Olejek z drzewa herbacianego i olej lniany

JjOpb79910WVbP7W0g7G84EbnL5JVc.jpg
Dodano: 08:19 12 listopada 2008
Aktualizowano: 13:39 31 stycznia 2012
Źródło: Przegląd Reader's Digest, Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół. Warszawa 2000

Olejek z drzewa herbacianego i olej lniany to artykuł opisujący właściwości każdej z roślin i ich zalet. Przeczytamy o sposobie użycia i skutkach ubocznych olejku z drzewa herbacianego i oleju lnianego.

Rdzenni mieszkańcy Australii od wieków stosowali liście drzewa herbacianego do leczenia zakażeń. Obecnie olejek herbaciany jest uznawany na całym świecie za skuteczny środek odkażający, co zostało naukowo potwierdzone.

Co to jest olejek z drzewa herbacianego?

Olejek herbaciany to świetny środek odkażający o przyjemnym zapachu, przypominającym woń gałki muszkatołowej. Otrzymuje się go w wyniku destylacji parowej liści Metaleuca alternifolia, drzewa herbacianego rosnącego jedynie w Australii (nie ma ono nic wspólnego z gatunkami z rodzaju Camellia, z których otrzymuje się herbaty pitne). Wysokiej jakości olejek herbaciany zawiera co najmniej 40% terpinen-4-olu, czynnego składnika o właściwościach leczniczych, i niecałe 5% eukaliptolu, substancji drażniącej skórę. Po drugiej wojnie światowej, gdy zaczęto stosować antybiotyki, olejek herbaciany odszedł w zapomnienie. Obecnie zainteresowano się nim ponownie – roczna produkcja wynosi ponad 700 ton.

Właściwości olejku z drzewa herbacianego:

• Odkaża skaleczenia i zadrapania oraz sprzyja ich gojeniu.
• Zmniejsza rozmiary późniejszej blizny.
• Przyspiesza gojenie po ukąszeniach i użądleniach owadów, w tym również pszczół.
• Leczy grzybicę międzypalcową stóp, grzybicę paznokci oraz drożdżyce.

Olejek z drzewa herbacianego dostępny jako:

• Czopki dopochwowe
• Krem
• Olejek
• Żel

Uwaga:

Olejek herbaciany jest przeznaczony wyłącznie do użytku zewnętrznego — jego połknięcie grozi zatruciem. Należy też chronić przed nim oczy. Przed zastosowaniem olejku na głębokie, otwarte rany należy zasięgnąć opinii lekarza.

Działanie olejku z drzewa herbacianego:

Olejek herbaciany jest stosowany zewnętrznie do leczenia wielu pospolitych zakażeń. Kiedy nałożymy go na skórę, zabija różne grzyby chorobotwórcze. Zwalcza także liczne bakterie, łącznie z tymi, które są oporne nawet na silnie działające antybiotyki. Lekarze sądzą, że jedną z przyczyn skuteczności olejku jest fakt, że łatwo miesza się z substancjami tłuszczowymi wydzielanymi przez skórę. Dzięki temu szybko działa na czynniki chorobotwórcze.

GŁÓWNE KORZYŚCI:

Odkażające właściwości olejku herbacianego są szczególnie przydatne w leczeniu skaleczeń i zadrapań oraz ukąszeń i użądleń owadów. Olejek sprzyja gojeniu mniejszych zranień, zapobiega zakażeniom i zmniejsza rozmiary przyszłej blizny. Zwalcza również grzyba Tńchopyton, powodującego grzybicę międzypalcową stóp, podobne za¬każenia pachwiny i niektóre grzybice paznokci. Może także niszczyć rzęsistka pochwowego i Candida albicans – drobnoustroje, które najczęściej wywołują zakażenia pochwy. Niektóre grzybice mogą jednak nie poddawać się leczeniu samym olejkiem i wówczas lekarz sięga do silniej działających, konwencjonalnych leków przeciwgrzybicznych.

DODATKOWE KORZYŚCI

Olejek herbaciany pomaga leczyć trądzik. W jednym z badań żel zawierający 5% tego olejku leczył trądzik równie skutecznie jak płyn do mycia twarzy z dodatkiem 5% nadtlenku benzoilowego, czynnego składnika wielu dostępnych Środków przeciwtrądzikowych. Olejek herbaciany wykazuje ponadto mniej działań niepożądanych, takich jak łuszczenie, suchość i swędzenie skóry, niż nadtlenek benzoilowy. Stwierdzono też, że roztwór zawierający 0,5% olejku herbacianego chroni przed zakażeniem Pityrosporum ovale, grzybem wywołującym łupież. Niekiedy zaleca się olejek herbaciany jako środek przeciw brodawkom wywołanym przez wirusy, chociaż jego skuteczność nie została w tym przypadku potwierdzona.

Stosowanie

DAWKOWANIE:

Grzybica międzypalcowa i grzybica paznokci. Nałożyć 1-2 krople czystego olejku herbacianego na skórę lub paznokcie. Powtarzać zabieg 2-3 razy dziennie. Można stosować krem lub płyn z dodatkiem olejku. Drożdżyca pochwy: Przez 5 dni wprowadzać co 12 godz. do pochwy czopek z olejkiem herbacianym.

SPOSÓB UŻYCIA:

Olejek herbaciany stosuje się wyłącznie zewnętrznie. Jeśli komuś zdarzy się go połknąć, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem lub wezwać karetkę pogotowia. Przypadki wysypki alergicznej po zewnętrznym zastosowaniu olejku są rzadkie. Zanim zacznie się stosować olejek, należy wacikiem nałożyć jego odrobinę na wewnętrzną stronę przedramienia. U osób uczulonych skóra wkrótce zaczerwieni się lub spuchnie. Rozcieńczamy wtedy kilka kropli olejku w łyżce stołowej roślinnego oleju jadalnego i powtarzamy test. jeśli tym razem nie będzie reakcji, można nakładać rozcieńczony olejek w dowolne miejsce skóry.

Skutki uboczne:

Olejek herbaciany wywołuje niekiedy niewielkie podrażnienia skóry, uznaje się go jednak za bezpieczny środek do stosowania zewnętrznego. Tak jak inne nie rozcieńczone olejki ziołowe drażni oczy i błony śluzowe.

Czy wiesz, że…

Wiele szamponów, mydeł i innych produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry zawiera olejek herbaciany, lecz na ogół jest go tak mało, że nie działa bakteriobójczo.

Istnieją różne gatunki drzewa herbacianego. Kupując olejek, trzeba się upewnić, czy wyprodukowano go z Melaleuca alternifolia. Olejki pochodzące z innych gatunków zawierają dużo eukaliptolu i nie mają takich samych właściwości leczniczych.
Ostatnio wykazano, że olejek herbaciany (tak jak olejki miętowy, cynamonowy i muszkatołowy) zawiera substancje toksyczne dla wszy głowowej. Niezbędne jest jednak przeprowadzenie badań klinicznych, zanim zastosuje się go do zwalczania wszawicy, zwłaszcza u dzieci, które są bardzo wrażliwe
na ten olejek.

Naukowcy szwajcarscy stwierdzili, że pewien preparat sporządzony z olejku herbacianego zwalcza bakterie wywołujące próchnicę zębów. Nie należy jednak płukać ust czystym olejkiem, ponieważ drażni śluzówkę i mógłby zostać połknięty. Pasty do zębów z dodatkiem olejku są bezpieczne, bo zawierają go niewiele, ale za to słabo działają bakteriobójczo.

O wiele zdrowiej jest stosować olejek z drzewa herbacianego niż konwencjonalne środki przeciw grzybicze i przeciwbakteryjne.
Olejek herbaciany jest często dodawany do mydeł i kosmetyków pielęgnujących skórę, ponieważ działa silnie bakteriobójczo.

Olej lniany

Len – bogate źródło oleju o leczniczych właściwościach, jest uprawiany już od ponad 7 tysięcy lat. Olej lniany jest stosowany profilaktycznie i leczniczo w chorobach serca oraz różnych stanach zapalnych i niedoborach hormonalnych, nawet w bezpłodności.

Co to jest olej lniany?

Len zwyczajny (Linum usitatissimum) to roślina jednoroczna, która osiąga wysokość 1 m i kwitnie na niebiesko. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Uprawiano ją pierwotnie jako roślinę włóknistą. Do otrzymuje się z niej cenny materiał, wykorzystywany w przemyśle włókienniczym. Jednak już od wielu wieków znane są też lecznicze właściwości lnu. W lecznictwie stosuje się nasiona lnu, czyli siemię lniane oraz wytłaczany z nich olej.

Właściwości oleju lnianego:

• Chroni przed chorobami serca.
• Wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie.
• Łagodzi stany zapalne.
• Może pomóc w niepłodności, impotencji, dolegliwościach miesiączkowych i endometriozie.
• Może łagodzić zaburzenia nerwowe.
• Pomaga na zaparcia i uchyłkowatość jelit.

Olej lniany dostępny jako:

• Kapsułki
• Olej
• Proszek

Uwaga:

Niektóre osoby są uczulone na siemię lniane. Jeśli wystąpią trudności w oddychaniu po jego zażyciu, należy natychmiast postarać się o pomoc medyczną. Mielone siemię lniane należy popijać dużą ilością wody (szklanka wody na jedną łyżkę).

Działanie oleju lnianego:

Siemię lniane jest źródłem tzw. niezbędnych kwasów tłuszczowych niezwykle ważnych dla zdrowia substancji, których ludzki organizm sam potrafi wytwarzać. Jednym z nich jest kwas alfa-linolenowy, należący ( grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Występuje on też w wielu innych olejach roślinnych, np. w oleju rzepakowym, sojowym, z nasion porzeczki czarnej i z orzechów włoskich. Kwas alfa-linolenowy nie jest jednak, aż tak skuteczny, jak kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z olejów rybnych, które w ostatnich latach zostały uznane za środek pomagający w leczeniu chorób serca i wielu innych schorzeń.

Siemię lniane zawiera też kwasy tłuszczowe omega-6 (w postaci kwasu linolenowego), czyli te same tłuszcze, które występują w wielu olejach roślinnych. Co więcej, jest też źródłem substancji zwanych lignanami, które wpływają korzystnie na różne hormony oraz mogą zwalczać nowotwory, infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybice. Siemię lniane zawiera ich nawet 800 razy więcej niż inne produkty spożywcze.

GŁÓWNE KORZYŚCI

Niezbędne kwasy tłuszczowe chronią błony komórkowe, przepuszczające do wnętrza komórek substancje odżywcze i broniące dostępu substancjom szkodliwym. Wyjaśnia to, dlaczego olej lniany jest tak ważny dla zdrowia.

Olej lniany zmniejsza też stężenie cholesterolu, czyli zapobiega chorobom serca Może również skutecznie przeciwdziałać chorobie wieńcowej i nadciśnieniu. Zakończone niedawno 5-letnie badania wskazują, że zapobiega on też skutecznie powtórnemu zawałowi serca. jako środek wspomagający trawienie może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet je rozpuszczać. Wpływa też korzystnie na stan włosów i paznokci. Wiadomo również, że ułatwia przekazywanie impulsów nerwowych, co sprawia, że może być skutecznym lekarstwem na drętwienia i mrowienia oraz postępujące schorzenia mózgu i układu nerwowego, takie jak choroba Alzheimera lub uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę. Prawdopodobnie pomaga tez w stanach wyczerpania, lecz aby to potwierdzić, konieczne są dalsze badania.

Mielone siemię lniane jest doskonałym źródłem błonnika. Zwiększa objętość stolca i ułatwia oddawanie kału w zaparciach i uchyłkowatości jelit.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Siemię lniane zawiera roślinne substancje zwane fitoestrogenami, które działają podobnie do kobiecego hormonu -estrogenu. Dlatego olej lniany może korzystnie wpływać na cykl miesiączkowy, regulując proporcje hormonów wytwarzanych w organizmie kobiety: estrogenu i progesteronu. Wspomaga tez czynność macicy, czyli może być stosowany w leczeniu niepłodności. Prawdopodobnie ze względu na swe właściwości przeciwzapalne łagodzi dolegliwości miesiączkowe i bóle towarzyszące torbielom sutków.

Olej lniany dobrze działa także na męski organizm, prawdopodobnie leczy bezpłodność i choroby prostaty. Pewne badania wykazały też jego działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne, co wyjaśniałoby, dlaczego jest skuteczny w leczeniu opryszczki i półpaśca.

Stosowanie:

DAWKOWANIE: Najprościej stosuje się płynny olej. Należy zażywać od 1 łyżeczki do 1 łyżki stołowej raz lub 2 razy dziennie. Odpowiednikiem jednej łyżki stołowej jest aż 14 1-gramowych kapsułek. Jeśli chce się dostarczyć organizmowi błonnika lnianego, należy wsypać 1-2 łyżki zmielonych nasion do szklanki wody i pić 3 razy dziennie. Na wyniki takiej kuracji trzeba czasami poczekać 1-2 dni.

SPOSÓB UŻYCIA:

Olej lniany należy przyjmować podczas posiłku, gdyż poprawia to jego wchłanianie przez organizm. Można też wymieszać go z sokiem, jogurtem, serkiem wiejskim lub innymi napojami i produktami spożywczymi.

Skutki uboczne:

Olej lniany jest niemal zupełnie nieszkodliwy. Osoby jedzące mielone nasiona mogą początkowo odczuwać lekkie wzdęcia, które jednak dość szybko mijają.

Czy wiesz, że…

Olej lniany łatwo się psuje, dlatego trzeba koniecznie sprawdzać datę jego przydatności do spożycia. Najlepiej kupować olej przechowywany w lodówce. Nie wolno go stosować, jeśli ma silny, nieprzyjemny zapach.

Kupuj olej tylko w nieprzezroczystych, plastykowych opakowaniach, które chronią go przed światłem skuteczniej niż brązowe butelki szklane. Techniczny olej lniany dostępny w sklepach z artykułami technicznymi nie nadaje się do jedzenia. Może on zawierać trujące składniki.

Olej lniany ma orzechowo-maślany smak, lubiany przez wiele osób. Można dodawać go do sosów do sałatek i polewać nim różne dania. Jedna łyżka oleju zawiera zaledwie nieco ponad 100 kcal. Nie wolno jednak na nim smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego właściwości odżywcze. Zawsze należy go dodawać do potraw po ugotowaniu.

Kapsułki z olejem lnianym są drogie. Trzeba ich zażyć aż kilkanaście, by uzyskać działanie jednej łyżki oleju. Mogą być przydatne w podróży i gdy nie mamy dostępu do lodówki.
Okład ze zmielonego siemienia lnianego jest tradycyjnym sposobem na czyraki i zakażone rany. Zwiększa wydzielanie ropy i zmniejsza stan zapalny. Z nasion lnu wyciska się olej, który zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Podziel się ze znajomymi

Loading