Pieprz kajeński i chili

Dodano: 08:23 17 listopada 2008
Aktualizowano: 13:57 24 stycznia 2012
Źródło: Przegląd Reader's Digest, Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół. Warszawa 2000

Pieprz kajeński i chili oraz pieprz metystynowy zostały opisane w poniższym artykule. Możesz poznać ich właściwości, działanie i zastosowanie lecznicze.

Ostry pieprz kajeński i chili, czyli przyprawy nadające charakterystyczny smak daniom kuchni indyjskiej i meksykańskiej, mają też zastosowanie lecznicze. Wspomagają trawienie i działają przeciwbólowo. Zawdzięczają to kapsaicynoidom.

Co to jest pieprz kajeński i chili?

Pieprz kajeński i chili są krewniakami czerwonej i zielonej papryki, których używa się do sałatek i potraw smażonych. Nie są natomiast spokrewnione z czarnym pieprzem. Głównymi substancjami czynnymi w papryce, które powodują jej ostry smak, są kapsaicynoidy, a zwłaszcza kapsaicyną, oleista substancja drażniąca, która jest również głównym składnikiem rozpylaczy pieprzowych, używanych do samoobrony.

Właściwości pieprzu kajeńskiego i chili?

• Stosowanie miejscowe
• Łagodzi bóle artretyczne.
• Zmniejsza nerwobóle w przebiegu półpaśca, cukrzycy i neuralgii ner¬wu trójdzielnego oraz pooperacyjne.

Stosowanie doustne
• Pomaga w niestrawności.

Pieprz kajeński i chili dostępne jako:

• Kapsułki
• Maść
• Nalewka
• Świeże lub suszone zioło
• Tabletki

Uwaga:

Nie wolno stosować maści zawierającej chili na uszkodzony naskórek. Chroń oczy i soczewki kontaktowe przed zetknięciem z maścią, gdyż wywołuje ona bardzo silne pieczenie.

Działanie pieprzu kajeńskiego i chili:

Pieprz kajeński i chili zastosowane miejscowo na skórę działają przeciwbólowo. Niszczą bowiem występującą w komórkach nerwowych tzw. substancję P, która przewodzi impulsy bólowe do mózgu. Dostarczanie organizmowi kapsaicyny w pożywieniu lub w postaci preparatów korzystnie wpływa na układ trawienny. Czasami podaje się ją, żeby poprawić krążenie krwi.

GŁÓWNE KORZYŚCI:

Regularne wcieranie w skórę maści zawierającej kapsaicynę skutecznie łagodzi bóle artretyczne. Łagodzi też przewlekle bóle u osób chorych na półpasiec, po przebytych zabiegach chirurgicznych oraz bóle będące wynikiem uszkodzenia nerwów u chorych na cukrzycę.

Wstępne badania wskazują także, że maść z chili może mieć inne zastosowania lecznicze. Łagodzi ona swędzenie wywołane łuszczycą (swędzenie jest przekazywane tymi samymi nerwami, co ból). Prawdopodobnie maść łagodzi również bóle wywołane fibromialgią oraz odczuwanie zimna w kończynach, charakterystyczne dla choroby Raynauda.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Świeży pieprz kajeński, nalewka, tabletki i kapsułki wspomagają proces trawienia, likwidują wzdęcia oraz leczą wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ wzmagają krążenie krwi w żołądku i jelitach, a także pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Płynne preparaty zawierające nalewkę z kapsaicyną łagodzą też objawy przeziębienia lub grypy. Nie ma natomiast klinicznych dowodów, że dzięki zażywaniu preparatów z kapsaicyną zmniejsza się ryzyko chorób serca (poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów) oraz że te preparaty działają przeciwnowotworowo.

Stosowanie:

DAWKOWANIE:

Zewnętrznie-Maść z chili zawierająca od 0,025 do 0,075% kapsaicyny jest najskuteczniejsza, gdy stosuje się ją regularnie, codziennie. Należy posmarować bolące miejsce cienką warstwą i wetrzeć w skórę przynajmniej 3 lub 4 razy dziennie. Trzeba stosować przez kilka tygodni. Wewnętrznie: Preparaty z pieprzu kajeńskiego należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta.

SPOSÓB UŻYCIA:

Zewnętrznie: Wrażliwość na chili jest sprawą indywidualną, należy więc najpierw sprawdzić działanie maści na ograniczonej powierzchni w najbardziej bolesnym miejscu. Jeśli okaże się skuteczna i nie powoduje przykrych skutków ubocznych, można zacząć smarować większą powierzchnię skóry. Aby chili nie dostało się do oczu, należy koniecznie po użyciu maści umyć ręce ciepłą wodą z mydłem. Można też użyć jednorazowych rękawic gumowych. Jeśli smarujesz maścią palce lub dłonie, owiń je bandażem, odczekaj 30 min, by maść przeniknęła w głąb skóry, po czym starannie umyj ręce. Dopiero wtedy możesz dotykać nosa i oczu oraz soczewek kontaktowych. Maść z chili należy chronić przed światłem i przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Wewnętrznie-. Preparaty z pieprzu kajeńskiego można przyjmować podczas posiłków lub między nimi. Nie odnotowano skutków ubocznych ich stosowania u kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Jeśli u niemowlęcia karmionego piersią wystąpią objawy podrażnienia, należy natychmiast przestać zażywać pieprz kajeński.

Skutki uboczne:

Maść z chili w pierwszych dniach stosowania często wywołuje lekkie, nieprzyjemne pieczenie, trwające około pół godziny, które ustępuje samoistnie już po kilku dniach regularnego używania maści. Wcieranie zbyt dużych ilości maści w skórę lub jej wąchanie może wywołać kaszel, kichanie, łzawienie lub podrażnienie gardła. Chili może też wywołać silny ból i pieczenie, jeśli dostanie się do oczu lub na błonę śluzową (choć nie powoduje ich uszkodzenia). W takim wypadku należy przemyć podrażnione miejsce wodą lub mlekiem. Chili można zmyć ze skóry mydłem i ciepłą wodą lub octem (nie okolice oczu).

Czy wiesz, że…

Maść z chili można bezpiecznie łączyć z innymi środkami na zapalenie stawów, w tym także z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi. Można w ten sposób skrócić czas stosowania tych leków oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Nie wolno jednak ograniczać dawek stosowanych dotychczas leków, bez porozumienia z lekarzem.

W papryczkach chili znajduje się więcej witaminy C niż w cytrusach. Ponieważ jada się je w bardzo małych ilościach, dostarczają organizmowi niewiele tej witaminy. Istnieją łagodniejsze odmiany papryki chili, których można zjeść więcej.

Papryka była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej już w czasach przed kolumbijskich. Uważa się, że pieprz kajeński pochodzi z Cayenne w Gujanie Francuskiej.

Ostra papryka, świeża i w postaci preparatu, pobudza trawienie.
Maść z chili jest wszechstronnym środkiem przeciwbólowym, natomiast sproszkowany pieprz kajeński łagodzi wzdęcia i dolegliwości związane z wrzodami żołądka.

Pieprz metystynowy

Roślina ta, od dawna ceniona za właściwości uspokajające, zdobywa nowych entuzjastów.

Co to jest pieprz metystynowy?

Pieprz metystynowy należy do rodziny pieprzowatych. Jest to krzewinka porastająca wiele wysp południowego Pacyfiku. Wielką popularnością cieszy się tam przyrządzany z niego napój. Do zmiażdżonego korzenia pieprzu metystynowego dodaje się mleko kokosowe lub wodę i dokładnie miesza, następnie odcedza się płyn do skorupy kokosa.

Od tysięcy lat pieprz metystynowy odgrywał niezwykle ważną rolę w rytuałach religijnych mieszkańców tych wysp. Żadna uroczystość ani spotkanie towarzyskie nie mógł się odbyć bez naparu z tej rośliny, który odgrywał podobną rolę jaką dziś spełnia alkohol – poprawiał samopoczucie i rozwiązywał języki.

Pieprz metystynowy ma sercowate liście i bezpłodny kwiatostan. Rozmnaża się jedynie poprzez podział korzeni, które osiągają wagę do 10 kg, są grube i poskręcane. Dziś w wielu rejonach Oceanu Spokojnego pieprz metystynowy jest szeroko uprawiany ze względu na właściwości lecznicze korzenia; jest też eksportowany do wielu krajów świata, gdzie sprzedaje się go w sklepach ze zdrową żywnością i parafarmaceutykami.

Właściwości pieprzu metystynowego:

• Zwalcza stany lękowe.
• Łagodzi napady paniki.
• Pomaga zasnąć.
• Działa przeciwbólowa.

Pieprz metystynowy dostępny jako:

• Kapsułki
• Nalewka
• Płyn
• Suszone zioło/herbatka
• Tabletki

Uwaga:

Pieprz metystynowy nie powinien być stosowany przez kobiety ciężarne i karmiące. Pieprz metystynowy może nasilić objawy choroby Parkinsona.

Działanie pieprzu metystynowego:

Korzeń pieprzu metystynowego zawiera wiele związków (najważniejsze z nich zwane są kawalaktonami), które mają zróżnicowane działanie lecznicze. W wielu krajach europejskich lekarze przepisują pieprz metystynowy jako lek na stres, niepokój ruchowy i bezsenność. Naukowcy nie ustalili dokładnie sposobu działania tego zioła, ale przypuszczają, że wpływa ono na układ limbiczny, czyli część mózgu, która m.in. kontroluje emocje.

GŁÓWNE KORZYŚCI:

Pieprz metystynowy jest znany przede wszystkim jako środek uśmierzający lęki. Może łagodzić stres i nerwowość oraz przeciwdziałać napadom paniki. Działa też uspokajająco na osoby, które starają się rzucić palenie lub przestać pić alkohol. |ego właściwości relaksujące mogą pomóc osobom cierpiącym na bezsenność i na łagodną lub umiarkowaną depresję, które często przeżywają stany lękowe. W odróżnieniu od konwencjonalnych środków uspokajających, pieprz metystynowy nie wpływa niekorzystnie na czynności umysłu, a pewne badania wykazały, że nawet przyspiesza reakcje. Najdziwniejsze jest to, że osoby stosujące pieprz metystynowy rzadko uodporniają się na jego działanie. Nie są znane przypadki uzależnienia.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Pieprz metystynowy ma właściwości przeciwbólowe, które wykorzystuje się w bólach mięśni oraz przewlekłych bólach wszystkich części ciała. Działa też rozluźniająco, co może być przydatne w przypadkach skurczów mięśni. U niektórych osób cierpiących na padaczkę pieprz metystynowy zapobiega napadom równie skutecznie, jak niektóre leki przeciwdrgawkowe. Prawdopodobnie jest to możliwe dzięki łagodzeniu stresu i lęków, które mogą wywołać napad padaczki. Na podstawie wstępnych badań można sądzić, że pieprz metystynowy może też pomóc pacjentom po przebytym zatorze mózgu, ponieważ ogranicza obszar trwałego uszkodzenia.

Stosowanie:

DAWKOWANIE:

Zalecana dawka to 250 mg standaryzowanego wyciągu 2 lub 3 razy dziennie lub filiżanka naparu 3 razy dziennie. Jeśli zażywa się pieprz metystynowy ponad 3 miesiące, należy skonsultować to z lekarzem, ponieważ zbyt długie stosowanie może zwiększyć niebezpieczeństwo wystąpienia skutków ubocznych.

SPOSÓB UŻYCIA:

Nie przekraczaj zalecanej dawki. Duże dawki mogą doprowadzić do zatrucia organizmu i dezorientacji (pewien mężczyzna został uznany przez sąd winnym prowadzenia samochodu pod wpływem środków odurzających po wypiciu 16 filiżanek naparu z pieprzu metystynowego; nie mógł utrzymać równowagi i miał zaburzenia mowy podobne do tych, jakie występują po wypiciu dużej ilości alkoholu). Stosując pieprz metystynowy, lepiej nie pić alkoholu.

Pieprz metystynowy działa zazwyczaj natychmiast, często już po kilku minutach, ale w przypadku osób cierpiących na ciężkie stany lękowe może się zdarzyć, że będzie on w pełni skuteczny dopiero po 8 miesiącach stosowania. Pieprz metystynowy często sprzedaje się w mieszankach, które zawierają również inne zioła, które wpływają na pracę mózgu, np. dziurawiec.

Skutki uboczne:

Kiedy pieprz metystynowy jest stosowany w umiarkowanych ilościach, skutki uboczne występują bardzo rzadko i zazwyczaj ograniczają się tylko do zaburzeń żołądkowych. Znane są przypadki wysypek alergicznych, ale są one bardzo rzadkie. Skóra nabiera wtedy żółtego odcienia (najpierw na twarzy, a następnie również na innych częściach ciała), staje się sucha i łuszcząca. Jeśli zauważy się takie objawy, należy natychmiast przestać stosować to zioło.

Czy wiesz, że…

Należy kupować wyciągi z korzenia pieprzu metystynowego, a nie produkty składające się tylko z oczyszczonych kawalaktonów. Same kawalaktony nie są tak skuteczne jak wyciąg z korzenia, który zawiera też inne substancje. Standaryzowane wyciągi zawierają co najmniej 30% kawalaktonów. Z wysuszonego korzenia pieprza metystynowego parzy się napój lub wytwarza pigułki uspokajające.

Podziel się ze znajomymi