Jak odciągać i przechowywać mleko matki

4NUsMzQgH5ZYWVGTEy7urS0wUqxi05.jpg


Administrator

Dodano: 07:47 13 maja 2011
Aktualizowano: 07:51 13 maja 2011
Źródło: Autor: Sylwia Śliż

Jak odciągać i przechowywać mleko kobiece? Powrót do pracy po urlopie macierzyńskim nie musi oznaczać rezygnacji z karmienia, kobieta pracująca daleko od domu, która nie ma możliwości powrotu w porach karmienia, może odciągać i przechowywać mleko. Dzięki temu produkcja mleka jest nadal pobudzana, nie następuje zastój pokarmu, a dziecko nie traci cennego pożywienia.

Na rynku dostępne są ręczne i elektryczne laktatory, które są skuteczne i bezurazowe, a ich budowa jest dostosowana do budowy piersi. Najłatwiej odciągać pokarm zaraz po tym, jak dziecko skończy jeść. Ponadto mleko należy odciągać nie rzadziej niż co cztery godziny.

Odciągnięte mleko należy przechowywać w czystym, zamykanym pojemniku, najlepiej plastikowym (w szklanych pojemnikach składniki pokarmu mogą się przyklejać do ścianek). Pojemnik należy wyparzyć, umyć środkiem myjącym o działaniu antyseptycznym i dokładnie wypłukać gorącą wodą. W pojemniku powinno się przechowywać tylko taką ilość mleka, jaką dziecko jest w stanie zjeść w trakcie jednego karmienia, przy przechowywaniu pokarmu w większej ilości pojemników, należy je opisać, na etykiecie umieszczamy datę i godzinę odciągnięcia pokarmu.

Odciągnięte mleko można przechowywać w lodówce (4° C) przez 72 godziny, w temperaturze pokojowej (15° C) przez 12-24 godzin i w temperaturze letniej (25° C) przez 2-4 godzin.

Mleko przed podaniem należy podgrzać w kąpieli wodnej i delikatnie wstrząsnąć, aby ułatwić rozpuszczenie ewentualnych kropli tłuszczu, które mogły się wytrącić. Odciągniętego mleka nie wolno zagotowywać, ponieważ giną wtedy zawarte w nim przeciwciała zapobiegające infekcjom.

Podziel się ze znajomymi