Kakao zamiast kawy

F21dRHPvGz1OQ19C59wJzc8lOi516H.jpg


Administrator

Dodano: 12:50 1 sierpnia 2011
Aktualizowano: 12:54 1 sierpnia 2011
Źródło: Autor: Sylwia Śliż


Kakao wykorzystywane od wieków przez medycynę ludowa, w końcu doczekało się naukowego potwierdzenia swoich właściwości prozdrowotnych.

Analizując 21 pomniejszych badań, w których łącznie wzięło udział ponad 2,5 tysiąca uczestników, naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie udowodnili, że kakao pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienie tętniczego krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych i stabilizuje poziom cholesterolu we krwi. Na zdrowotne korzyści kakao wpływają zawarte w nim, w dużej ilości flawonoidy, będące silnymi antyoksydantami, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne.

Dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne to nie jedyna zaleta kakao, bowiem wpływa ono także na redukcje złego i zwiększenie stężenia dobrego cholesterolu we krwi u osób po 50. roku życia, a jak pokazują badania, u osób, u których dieta obfituje w flawonoidy pochodzące z kakao, zmniejsza się także insulinooporność.

Jak wiadomo bogatym źródłem kakao są ciemne czekolady, jednak należy pamiętać, że często zawierają też duże ilości cukru, dlatego najlepiej wybierać czekolady z jak największą zawartością ziarna oraz niewielką ilością cukru.

Podziel się ze znajomymi