Hormony jelitowe

TKiSCn34mLeeSr8TV88U5B4G8QThm9.jpg


Administrator

Dodano: 08:10 15 lutego 2011
Aktualizowano: 09:40 23 maja 2011
Źródło: Autor: Sylwia Śliż

Ulokowane w układzie pokarmowym, a w szczególności w trzustce hormony są jednym z komponentów regulacji zapasów energetycznych w organizmie. Hormony te kontrolują odżywianie i apetyt. Określone sygnały głodu stymulują jedzenie a sytość powstrzymuje apetyt.

Ghrelin – to hormon szczególnie łączony z otyłością, uwalniany przez żołądek, odgrywa główną rolę regulacji apetytu, często określany jako „hormon głodu”.

Hormon ten pracuje w „pozytywnej pętli sprzężenia zwrotnego” – wysokie poziomy wpływają na zwiększenie spożycia żywności, podczas gdy niższe poziomy obserwowane są po posiłku. Jak pokazują badania, u osób otyłych, żywność nie tłumi poziomu ghrelin, a wręcz przeciwnie może wzmagać objadanie. Dodatkowo dla otyłych, gubienie wagi związane jest często z podniesieniem poziomu tego hormonu. Może być jedną z przyczyn, dlaczego stosujący dietę mają trudności w kierowaniu swoją wagą.

Peptyd YY – wyzwalany w układzie trawiennym razem z innymi hormonami stanu sytości, po jedzeniu, kiedy jesteśmy syci. Lipidy i węglowodany mają szczególnie stymulujący wpływ na peptyd YY. Hormon ten współdziała z centralnym układem nerwowym dostarczając informacje o sytości i pełności aby regulować wygaśnięcie apetytu podczas posiłku.

Podziel się ze znajomymi