Zielona czy czarna?

UXgV3F2P8x7H58E7YK4N2WQs21ZTqC.jpg


Administrator

Dodano: 09:19 23 marca 2011
Aktualizowano: 13:46 21 kwietnia 2011
Źródło: Autor: Sylwia Śliż


Dawniej uważana za lekarstwo, dziś traktowana jako najzdrowsza ze wszystkich używek. Jednak czy herbata herbacie równa i którą z nich wybrać: czarną, zieloną, żółtą, białą, a może owocową. Lepsza sypana, ekspresowa, a może granulowana? Na początek porównajmy dwie największe konkurentki – herbatę zieloną i czarną.

Zarówno zielona, jak i czarna herbata uzyskiwana jest z tej samej rośliny, sekret tkwi w technologicznej obróbce liści herbacianych. W trakcie procesu fermentacji zmienia się skład chemiczny suszu, w tym czasie cenne substancje, które są zawarte w herbacie zostają uwolnione bądź osłabione.

Zielona najpierw poddawana jest działaniu wysokiej temperatury, co powoduje dezaktywację enzymów i powstrzymuje proces fermentacji, liście nie tracą swej oryginalnej zielonej barwy, a smak i aromat naparu z nich sporządzonego jest bardzo specyficzny. Czarna z kolei fermentuję się długo, przez co traci naturalną zieloną barwę.

W czarnej herbacie znajdują się substancje pobudzające, są to alkaloidy (teina, teobromina, teofilina), z których najbardziej aktywna jest teina. Teina działa podobnie jak kofeina zawarta w kawie, usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację, łagodzi bóle głowy. Mocne napary mogą zawierać znaczne ilości alkaloidów, wskutek czego po ich wypiciu wzrasta ciśnienie krwi. Działanie herbaty zależy od czasu jej parzenia, parząc ok. 2-3 min, uzyskamy pobudzający napar. Dłuższe parzenie sprawia, że do wody przenikają tanina i katechiny, które wiążą teinę, sprawiając, że napar nabiera działania uspokajającego.

Zielona herbata to skarbnica witamin i minerałów, zawiera m.in. witaminę C, A i karoten, które ochraniają organizm przed wolnymi rodnikami. Napar z zielonej herbaty świetnie nadaje się do przeciwdziałania i leczenia wspomagającego licznych chorób infekcyjnych. Zawarte w listkach zielonej herbaty – garbniki, mają działanie antyseptyczne, dzięki czemu skutecznie hamują namnażanie się bakterii i wirusów. Ponadto zawarte w herbacie polifenole i flawonoidy obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy tętnic, pomagają w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi i służą w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Śladowe ilości składników mineralnych, takich jak: potas, miedź, fosfor, jod, fluor, doskonale uzupełniają nasze potrzeby.

Podczas ciąży zaleca się rezygnację z kawy i czarnej herbaty, które warto zastąpić zieloną herbatą, jest ona znacznie zdrowsza, a sporządzone z niej napary o wiele łagodniejsze. Zawarte w herbacie polifenole wykazują zdolność wiązania metali ciężkich i radioizotopów, które mogą przedostawać się do organizmu wraz z pożywieniem.

Napar z zielonej herbaty sprawdzi się doskonale na dolegliwości trawienne, które dokuczają przyszłym mamom, bowiem działa on pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych, a jako napój zasadowy chroni organizm przed zakwaszeniem. Ponadto pomaga uchronić się przed stanami zapalnymi, próchnicą zębów i nieświeżym oddechem, a kompresy z naparu przywrócą oczom blask.

Należy pamiętać, że nie powinno się popijać leków zieloną herbatą.

Podziel się ze znajomymi