Jak wyregulować poziom cukru w organizmie

Doctor testing a patients glucose level
Dodano: 14:50 20 maja 2014
Aktualizowano: 09:44 21 maja 2014
Źródło:

Wprowadzenie do diety produktów, które obniżą jego ilość w naszym organizmie, będzie miało bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie. Jednocześnie trzeba zadbać o to, aby jadłospis wolny był od jedzenia, które zwiększa poziom cukru.

Nie można z diety całkowicie pozbyć się tego składnika. Jest on ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istotne jest to aby utrzymywać poziom cukru na równym poziomie. Ta prawidłowa ilość jest zależna od co najmniej kilka czynników. Przyjmuje się, że poziom którego nie musimy się obawiać wynosi między 79, a 99 mg/dL na czczo. Jeśli jest on wyższy niż 100 mg/dL mówi się o nieprawidłowym poziomie glukozy (określa się to często jako stan przedcukrzycowy). Poziom powyżej 126 mg/dL, to cukrzyca.

Kiedy jemy, to co oczywiste, ilość cukru się zmienia. Dzięki temu zapewniamy sobie energię, która jest dostarczana do poszczególnych komórek w naszym ciele. Jeśli chcemy utrzymać poziom cukru na odpowiednim poziomie (lub go obniżyć) musimy zadbać o węglowodany, które wchłaniają się wolno. Dzięki temu dłużej „zachowujemy energię”. Zmniejszyć za to należy ilość tych produktów, które powodują szybki wzrost glukozy we krwi.

W naszej diecie mogą znaleźć się między innymi warzywa. Bez obaw możemy jeść cukinię, ogórki, sałatę, szpinak i szparagi. Są jednak warzywa, których lepiej unikać, zwłaszcza kiedy mamy podwyższony poziom cukru. Mowa tutaj między innymi o grochu i fasoli. Jeśli chcemy obniżyć ilość cukru we krwi, to koniecznie musimy zadbać o produkty zbożowe. Powinniśmy postawić przede wszystkim na pieczywo razowe, brązowy ryż i gruboziarniste kasze. Unikać należy (chociaż niekoniecznie wyłączać całkowicie z diety) białego pieczywa i drobnych kasz.

Obniżyć poziom cukru można również przy pomocy niektórych przypraw. I tak na przykład można zastosować cynamon. Warto jednak uważać z ilością tej przyprawy w diecie. Nie w każdym przypadku, ale może być ona toksyczna dla wątroby.