Zabójcy w twojej kuchni

48emy0pl7f0DmV2PdUjZ15pamCq2j9.jpg


Administrator

Dodano: 13:25 27 stycznia 2010
Aktualizowano: 14:11 8 lipca 2011
Źródło: www.dailymail.co.uk/femail/food/

Naukowcy z Exeter University ogłosili w tym tygodniu, że patelnie do smażenia bez tłuszczu mogą mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Substancja chemiczna używana do tworzenia powłoki odpornej na wysoką temperaturę została powiązana z częstszymi niż zwykle chorobami tarczycy.

Jednak to nie jedyne zagrożenie czyhające w twojej kuchni, oto lista:

ŚCIERKI I MYJKI DO NACZYŃ

Mokre ścierki do naczyń i gąbki pozostawione przy kranie tygodniami mogą zawierać dziesiątki tysięcy mikroorganizmów na centymetrze kwadratowym. W rzeczywistości brudna ścierka czy gąbka zawiera największą koncentrację patogenów w całym domu, jest ich na niej więcej niż w toalecie. Wycieranie nią zamieni czystą i zdrową powierzchnię w coś na wzór kanału ściekowego kraju Trzeciego Świata.

Stopień niebezpieczeństwa: 4/5

OPAKOWANIA PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH

Raport Unii Europejskiej ujawnił, że dzieci narażone są na potencjalnie wysokie stężenie substancji chemicznych zaburzających pracę hormonalną organizmu, zwłaszcza u chłopców. Chodzi o substancje chemiczne działające jak estrogeny, które nazwane są ftalanami. Są powszechnie obecne w plastiku, opakowaniach, wnętrzach puszek na napoje i zupy. WWF i Greenpeace od dłuższego czasu prowadzi kampanię przeciwko użyciu ftalanów, które mogą powodować raka, zmniejszenie ilości spermy oraz szeregu problemów hormonalnych.

Stopień niebezpieczeństwa: 1/5

RESZTKI JEDZENIA

Istnieje jedna zasada: ugotowane mięso może być podgrzewane, ale tylko raz. Dlatego jeżeli robisz gulasz, możesz podgrzać go następnego dnia, jednak nie powinien być podgrzewany ponownie. Podobnie rzecz się ma z lodami, nigdy nie zamrażaj ich ponownie. Kiedy topnieją są doskonałą pożywką dla takich okropieństw jak salmonella czy listerioza. Generalnie rzecz biorąc, wszystko co zamrożone może być podgrzane i zjedzone jednak nie wolno mrozić tego ponownie.

Stopień niebezpieczeństwa: 4/5

TOSTERY

Tostery zabijają więcej ludzi niż rekiny. Są potencjalnie śmiercionośne z powodu możliwości porażenia prądem – mają nie schowane fragmenty kabli. A ludzie często próbują wyciągnąć tost ze pomocą metalowego noża.
Stopień niebezpieczeństwa: 4/5
LODÓWKI

Wypychanie lodówki do granic wytrzymałości zwiększa szansę zanieczyszczenia różnych produktów mikrobami pochodzącymi z surowego mięsa. Dlatego surowe mięsa należy trzymać na najniższym poziomie tak, by krew nie kapała na inne produkty. Uważaj również na to jak długo przetrzymujesz rzeczy w lodówce, czasami gnicie nie jest widoczne. Unikaj przechowywania produktów żywnościowych w plastikowych reklamówkach, przyspieszają gnicie.

Stopień niebezpieczeństwa: 2/5

FRYTKOWNICE

Otwarta frytkownica jest jednym z najbardziej niebezpiecznych produktów z jakimi dane nam się zetknąć w życiu. Są one uważane za tak niebezpieczne, że strażacy apelują o używanie znacznie bardziej bezpiecznych garnków do smażenia w głębokim tłuszczu. Jeżeli twoja frytkownica zajmie się ogniem szybko wyłącz zasilanie i przykryj naczynie kocem, nie próbuj wynoszenia palącej się frytkownicy do innego pomieszczenia.
Z frytkownicą wiąże się jeszcze kolejne zagrożenie. Ponowne podgrzewanie tego samego oleju sprawia, że zostaje on zanieczyszczony substancjami chemicznymi przyspieszającymi miażdżycę tętnic i chorobę serca.

Stopień niebezpieczeństwa: 5/5

MIKROFALÓWKI

Nie istnieje żaden dowód, że działająca i nie zniszczona kuchenka mikrofalowa stanowi ryzyko dla zdrowia. Wiadomo, że niektóre produkty przygotowywane w mikrofalówce są lepsze niż te przygotowane konwencjonalnymi sposobami np. gotowane warzywa. Kuchenki mikrofalowe stanowią małe ryzyko. Płyny podgrzewane w mikrofalówce mogą mieć wyższą temperaturę bez pęcherzyków i właśnie dlatego niektórzy oparzyli się kawą podgrzewaną w mikrofalówce. Istnieje również ryzyko poparzenia się wybuchającym jajkiem. Wkładanie metalowych przedmiotów do mikrofalówki może powodować iskrzenie.

Stopień niebezpieczeństwa: 3/5

FOLIA SAMOPRZYLEGAJĄCA

Niektóre badania wykazały związek pomiędzy chemikaliami zawartymi z plastikowych opakowaniach produktów i foliach a zaburzeniami hormonalnymi czy rakiem. Jedno badanie wykazało nawet, że jedzenie owinięte folią może zawierać ftalany oraz substancję o nazwie DEHA, które po podgrzaniu mikrofalówce zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Badania te były jednak kontrowersyjne. Jednak zamiast pakować jedzenie w plastikowe pojemniki i owijać je folią warto używać zwykłych ceramicznych pojemników i papieru.

Stopień niebezpieczeństwa: 1/5

MROŻONA ŻYWNOŚĆ

Zazwyczaj wiemy kiedy jedzenie w lodówce się psuje – zaczyna śmierdzieć i zmienia kolory. Jednak to co dzieje się w zamrażarce nie jest już takie oczywiste. Mięso często jest zamrażane i zapominamy o nim na miesiące czy nawet lata. Niektóre produkty znoszą to znakomicie jednak w przypadku innych może to być niebezpieczne. Nawet w zamrożonych produktach może wciąż trwać aktywność drobnoustrojów, chociaż na pewno jest ona znacznie spowolniona. Ideałem byłoby gdyby zamrażarka mroziła do temperatury -18C a my pamiętalibyśmy o zasadach mrożenia żywności.

Stopień niebezpieczeństwa: 2/5

PESTYCYDY

Zalety tych substancji pewnie przeważają wady, ale nie oznacza to jednak że nie powinniśmy sobie zdawać sprawy z ich istnienia, zwłaszcza organofosfatów używanych do ochrony owoców i warzyw przed szkodnikami. Chociaż ich koncentracja na owocach i warzywach jest na tyle mała, że z reguły nie jest w stanie wyrządzić krzywdy zawsze jednak warto umyć owoce i warzywa przed spożyciem. Warto wiedzieć również, że naturalne nawozy używane w ekologicznych gospodarstwach mogą być równie toksyczne – jeśli nawet nie bardziej, niż te syntetyczne używane przez większość rolników.

Stopień niebezpieczeństwa: 1/5

SZAFKA POD KRANEM

Pod każdym typowym kranem można znaleźć potencjalnie niebezpieczne produkty chemiczne. Detergenty, produkty do dezynfekcji, żrące sody, kwasy i odtłuszczacze – wszystkie przedstawiają spore zagrożenie – zwłaszcza dla dzieci. Dlatego na drzwiach zamieść ograniczniki, stare butelki wyrzuć i nigdy nie używaj tego miejsca do składowania również produktów żywnościowych.

Stopień niebezpieczeństwa: 3/5

GARNKI, PATELNIE I MEBLE

Związek chemiczny o nazwie PFOA który pojawia się na patelniach i garnkach z powłoką nieprzywierającą i który obwinia się o choroby tarczycy znajduje się też w meblach, tkaninach i niektórych opakowaniach żywności. Używa się go głównie do ochrony przed wilgocią i plamami.

Stopień niebezpieczeństwa: 1/5

DETERGENTY

Roztwór podchlorynu sodowego jest doskonałym środkiem odkażającym, czyszczącym i wybielającym. Każdy wie, że wybielacze są toksyczne jeżeli zostają połknięte i jeśli podrażniają skórę i oczy. Jednak największym zagrożeniem spowodowanym przez wybielacze jest to, że jeśli zostaje zmieszany z innymi środkami czyszczącymi, zwłaszcza tymi zawierającymi amoniak, nadtlenek wodoru czy kwasy wywołuje reakcję podczas której wytwarzany jest chlor czy chlorek azotu o właściwościach wybuchowych.

Stopień niebezpieczeństwa: 3/5

PRODUKTY ANTYBAKTERYJNE

Rynek produktów antybakteryjnych jest ogromny, opiera się on głownie o strach i obawę przed większości ludzi bakteriami czających się w każdym kącie. Deski do krojenia, ściereczki są więc impregnowane substancjami chemicznymi np. triclosan, który rzekomo zabija 99 procent zarazków. Tymczasem badania na zwierzętach dowiodły, że triclosan powiązany jest z zaburzeniami hormonalnymi. Dodatkowo, te bakterie które zostają przy życiu to wyjątkowo twarde sztuki, które dzielą się niezwykle szybko i po kilku godzinach zastępują zabite poprzedniczki.

Oczywiście warto zachowywać czystość, jednak nie należy z nią przesadzać.

Stopień niebezpieczeństwa: 3/5

Podziel się ze znajomymi