Jak zmniejszyć kaloryczność posiłków?

Fat.
Dodano: 07:47 6 września 2016
Aktualizowano: 07:47 6 września 2016
Źródło:

Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Potrawy, które zwykle jemy są co prawda kaloryczne, ale jakie pyszne… Czy można więc zrobić coś z tym problemem, nie tracąc jednocześnie walorów smakowych? Nie zawsze niestety. Nie oznacza to, że mamy nie próbować.

Przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z jednego. Z każdej strony jesteśmy straszeni kaloriami. Tym co mogą nam zrobić. Wizja nadwagi do której mają one prowadzić, może przerażać. Z tym, że to nie do końca prawda. Kalorie są nam potrzebne. Nie powinniśmy ich dokładnie liczyć. Pozbawionym sensu jest siedzenie i sprawdzanie ile dokładnie kcal ma każdy jedzony produkt. Z drugiej strony znajomość składników, które mogą podwyższać kaloryczność na pewno nam nie zaszkodzi. Niekoniecznie musimy je wyłączać całkowicie z diety. Starajmy się po prostu unikać jedzenia ich zbyt często. Doskonale znamy te kaloryczne potrawy. Jeśli zjemy raz na jakiś czas frytki (te smażone na oleju) nic złego się nie stanie. Jeśli będziemy je jedli co drugi dzień, do tego w dużych ilościach, to już będzie problem.

W żadnym wypadku nie próbujmy wybierać typu light. Jeśli przyjrzymy się uważniej ich etykietom , to okaże się, że wcale niczego tym nie uzyskujemy. Pewnym, bardzo promowanym rozwiązaniem, jest przygotowywanie dobrze nam znanych dań w inny sposób. Różnie można to oceniać. Frytki można przygotować nie z ziemniaków, ale np. z marchewki. Oczywiście nie smażymy ich wtedy na oleju. Pieczemy w piekarniku. I to oczywiście będzie zdrowe. Natomiast z frytkami, które znamy nie ma nic wspólnego. Aby zmniejszyć kaloryczność tych przygotowywanych z ziemniaków, można je właśnie upiec.

Na pewno warto pamiętać o paru prostych zasadach, które pozwolą „zaoszczędzić” na kcal. Zamiast tłustej śmietany, używajmy jogurtu naturalnego. Nie zagęszczajmy potraw mąką. Starajmy się jak najwięcej gotować na parze. Unikajmy za to smażenia, szczególnie na głębokim oleju. Pieczenie jest bardzo dobrym pomysłem, jeśli chcemy zmniejszyć nieco kaloryczność potraw. Lubicie schabowe? Zwróćcie uwagę na panierkę. Ta, którą zwykle wykorzystujemy do ich przygotowywania, wraz tłuszczem na którym je smażymy, to bomba kaloryczna.