Co jeść przy zapaleniu pęcherza?

Canned Cranberries
Dodano: 14:39 22 maja 2014
Aktualizowano: 15:52 22 maja 2014
Źródło:

Objawy tej choroby są dość charakterystyczne. Częste uczucie parcia na pęcherz i jednoczesne problemy z oddawaniem moczu. Pojawia się również piekący ból w czasie tej czynności. Mocz jest mętny i często występuje dość mocny, charakterystyczny i nieprzyjemny zapach. W leczeniu zapalenia pęcherza stosuje się między innymi antybiotyki, leki przeciwbólowe i preparaty ziołowe. Rozwiązaniem jest także odpowiednia dieta.

W jaki sposób skonstruować jadłospis w sytuacji, kiedy zmagamy się z zapaleniem pęcherza? Największą rolę w diecie przy tego typu chorobie będą spełniać płyny. Dzięki nim możemy oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Możemy również nimi „usprawnić” pracę układu moczowego. Nie należy sobie „żałować” wody, oraz soków owocowych i warzywnych. Pamiętajcie tylko, aby te ostatnie przygotowywać samemu. Mamy wtedy pewność, że nie są one w sztuczny sposób dosładzane. Przy zapaleniu pęcherza unikać za to należy większych ilości kawy, herbaty i alkoholu. Zwłaszcza ten ostatni jest zakazany przy opisywanej chorobie. Nie dość, że odwadnia, to jeszcze podrażnia drogi moczowe.

Dieta przy zapaleniu pęcherza powinna być wolna od większych ilościach białka. Jest to oczywiście składnik niezbędny dla naszego organizmu, ale w przypadku, kiedy leczymy się z problemów z układem moczowym, powinniśmy go ograniczyć. Dotyczy to przede wszystkim białka zwierzęcego. Ograniczyć w żadnym wypadku nie oznacza całkowicie wyłączyć z diety. Najlepiej skonsultować się w tej materii ze specjalistą.

Przy problemach z zapaleniem pęcherza warto za to do diety włączyć owoce. W zasadzie im ich więcej, tym lepiej. Szczególną uwagę należy zwrócić na żurawinę i jagody. Są to owoce, które polecane są jako naturalny lek na zapalenie pęcherza. W diecie muszą być też obecne warzywa. Nie można też zapominać o produktach zbożowych. Unikać należy smażenia potraw. W czasie, kiedy staramy się wyleczyć z zapalenia pęcherza, to dużo lepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze. Smażenie możemy zastąpić pieczeniem.