposobem na wypełnienie żołądka przed posiłkiem jest zjedzenie sałatki. Sałata ma mnóstwo wody, która zajmuje sporo miejsca w żołądku. A to oznacza mniej miejsca na tłustsze produkty, które później dostępne są w posiłku. Spraw by sałatka była ciekawa dodając owoce, warzywa czy starty ser. Uważaj jednak na sos, który może dodać sporo kalorii. Najlepiej do tego używać salsy, hummusu czy pasty z czarnej fasoli.

Ocet
Jeżeli przyprawisz sałatkę oliwą z octem uzyskasz kolejny odchudzający element posiłku. Ocet pomaga rozbijać cząsteczki tłuszczu, ma bogaty aromat i nie ma kalorii.

Orzechy
Orzechy to doskonały sposób na pohamowanie apetytu pomiędzy posiłkami. Mają spore ilości białka, błonnika i zdrowych tłuszczy. Studia sugerują, że orzechy poprawiają poziom cholesterolu jeżeli jedzone są w umiarkowanych ilościach. Jednak należy uważać na ilość, z orzechami łatwo jest przesadzić.

Popcorn
Trzy filiżanki popcornu może się wydawać sporą ilością, ale ich kaloryczność jest niewielka. Powietrze dodaje objętości, a nie tłuszczu ani cukru. Zjedzenie popcornu zajmuje trochę czasu a oko cieszy się ilością.

Chude mleko
Mleko odtłuszczone dostarcza białka i wapnia w normalnej ilości, ale nie dostarcza tłuszczu. I chociaż jest odtłuszczone pozwala ci czuć się sytym. Chude mleko i inny nabiał pozwala na schudnięcie.

Chude mięso
Jak już wiadomo, białka pozwalają ci czuć się sytym dłużej i spalać więcej kalorii podczas trawienia. Ale wybieraj białka ostrożnie, ciemnie mięsa są bogate w tłuszcze. Filet z kurczaka bez skóry będzie lepszą opcją. No i pilnuj by porcja nie była za duża.

Ryby
Ryby są jednym z najlepszych źródeł białka, badania pokazują, że ryby są lepszym wyborem, zwłaszcza z powodu tłuszczy jakie posiadają – są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Takie ryby jak łosoś, śledź i inne tłuszcze chronią przed chorobami serca i innymi chorobami.