Właściwości kardamonu

Dodano: 07:36 25 sierpnia 2016
Aktualizowano: 07:36 25 sierpnia 2016
Źródło:

Określany bywa królową wszystkich przypraw. Nadaje potrawom bardzo specyficzny aromat. Bez wątpienia to jedna z najdroższych roślin stosowanych jako dodatki w kuchni W tym aspekcie ustępuje chyba tylko szafranowi. Jakie właściwości ma kardamon?

To roślina, która w stanie dzikim występuje między innymi w Indiach i Chinach. Osiąga od 2 do 4 metrów. Jako przyprawa wykorzystywane są nasiona tej rośliny. Można się spotkać z nazwą kardamon zielony. Często też jako określenia używa się miejsca skąd pochodzi. Mamy więc np. kardamon indyjski i chiński. Jego uprawa jest dość kosztowna, stąd cena samej przyprawy. W starożytnym Egipcie roślina ta wykorzystywana była jako dodatek do perfum. Dzisiaj najczęściej stosuje się go jako „wkładka” do kawy i herbaty.

Kardamon oprócz bardzo przyjemnego aromatu, posiada też pewne właściwości lecznicze. Najlepiej stosować go pod postacią naparu. Wystarczy zmielone nasiona zalać wrzątkiem. Po pierwsze, taki napar poprawia apetyt. Kardamon wspomaga też trawienie. Przyprawa ta może nas uchronić przed dolegliwościami żołądkowymi, takimi jak niestrawność, czy wzdęcia. Kiedyś stosowano kardamon w zasadzie na wszelkie dolegliwości zdrowotne. Dotyczyło to zwłaszcza Indii, gdzie przyprawa jest bardzo popularna. Kardamon miał więc leczyć między innymi z objawów astmy i zapalenia oskrzeli. Stosowano go jako lek przy kamicy nerkowej. Wykorzystywano też jego właściwości wzbudzające apetyt. Kardamon miał także pomagać przy wstydliwej dolegliwości, jaką jest nietrzymanie moczu.

Przyprawa ta ze względu na swój specyficzny aromat bywa też stosowana w higienie jamy ustnej. Dzięki niej znika nieprzyjemny zapach z ust. Wystarczy chwilę pożuć nasiona. Kiedyś kardamon był wykorzystywany jako afrodyzjak.

W jaki sposób wykorzystać tę przyprawę w kuchni? Można on wzbogacić smak deserów (np. lodów). Kardamonu dodaje się też do kawy i gorącej czekolady. Nie musimy go wykorzystywać tylko w słodkich potrawach. Może też uzupełnić dania pikante. Warto w tym wypadku zdecydować na małe kulinarne eksperymenty.