Jod – właściwości

ruR2801r5V48KKs576ASLWkX2F98vR.jpg
Dodano: 08:25 20 października 2008
Aktualizowano: 14:07 6 marca 2012
Źródło: Przegląd Reader's Digest, Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół. Warszawa 2000

Co to jest jod?

Choć organizmowi potrzebne są jedynie śladowe ilości jodu, pierwiastek ten jest tak ważny dla zdrowia, że już w latach dwudziestych rząd Stanów Zjednoczonych uznał, że trzeba wzbogacać nim sól kuchenną. Spowodowało to niemal zupełne zniknięcie pewnej formy upośledzenia umysłowego nazywanej matołectwem lub kretynizmem.

W Polsce sól jest również jodowana, szczególnie w rejonach kraju leżących daleko od morza (nad morzem jod występuje naturalnie w powietrzu). Poza solą jodowaną najlepszym źródłem jodu są ryby i inne produkty morskie, owoce, warzywa, a także zboże hodowane na glebach zawierających dużo tego pierwiastka.
Pomimo że jod uznano za pierwiastek o zasadniczym znaczeniu dla organizmu, około 1,6 miliarda mieszkańców naszej planety, głównie w krajach Trzeciego Świata, wciąż cierpi na jego niedobór.

Właściwości jodu:

• Wyrównuje niedobory jodu w organizmie.
• Zapewnia prawidłowe działanie tarczycy.
• Może pomóc w leczeniu torbieli piersi.

Jod dostępny jako:

• Kapsułki
• Płyn
• Tabletki

Uwaga:

Ponieważ niedobór jodu jest zjawiskiem bardzo rzadkim w krajach rozwiniętych, preparaty jodowe należy zażywać tylko z zalecenia lekarza.

Działanie jodu:

Jak dotąd znane jest tylko jedno działanie tego wyjątkowego mikroelementu na organizm ludzki – pobudza on tarczycę do wytwarzania tyroksyny. Hormon ten reguluje przemianę materii wszystkich komórek.

DZIAŁANIE ZAPOBIEGAWCZE:
Zaspokajając zapotrzebowanie organizmu na jod, kobiety ciężarne mogą zapobiec powstaniu pewnego typu upośledzenia umysłowego u płodu.

DODATKOWE KORZYŚCI:
W odróżnieniu od innych mikroelementów, jod nie pomaga leczyć konkretnych schorzeń, lecz odgrywa ogromną rolę w utrzymaniu we właściwym stanie tarczycy, gruczołu wydzielania wewnętrznego. Kiedy dostarczamy organizmowi wystarczających ilości jodu, jest go w organizmie około 40 mg, z czego 75% w tarczycy. Gruczoł ten odpowiada za ogólną przemianę materii, czyli szybkość i skuteczność spalania kalorii. Reguluje też wzrost i rozwój dzieci, rozmnażanie, funkcjonowanie mięśni i nerwów, rozkład białek i tłuszczów, wzrost paznokci i włosów oraz wykorzystanie tlenu przez wszystkie komórki organizmu. Istnieją pewne dowody na to, że jod pochodzący ze źródeł organicznych może pomóc łagodzić bóle związane z torbielami piersi, lecz w przypadku tej choroby należy przed zastosowaniem preparatów jodowych poradzić się lekarza.

Zapotrzebowanie organizmu na jod:

Zalecana dawka dzienna jodu dla osób dorosłych to 140 mg jedna łyżeczka jodowanej soli zawiera 300 mg jodu, jednak istnieją inne, lepsze źródła tego pierwiastka.

NIEDOBÓR:
Niedobór jodu jest spotykany niezwykle rzadko w krajach rozwiniętych. Pierwsze jego objawy to powiększenie tarczycy, która tworzy wole, żeby większą powierzchnią odebrać więcej jodu z krwiobiegu. Choć zmniejszenie produkcji tyroksyny przez tarczycę (niedoczynność tarczycy) może być spowodowane niedoborem jodu, częstszym powodem tej nieprawidłowości jest choroba zwana obrzękiem śluzowatym. Jest to choroba autoimmunizacyjna, czyli taka, w której układ odpornościowy organizmu zaczyna działać przeciwko niektórym własnym tkankom. Niedoczynność tarczycy przejawia się takimi objawami, jak zmęczenie, suchość skóry, zwiększone stężenie tłuszczów we krwi, chrypka, opóźnienie reakcji i zmniejszenie jasności umysłu. W razie zauważenia u siebie tych objawów, należy koniecznie udać się do lekarza.

NADMIAR:
Ryzyko przedawkowania jodu jest bardzo niewielkie, nawet jeśli jego spożycie przekroczy 10 lub 20 razy zalecaną dawkę. Dopiero przy 30-krotnym jej przekroczeniu można odczuć skutki uboczne, np. metaliczny posmak w ustach, wrzody jamy ustnej, obrzmienie ścianek, biegunka, wymioty, ból głowy, wysypka i kłopoty z oddychaniem. Co więcej, znaczny nadmiar jodu może, podobnie jak jego niedobór, doprowadzić do powstania wola, tym razem z powodu nadczynności tarczycy. Gruczoł ten zaczyna wówczas wytwarzać zbyt duże ilości tyroksyny, co może powodować nadmierne pobudzenie, lęki i zbyt gwałtowną utratę wagi ciała.

Stosowanie:

DAWKOWANIE:
Typowa dieta dostarcza organizmowi wystarczającej ilości jodu, szczególnie jeśli w jej skład wchodzą ryby jod znajduje się też w większości preparatów multiwitaminowych. Osoby cierpiące na niedoczynność lub nadczynność tarczycy powinny zawsze poradzić się lekarza, zanim zaczną zażywać jod.

SPOSÓB UŻYCIA:
Zalecone przez lekarza preparaty jodowe można zażywać o dowolnej porze dnia zarówno podczas posiłków, jak i w przerwach między nimi.

Inne źródła jodu:

Doskonałym źródłem jodu są ryby i rośliny morskie, takie jak wodorosty. Gleba w rejonach nadmorskich zawiera zazwyczaj dużo jodu. Dlatego dużo jest go w warzywach i owocach hodowanych na tych glebach oraz w nabiale pochodzącym od krów pasących się na rosnącej tam trawie. Dobrym źródłem jodu jest też pieczywo.
Tabletki z glonów morskich są doskonałym źródłem jodu.

Czy wiesz, że…

Analiza badań prowadzonych niezależnie w kilku krajach, gdzie wśród mieszkańców powszechny jest niedobór jodu, wykazała, że może on upośledzać czynności ruchowe, obniżyć czas reakcji, sprawność manualną, koordynację ruchów i siłę mięśni. Analiza ta, przeprowadzona przez badaczy z UNICEF-u, wykazała również, że u osób cierpiących na niedobór jodu iloraz inteligencji jest średnio o 13 punktów niższy niż u osób, których taki niedobór nie dotyczy.

Choć sklepy ze zdrową żywnością reklamują sól morską jako zdrowszy zamiennik zwykłej soli kuchennej, trzeba pamiętać, że nie jest ona jodowana, co powoduje, że nie jest wystarczającym źródłem jodu.

Podziel się ze znajomymi

Loading