Zielona herbata i złocień maruna

IXtCOoI31Hg64cwI411ocFYn1gReXK.jpg
Dodano: 08:25 8 grudnia 2008
Aktualizowano: 14:08 3 stycznia 2012
Źródło: Przegląd Reader's Digest, Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół. Warszawa 2000

Zielona herbata słynie ze swych właściwości przeciwnowotworowych a bogactwo polifenoli chroni komórki przed uszkodzeniami. Artykuł opisuje również roślinę złocień maruna i jej właściwości lecznicze.

Co to jest zielona herbata?

Tradycyjny proces wytwarzania zielonej herbaty jest bardzo prosty: jej liście są blanszowane, a następnie zwijane i suszone. Blanszowanie, czyli ogrzewanie na parze, niszczy enzymy, które mogłyby spowodować fermentację liści. Inne rodzaje herbaty są poddawane całkowitej (herbata czarna) lub częściowej (herbata ulung) fermentacji. Dzięki temu, że zielona herbata jej nie przechodzi, zachowuje nie tylko charakterystyczny aromat, lecz również, co najważniejsze, prawie wszystkie zawarte w niej naturalne substancje, zwane polifenolami. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. W zielonej herbacie występują również inne związki o właściwościach leczniczych, np. fluor, katechina i tanina.

Właściwości zielonej herbaty:

• Może zapobiegać nowotworom.
• Chroni przed chorobami serca.
• Hamuje próchnicę zębów.
• Zapewnia długowieczność.

Zielona herbata dostępna jako:

• Herbata
• Kapsułki
• Płyn
• Proszek
• Tabletki

Uwaga:

Kobiety ciężarne i karmiące piersią nie powinny pić więcej zielonej herbaty niż 2 szklanki dziennie.

Działanie zielonej herbaty:

W zielonej herbacie znajdują się substancje chroniące organizm przed pewnymi nowotworami i chorobami serca. Badania dowodzą, że pomaga zwalczać infekcje i zapewnia długowieczność.

DZIAŁANIE ZAPOBIEGAWCZE:

Okazuje się, że u osób stale pijających zieloną herbatę pewne nowotwory występują rzadziej niż u innych. W Chinach przeprowadzono badania, w wyniku których okazało się, że Chińczycy obojga płci, którzy pili zieloną herbatę raz na tydzień przez 6 miesięcy, znacznie rzadziej chorowali na nowotwory odbytu, trzustki oraz okrężnicy niż osoby, które piły ją sporadycznie lub wcale. Ryzyko zachorowania na nowotwory odbytu i trzustki w przypadku kobiet zmniejszyło się prawie o połowę. Wstępne badania wykazują, że zielona herbata może również chronić przed rakiem piersi, żołądka i skóry.

Badania dowodzą, że głównym czynnikiem przeciwnowotworowym jest zawarty w niej przeciwutleniacz, polifenol EGCG. Niektórzy naukowcy uważają, że EGCG może być najważniejszą odkrytą dotąd substancją anty-nowotworową, która nie tylko chroni komórki przed uszkodzeniem, lecz również pobudza organizm do wytwarzania enzymów przeciwutleniaczowych. Podczas badań przeprowadzonych w USA ustalono mechanizm działania EGCG Substancja ta powstrzymuje rozmnażanie się komórek nowotworowych, pobudzając naturalny proces umierania komórek. Co najważniejsze, EGCG nie niszczy zdrowych komórek. Inne badania, przeprowadzone w USA, zwracają uwagę na to, że EGCG hamuje wytwarza¬nie urokinazy, enzymu, którego komórki rakowe potrzebują, by móc się rozwijać. Zablokowanie wytwarzania tego związku u zwierząt wywołało zmniejszenie nowotworu, a nawet jego całkowitą remisję.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Przeciwutleniaczowe działanie polifenoli z zielonej herbaty może też chronić serce. W warunkach laboratoryjnych substancje te niszczą cholesterol, uważany za główną przyczynę miażdżycy naczyń krwionośnych. W Japonii zbadano 1371 mężczyzn pijających codziennie zieloną herbatę I ustalono, że zapobiega ona chorobom serca. Herbata ta zawiera również fluor, który działa antybakteryjnie i zapobiega próchnicy zębów.

Stosowanie:

DAWKOWANIE: Z niezwykłych właściwości zielonej herbaty można skorzystać, pijąc kilka szklanek naparu albo przyjmując ją w postaci kapsułek lub tabletek. Powinno się dostarczać organizmowi od 240 do 320 mg pofifenoli dziennie.

Jeśli korzysta się z preparatów, najlepiej kupić takie, które zawierają co najmniej 50% polifenoli, wtedy w 2 dawkach po 250 mg preparatu dostarcza się organizmowi 250 mg tych substancji. Badania wykazują, że podobnej ilości tych związków dostarczają 4 szklanki świeżo zaparzonej zielonej herbaty.

SPOSÓB UŻYCIA: Preparaty zawierające zieloną herbatę powinno się przyjmować podczas posiłków i popijać szklanką wody. Świeżo zaparzoną zieloną herbatę można pić o dowolnej porze dnia, niekoniecznie podczas posiłku. Aby przygotować napar, należy zalać łyżeczkę listków szklanką bardzo gorącej wody, po czym pozostawić na 3-5 min i odcedzić.

Skutki uboczne:

Zielona herbata w postaci naparu i preparatów jest zupełnie nieszkodliwa dla organizmu. Osoby wrażliwe na działanie kofeiny nie powinny pić zbyt dużo naparu, ponieważ jedna szklanka zawiera około 40 mg tej substancji. W preparatach z zielonej herbaty znajdują się zaledwie śladowe ilości kofeiny. Zalecana dzienna dawka preparatów odpowiada 4 szklankom naparu, lecz jest w niej zaledwie 5-6 mg kofeiny.

Czy wiesz, że…

Według badaczy z USA, główny przeciwutleniacz zawarty w zielonej herbacie, EGCG, chroni DNA przed uszkodzeniami, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka, 1000
razy skuteczniej niż witamina C i 25 razy skuteczniej niż witamina E.

Liście zielonej herbaty zawierają znaczne ilości witaminy K. Nie ma jej jednak ani w naparze, ani w preparatach. Osoby chore na serce i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, które muszą unikać produktów spożywczych zawierających duże ilości tej witaminy, ponieważ wpływa ona na krzepliwość krwi. mogą bez obaw pić zieloną herbatę.

Picie bardzo gorącej zielonej herbaty może spowodować oparzenie gardła i przełyku, a jeśli powtarza się przez długi czas, nawet zwiększyć ryzyko raka. Dobrze jest zastosować tradycyjną, wschodnią metodę parzenia: doprowadzić zimną wodę prawie do wrzenia (lub doprowadzić do wrzenia i odstawić na kilka minut, by lekko przestygła), a następnie zalać nią liście herbaty. Woda powinna być bardzo gorąca, ale nie wrząca. Parzenie herbaty tą metodą wydobywa jej delikatny aromat.

Importowana z Chin herbata gun powder, to po prostu zielona herbata w postaci maleńkich granulek, które po zalaniu wodą powoli się rozwijają.

Zieloną herbatę można stosować w postaci preparatów lub delektować się jej ożywczym, aromatycznym naparem.

Złocień maruna

W Średniowieczu wierzono, że złocień maruna oczyszcza powietrze i odpędza malarię oraz inne groźne choroby. Dziś stosuje się go na bóle głowy, zaburzenia żołądkowe i dolegliwości miesiączkowe Ostatnio został też okrzyknięty lekiem na migreny.

Co to jest złocień maruna?

Złocień maruna należy do tej samej rodziny co stokrotki i słonecznik Dzięki żółto-białym kwiatom i postrzępionym, żółtozielonym liściom przypomina rumianek i jest z nim często mylony. Liście tej rośliny stosuje się w celach leczniczych. Kwiaty nie mają właściwości leczniczych, ale wydzielają silny zapach, który odstrasza owady. Dlatego często uprawia się ją w ogródkach.

Właściwości złocieniu maruna:

• Zapobiega migrenom i zmniejsza towarzyszące im dolegliwości.
• Łagodzi dolegliwości związane z miesiączkowaniem.

Dostępny jako:

• Kapsułki
• Nalewka
• Suszone zioło/herbatka
• Tabletki

Uwaga:

Kobietom karmiącym nie wolno zażywać złocienia maruny. Powinny go również unikać kobiety ciężarne, ponieważ może wywołać skurcze macicy.
Złocień maruna może zmniejszyć krzepliwość krwi. Osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, powinny omówić to z lekarzem.

Działanie złocieniu maruna:

Czynny składnik występujący w złocieniu marunie, zwany partenolidem blokuje działanie substancji występujących w organizmie, które rozszerzają i zwężają naczynia krwionośne oraz wywołują stany zapalne.

DZIAŁANIE ZAPOBIEGAWCZE:

Chociaż dokładne przyczyny migreny są wciąż nieznane, niektórzy lekarze uważają, że jest ona wynikiem zwężenia, a następnie gwałtownego rozszerzenia naczyń krwionośnych w głowie. Taka gwałtowna zmiana może spowodować uwolnienie z płytek krwi (składników krwi uczestniczących w procesie jej krzepnięcia) magazynowanych w nich związków chemicznych, które powodują ból i stan zapalny. Badacze sądzą, że złocień maruna zapobiega gwałtownemu rozszerzeniu naczyń krwionośnych, dzięki czemu te związki nie są uwalniane. Złocień maruna może skutecznie zapobiegać migrenie, ale nie pomaga, jeśli kolejny napad już się rozpoczął.

Powtarzane przez ludzi cierpiących na migreny opowieści o cudownym działaniu złocienia maruny sprawiły, że stał się on bardzo popularny w latach siedemdziesiątych. Aby ustalić, na czym polega jego działanie, badacze brytyjscy poprosili o pomoc osoby, które od pewnego czasu stosowały go regularnie. Podzielono je na 2 grupy. Członkowie jednej nadal zażywali złocień maruny, a drugiej placebo. U pacjentów z drugiej grupy wkrótce nastąpiło nasilenie bólów migrenowych. Pojawiały się one znacznie częściej niż dawniej. Podobnego zjawiska nie zanotowano w pierwszej grupie. Inne badania wykazały, że złocień maruna zmniejsza liczbę napadów migreny o 24%, a kiedy już do nich dochodzi, są znacznie mniej intensywne. Wyniki tych i innych badań sprawiły, że w Kanadzie i kilku innych krajach uznano oficjalnie, że złocień maruna jest lekiem zapobiegającym migrenie.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Złocień maruna od dawna stosuje się na dolegliwości związane z miesiączkowaniem, szczególnie na skurcze miesiączkowe wywoływane nadmiarem prostaglandyn wytwarzanych przez tkanki wyściełające macicę. Prostaglandyny są substancjami podobnymi do hormonów, wywołującymi ból i stany zapalne. Złocień maruna hamuje ich wydzielanie.

Ponieważ działa on przeciwzapalnie, bywa też stosowany do leczenia stanów zapalnych towarzyszących gośćcowi. Badania nie potwierdziły jednak, by przyjmowanie go, w połączeniu z innymi lekami przepisywanymi zazwyczaj na gośćcowe zapalenie stawów, dawało zauważalne rezultaty. Jak dotąd nie przeprowadzono jeszcze badań, które określiłyby działanie złocienia maruny stosowanego bez środków farmakologicznych lub w połączeniu z innymi ziołami podawanymi przy gośćcowym zapaleniu stawów.

Stosowanie:

DAWKOWANIE:

W zapobieganiu migrenie stosuje się zazwyczaj 250 mg preparatów ze złocienia maruny, zawierających standardowo co najmniej 0,4% partenolidu.

SPOSÓB UŻYCIA:

Doświadczenia pacjentów, biorących udział w opisanym powyżej badaniu przeprowadzonym w Wielkiej Brytanii dowodzą, ze złocień maruna należy przyjmować przez dłuższy czas. Jeśli przestaniemy go stosować, bóle mogą szybko powrócić.

Skutki uboczne:

Dotychczas odnotowano bardzo niewiele skutków ubocznych długotrwałego stosowania złocienia maruny. Znane są przypadki stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, ale wydaje się, że dotyczyły one tylko osób, które żuły świeże liście tej rośliny (co zdarzało się, zanim pojawiły się gotowe preparaty).

Mogą też wystąpić zaburzenia żołądkowe, które mogą być wywołane zarówno przez świeże liście, jak i preparaty. Kontakt ze skórą może wywołać wysypkę. Każdy, komu się to przydarzy, powinien zrezygnować ze stosowania złocienia maruny.

Czy wiesz, że…

W Wielkiej Brytanii przeprowadzono badania, z których wynika, że połowa dostępnych na rynku preparatów ze złocienia maruny nie zawiera w ogóle jego substancji czynnej, czyli partenolidu. Należy kupować tylko preparaty wyprodukowane z Chrysanthemum parthenium i zawierające standardowo co najmniej 0,4% partenolidu. Ta niepozorna roślinka może się stać wybawieniem dla milionów osób cierpiących na migreny.

Podziel się ze znajomymi