Jedz brokuły!

brokuły1
Dodano: 10:49 23 maja 2014
Aktualizowano: 11:30 23 maja 2014
Źródło:

Ta dość prosta i chyba sugestywna propozycja wynika z tego, że warzywo to ma naprawdę mnóstwo zalet, a co ciekawe wciąż odkrywane są nowe. Brokuły zalicza się do wąskiego grona najzdrowszych produktów żywnościowych. Ich historia zaczęła się najprawdopodobniej już 2 tysiące lat temu w rejonie Morza Śródziemnego.

Inna nazwa brokułów, to kapusta szparagowa. Prawdopodobnie pochodzą one z Cypru. Jest to roślina jednoroczna, którą charakteryzuje dość mięsista łodyga i znany wszystkim, kwiatostan. Dlaczego warto jeść brokuły?

Przede wszystkim są one bogatym źródłem witaminy C. Ma ona ogromną rolę do spełnienia w naszym organizmie. Jest potrzebna przy przemianie aminokwasów, zwiększaniu odporności organizmu. Pomaga też we wchłanianiu żelaza. Brokuły zawierają również inne składniki. Warto wspomnieć chociażby o wapniu, fosforze, żelazie, czy witaminach A, B1 i PP. Każdy z tych składników ma jakieś zadanie do wykonania w naszym organizmie. To jednak nie wszystko co oferują brokuły.

Warzywo to jest bogate w błonnik, a przy okazji mało kaloryczne. To właśnie przez to polecane jest ono osobom, które chcą się pozbyć nadmiaru kilogramów. Brokuły mają również właściwości, które można wykorzystać profilaktycznie w kwestii raka prostaty (to dzięki zawartości selenu). To jednak nie wszystko w kwestii nowotworów. Brokuły stały się słynne ze względu na zawarty w nich sulforafan. To substancja której przypisuje się ogromne właściwości właśnie w zapobieganiu nowotworom. Sulforafan to bardzo silny przeciwutleniacz. Ma on też utrzymywać tzw. blokadę białkową, której celem jest ochrona mózgu przed nagłymi skokami ciśnienia. W pewien sposób sulforafan wpływa też na rozwój komórek nerwowych.

Brokuły mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Są na przykład podstawą warzywnych, pełnych witamin sałatek. Mogą też stać się jednym ze składników pożywnych zapiekanek. Uważać należy przy gotowaniu brokułów, bo dość łatwo można przegapić moment, kiedy staną się zbyt miękkie i zaczną się rozpadać.