Dlaczego cukier szkodzi


Administrator

Dodano: 08:36 6 czerwca 2011
Aktualizowano: 08:51 6 czerwca 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Wszyscy na pewno słyszeliśmy o tym, że cukier może być szkodliwy. Problem pojawia się w momencie, kiedy mamy określić na co konkretnie nam szkodzi. Najczęściej pojawia się temat zębów, cukrzyca (nie do końca sensownie), oraz nadwaga. Spróbujmy więc odpowiedzieć w jaki sposób tak naprawdę może nam zaszkodzić cukier.

W sytuacji kiedy na przykład rano, jeszcze przed śniadaniem przyjmiemy dużą ilość cukru naraz (na przykład w słodzonych sokach, czy jedząc pół tabliczki czekolady), tym większy problem mają białka. Fachowo proces łączenia ich z cukrem nazywa się reakcją glikolizacji. W momencie kiedy następują takie wiązanie tych dwóch składników białko staje się żółtobrunatne, jednocześnie traci swoje właściwości, tak istotne przecież dla naszego organizmu. Nadmiernie spożywanie cukru może również powodować pojawienie się tak zwanych chorób degeneratywnych, ale nie u nas, tylko ewentualnie u naszych dzieci. Jeśli w naszym organizmie jest zbyt dużo cukru może doprowadzić oprócz niedoboru białek, także problemów składników mineralnych, oraz witaminy B.

Oczywiście o czym wspominałem na początku cukier, wręcz zabija, nasze zęby. Mimo że są one naprawdę mocne, to pod wpływem bakterii cukrowych miękną. Dodatkowo ze śliną tworzy osad. Cukier atakuje szkliwo, a więc barierę ochronną naszych zębów. Ale to tak naprawdę nie jedyne jego szkodliwe działania. Jego roztwór powoduje podrażnianie błon śluzowych które wyściełają zarówno żołądek, jak i dwunastnicę. Jakie mogą być efekty? Może to nawet doprowadzać do pojawiania się wrzodów. Cukier w pewien sposób zabiera potrzebne nam związki chemiczne. Są to między innymi: fosfor, wapń, magnez. Są one pobierane do tego, aby strawić go w jelicie cienkim. W ten sposób mogą powstawać niedobory tych związków, a są one (szczególnie ostatnie dwa) dość istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Oczywiście nie należy przesadzać i całkowicie wyeliminować cukier z naszego organizmu. Radykalizm w żadną stronę nie jest wskazany, a negatywne skutki mogą pojawiać się i w przypadku niedoboru i w sytuacji nadwyżki cukru. Zachowajmy po prostu umiar tak jak z innymi przyprawami.

Podziel się ze znajomymi