Kurkuma

CAdfGc6Z7OBVm41Dse2TR4m07F4vE7.jpg
Dodano: 08:11 28 października 2008
Aktualizowano: 14:37 5 marca 2012
Źródło: Przegląd Reader's Digest, Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół. Warszawa 2000

Kurkuma (ostryż długi, szafran indyjski), główny składnik przyprawy curry, była od tysięcy lat stosowana w Chinach i Indiach do leczenia różnych dolegliwości, poczynając od wzdęć, a kończąc na nieregularnych miesiączkach. Dziś jest uznawana za środek przeciwutleniający i przeciwzapalny.

Co to jest kurkuma?

Żółto kwitnąca kurkuma należy do rodziny roślin imbirowatych. Rośnie w Indonezji, Chinach, Indiach i innych krajach tropikalnych, jej wysuszone, aromatyczne kłącze miele się na proszek, lego głównym składnikiem czynnym jest żółta kurkumina, która była dawniej używana do barwienia tkanin. Zioło zawiera również pomarańczowo zabarwiony olejek eteryczny. Wykazano, że kurkuma leczy wiele rozmaitych schorzeń.

Kurkuma jest nie tylko składnikiem przypraw. Wykorzystuje się ją również jako substancję konserwującą, barwiącą i zapachową w produkcji wielu artykułów spożywczych, m.in. pieczywa, marynat, musztardy oraz pewnych przetworów mięsnych. Liście kurkumy są w Azji jedzone jako warzywo.

Właściwości kurkumy:

• Zmniejsza stany zapalne, zwłaszcza w stawach barkowym, kolanowym i łokciowym.
• Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowa u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów.
• Zmniejsza stężenie cholesterolu i skłonność do zakrzepicy.
• Może zapobiegać nowotworom, zwłaszcza rakowi okrężnicy i jamy ustnej.

Kurkuma dostępna jako:

• Kapsułki
• Proszek
• Tabletki

Uwaga:

Nie należy przekraczać zalecanych dawek. Na ogół nieszkodliwa kurkuma w dużych dawkach powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a nawet wrzody.

Działanie kurkumy:

Działanie przeciwutleniające kurkumy jest porównywalne z tym, jakie wykazują witaminy C i E. Substancje te skutecznie chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami, powodowanymi przez wolne rodniki Kurkuma, a zwłaszcza jej składnik-kurkumina, działa przeciwzapalnie zarówno wtedy, gdy stosuje się ją zewnętrznie w postaci papki jak i wówczas, kiedy jest podawana doustnie.

Badania laboratoryjne dowiodły, że kurkuma ma właściwości przeciwnowotworowe, a z doświadczeń na zwierzętach wynika, że może również zmniejszać stężenie cholesterolu we krwi. Chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami, działając przeciwzapalnie i przeciwutleniająco oraz pobudzając wydzielanie żółci i syntetyzowanie enzymów wątrobowych

GŁÓWNE KORZYŚCI:

Jeśli kurkumę stosuje się doustnie pobudza ona uwalnianie czynników przeciwzapalnych w tkankach. Sądzi się również, że pobudza wytwarzanie w nadnerczach kortyzonu, który pośrednio wspomaga proces gojenia.

W doświadczeniach wykonanych na zwierzętach wykazano, że w przypadkach ostrych stanów zapalnych właściwości lecznicze kurkuminy nie ustępują działaniu leków konwencjonalnych kortyzonu i fenylbutazonu. Ma ona nad nimi tę przewagę, że nie wywołuje niepożądanych skutków ubocznych. W przypadku leczenia przewlekłych zapaleń kurkumina jest jednak 2-krotnie mniej skuteczna.

Kurkuma nałożona na skórę, jak się to robi powszechnie w Indiach, uśmierza ból i zmniejsza stan zapalny mięśni oraz stawów W badaniach laboratoryjnych wykazano, że zioło to nie tylko hamuje wczesne stadia rozwoju komórek nowotworowych, lecz może również stłumić toczący się już proces chorobowy, a także pobudzić własny układ przeciwutleniający organizmu. Kurkuma, nawet przyjmowana w małych dawkach, zmniejsza stężenie cholesterolu i przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, dzięki czemu pomaga zwalczać miażdżycę tętnic.

Kurkuma działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie oraz pobudza wydzielanie kwasów żółciowych, toteż słusznie stosowano ją w medycynie tradycyjnej jako środek chroniący wątrobę. Ze wstępnych badań wynika również, że skutecznie leczy niestrawność, hamując tworzenie się gazów jelitowych oraz uwalniając je, kiedy już powstaną. Kurkuma działa zatem korzystnie także na układ pokarmowy. Może również łagodzić skurcze jelit.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Podczas prób klinicznych jednej grupie pacjentów cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów podawano 1,2 mg kurkuminy dziennie, a drugiej – 300 mg konwencjonalnego leku – Fenylbutazonu. W obu grupach chorych zaobserwowano porównywalną poprawę chodu oraz zmniejszenie sztywności i obrzęku stawów. Kurkumina, przyjmowana w zalecanych dawkach, nie powodowała, w przeciwieństwie do fenylbutazonu, działań niepożądanych.

Stosowanie:

DAWKOWANIE:

Zalecana dzienna dawka kurku my wynosi od 500 do 1000 mg suchego, standaryzowanego wyciągu kłączy (zawierającego 95% kurkuminoidów). Leczenie stanów zapalnych: 300 mg kurkumy do 3 razy dziennie z posiłkami.

SPOSÓB UŻYCIA:

Jeśli przyjmuje się kurkumę wraz z poprawiającym wchłanianie enzymem bromelaina, należy zażywać ją między posiłkami.

Działania niepożądane:

Kurkuma wydaje się środkiem bardzo bezpiecznym, pod warunkiem, że stosuje się ją w zalecanych dawkach. Osoby cierpiące na kamicę żółciową nie powinny jednak przyjmować zbyt dużych dawek, ponieważ kurkuma pobudza uwalnianie żółci przez wątrobę. Kamienie mogą utrudniać jej przepływ.

Czy wiesz, że…

Przed kupieniem preparatu kurkumy należy upewnić się, czy jest on standaryzowanym wyciągiem kłączy zawierającym 95% kurkuminoidów. U 62 pacjentów z rakiem jamy ustnej lub skóry, nie reagującym na konwencjonalne metody leczenia (chemioi radioterapię lub zabieg chirurgiczny), stosowano zewnętrznie wyciąg z kurkumy lub kurkuminę, 3 razy dziennie przez 18 miesięcy. Po tej terapii stwierdzono u chorych zmniejszenie świądu o 70%, bólu o 50% i rozmiarów zmian o 10%. Angielska nazwa kurkumy – turmeric pochodzi od łacińskiego terra merita (zasłużona ziemia), co nawiązuje do korzystnych działań tej rośliny. Zwiększenie ilości kurkumy w pożywieniu może być w niektórych przypadkach korzystne, jednak by działała leczniczo, należałoby jeść ją w bardzo dużych ilościach. Nie ma dowodów na to, że kurkuma przyjmowana w zalecanych dawkach działa drażniąco na przewód pokarmowy. Przeciwnie, może nawet zapobiegać tworzeniu się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Sproszkowane kłącze kurkumy działa silnie przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

Loading