Herbata Oolong


Administrator

Dodano: 19:19 16 marca 2008
Aktualizowano: 10:07 10 lipca 2012
Źródło:

Herbata Oolong, Ulung, Wulong:

Nazywana też Wulong lub Ulung, jest jedną z najlepszych herbata w Chinach. Zbiór liści odbywa się w określonym czasie, zaraz po zebraniu liście zostawia się na słońcu, kiedy zwiędną zbiera się je i w specjalnych bambusowych naczyniach potrząsa w celu obtarcia brzegów liści. Więdnięcie i potrząsanie powtarza sie kilkakrotnie do momentu aż liście nabiorą żółtego koloru. Po tych czynnościach liście poddaje sie krótkiej fermentacji i procesowi palenia.

W Polsce herbata ta nosi nazwę czerwonej. Ma drzewny aromat, łagodny, owocowy smak, w ustach pozostawia brzoskwiniowy posmak, ma też wyjątkowy zapach.

WŁAŚCIWOŚCI:
reguluje przemianę materii
przyśpiesza spalanie tłuszczu
przeciwdziała niewydolności nerek i zmianom skórnym

PROCES PARZENIA:
Parzenie trwa od 6 do 8 minut, liście podczas zaparzania powinny swobodnie pływać ponieważ w trakcie zaparzania powiększają swą objętość. Kolor naparu jest bladożółty.

Podziel się ze znajomymi