Dieta dr Gersona

GAYBz5o972I5300FMCIjANnAL5E4On.jpg


Administrator

Dodano: 09:00 19 września 2011
Aktualizowano: 09:07 19 września 2011
Źródło: Autor: Paweł Mazur

To właśnie do osób u których występują znacznie niedobory składników odżywczych skierowana jest prezentowana dzisiaj dieta dr Gersona. Jest ona podzielona na parę etapów. Na początku musimy całkowicie przewrócić do góry nogami nasz dotychczasowy sposób odżywiania. Pierwszą czynnością, którą powinniśmy wykonać jest całkowite oczyszczenie organizmu z toksyn, które skutecznego go podtruwają. Dlatego też w pierwszej fazie skupiamy się na świeżo wyciskanych sokach z owoców i warzyw, które to wspomagają trawienie, a przy okazji pozbywamy się toksyn. Dla osób, które ciężko znoszą takie głodówki pewne „ułatwienie: można również jeść płatki owsiane i chleb żytni. Ważne jednak, aby nie było tego za dużo i nie możemy używać soli”.

W kolejnych etapach stopniowo włączamy do diety kolejne produkty, rozpoczynając od chudego nabiału. Jeść należy mało, ale za to często. I co najważniejsze w tej diecie: musimy ograniczyć dostarczanie sodu. Kolejną zasadą której trzeba przestrzegać jest to, że produkty z których przyrządzamy nasze posiłki powinny pochodzić z upraw organicznych, więc jak widać będzie to wymagało nieco więcej czasu, niż „zwykłe” diety. Czego pod żadnym pozorem nie możemy jeść? Odrzucamy całkowicie wszelkie konserwowane, mrożone, wędzone, solone i marynowane produkty i potrawy. Zupy w proszku, biała mąka, napoje słodzone, oraz olej muszą zniknąć z naszych stołów.

To jednak nie jedyne obostrzenia jakim będziemy musieli się poddać. W naszej diecie nie ma również miejsca dla alkoholu, niektórych owoców (tych jagodowych), jogurtów które zawierają tłuszcz, jajek, tłustych serów, śmietany i masła. Sami więc widzicie, że może być ciężko, ale efekt jest chyba tego wart.