Dieta na dnę moczanową

milk products
Dodano: 12:05 9 września 2013
Aktualizowano: 12:05 9 września 2013
Źródło:

Problem zdrowotny, który możecie spotkać również pod nazwą podagra i artretyzm (na pewno bardziej kojarzoną, niż dna moczanowa). Wszystko zaczyna się od nagłego bólu w okolicach połączenia stawów. To choroba przewlekła, w której zwalczaniu istotną rolę odgrywa dieta.

 

Dna moczanowa to problem zdrowotny, który jest wywoływany poprzez krystalizację moczanu sodowego. Ma to miejsce w płynie stawowym. Oprócz wymienionego we wstępie objawu może się też pojawić zaczerwienie w miejscu zapalenia. Występuje również obrzęk stawu. W jaki sposób ma nam pomóc dieta? Przede wszystkim ma zmniejszyć objawy podagry, która „lubi” atakować nas na przykład w nocy.

 

Główne zasady odżywiania są bardzo proste. Dieta powinna być zdrowa, a więc dziennie jemy 4 do 5 posiłków. Odstępy między nimi to 3 godziny. To przy okazji wyreguluje naszą przemianę materii, a także sprawi, że nie będziemy chodzić głodni. Ostatni posiłek jemy około 4 godzin przed snem. To dość istotna sprawa. Dzięki takiemu zabiegowi nie dopuścimy do zatrzymywania kwasu moczowego, czyli głównego prowodyra odczuwania bólu.

 

Z diety powinniśmy wyrzucić wszystkie te produkty, które zawierają dużo puryn. Te z kolei przekształcają się we wspomniany kwas moczowy. Niestety takich produktów jest naprawdę dużo. Staramy się unikać więc mięs (cielęciny, jagnięciny). Dotyczy to również zdrowych przecież ryb (flądra, łosoś, makrela itd.). W diecie na dnę moczanowa nie mogą znaleźć się również niektóre warzywa. Unikać należy przede wszystkim grochu, fasoli, dyni, brokułów, kalafiora. Osoby cierpiące na podagrę nie powinny też jeść groszku zielonego, kapusty włoskiej oraz szpinaku.

Co można więc jeść? Przede wszystkim nabiał – mleko, kefir, chudy twaróg i serek wiejski. Swoje dania możemy opierać o makaron, ryż i ziemniaki. Nie ma również przeciwwskazań do jedzenia chleba pszennego. Z warzyw w jadłospisie mogą znaleźć się obok ziemniaków również buraki, cukinia, ogórki, pomidory i rzodkiewka. Możemy też pozwolić sobie na sałatę, cebulę, białą i kiszoną kapustę. Jeśli chodzi o napoje, to bez większych problemów możemy pić soki owocowe, jak i herbaty ziołowe. Unikajmy za to kawy, zwłaszcza mocnej.

Podziel się ze znajomymi