Dobroczynne pomelo


Administrator

Dodano: 10:57 12 sierpnia 2011
Aktualizowano: 11:08 12 sierpnia 2011
Źródło: Autor: Sylwia Śliż

Ojczyzną pomelo jest Malezja. Kraje wschodnie smak pomelo znają od tysięcy lat, Europejczycy poznali go głównie dzięki Brytyjczykom, którzy jako pierwsi spopularyzowali te duże owoce z grubą, zieloną lub żółtą skórką. Po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą powstał dobrze nam znany grejpfrut. Pomelo, jako „ojciec” grejpfruta, przypomina go w smaku, jednak jest zdecydowanie łagodniejszy i mniej kwaśny, a do tego ma piękny, orzeźwiający zapach. Owoce pomelo mogą osiągać wagę przekraczającą dwa kilogramy i być przechowywane nawet przez 4 miesiące, nie tracąc swoich właściwości. Miąższ i skóra pomelo to prawdziwe królestwo leczniczych substancji, cennych dla zdrowia i urody.

Owoc pomelo to potężne królestwo witamin, przede wszystkim zaś witaminy C – połowa pomelo dostarcza 2/3 zalecanej dziennej dawki tej witamin. W pomelo znajdują się też spore ilości witaminy B1, B 2 i PP, kwas foliowy, beta–karoten, spore ilości wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Owoc ten doskonale równoważy działanie pokarmów zakwaszających, takich jak mięso czy ryby. Stymuluje układ odpornościowy, ma działanie antyoksydacyjne, wspomaga procesy trawienne, działa antyseptycznie, moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn oraz zwiększa wchłanianie żelaza.

Pomelo to owoc stworzony nie tylko dla osób mających podwyższony poziom cukru, ale także dla tych, którzy mają problemy z cholesterolem, bowiem pomelo skutecznie obniża jego poziom, spowalnia też procesy miażdżycy, zwiększa elastyczność naczyń, hamuje cukrzycową retinopatię oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się zaćmy. Wspomaga także terapię nadciśnienia tętniczego, a zawarte w nim sole mineralne znakomicie wzmacniają tkankę kostną. Pomelo ma również dobroczynny wpływ na nasza psychikę – pomaga w zwalczaniu bezsenności i wyczerpaniu, można go kupić w większości hipermarketów i jeść do woli – 100 g to tylko 42 kalorie.

Podziel się ze znajomymi