Głóg dwuszyjkowy i karczoch zwyczajny

cAnV0920rRc9S55g67mt5t2s6YrtiK.jpg
Dodano: 08:36 3 grudnia 2008
Aktualizowano: 14:45 10 stycznia 2012
Źródło: Przegląd Reader's Digest, Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół. Warszawa 2000

Zielarze zalecają głóg dwuszyjkowy i jego przetwory osobom cierpiącym na nadciśnienie oraz chorym na serce, ponieważ wpływa on bardzo korzystnie na pracę serca. Zioło to działa też moczopędnie, dlatego stosują je również chorzy na nerki.

Co to jest głóg dwuszyjkowy?

Krzaki głogu, osiągające wysokość 9 m, i często wyglądające jak drzewa, świetnie nadają się na żywopłoty. Są też często sadzone w miastach jako krzewy ozdobne. Wyglądają one bardzo dekoracyjnie, a jednocześnie odstraszają intruzów ostrymi kolcami (według niektórych korona cierniowa Chrystusa była wykonana właśnie z gałązek głogu). Głóg kwitnie na biało, a jego owocami są jaskrawo czerwone jagody. Liście tej rośliny również mają bardzo ładny kształt.

Wiedza o nasercowych właściwościach głogu znana była medycynie ludowej w różnych epokach i w różnych zakątkach świata, od starożytnych Greków po Indian amerykańskich.
Współczesne zainteresowanie głogiem zapoczątkował irlandzki lekarz D. Greenez Ennis, który z wielkimi sukcesami leczył choroby serca.

Właściwości głogu dwuszyjkowego:

• Koi bóle zamostkowe w chorobie wieńcowej.
• Obniża wysokie ciśnienie krwi.
• Wspomaga pracę serca u osób z chorobą serca.
• Reguluje arytmię serca.

Głóg dwuszyjkowy dostępny jako:

• Kapsułki
• Nalewka
• Proszek
• Suszone zioło/herbatka
• Tabletki

Działanie głogu dwuszyjkowego:

Głóg wpływa bezpośrednio na pracę serca i tętnic. Rozszerza naczynia krwionośne, ułatwia dostarczanie do serca substancji odżywczych i wspomaga jego skurcze. Te łagodne, choć bardzo istotne właściwości głóg zawdzięcza naturalnym substancjom roślinnym – flawonoidom, głównie pro-antocyjanidynom, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami.

GŁÓWNE KORZYŚCI:

Głóg jest wszechstronnym lekiem nasercowym. Rozszerza tętnice, hamując działanie konwertazy angiotensyny – enzymu, który powoduje zwężenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu krew lepiej krąży w tętnicach. Przewlekłe zwężenie tętnic prowadzi do nadciśnienia (serce musi wtedy pracować z większym wysiłkiem, by przepompować krew przez zwężone tętnice). Dlatego głóg zaleca się osobom chorym na chorobę wieńcową.

Blokuje on także enzymy osłabiające mięsień sercowy i w ten sposób wspomaga jego pracę. Dlatego jest to odpowiedni lek dla osób cierpiących na łagodną postać choroby serca, którym nie są potrzebne silne środki farmakologiczne, takie jak np. glikozydy naparstnicy. Głóg ma też właściwości przeciwutleniające, czyli chroni przed miażdżycą tętnic.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Głóg stosuje się też od dawna na inne dolegliwości. Zioło to ma właściwości uspokajające i pomaga zasnąć osobom cierpiącym na bezsenność Różne badania wykazują, że chroni ono też kolagen, czyli białko tworzące tkankę łączną, które ulega zniszczeniu np. w czasie zapalenia stawów.

Stosowanie

DAWKOWANIE:

Zalecana dawka wyciągu z głogu wynosi od 300 do 450 mg dziennie w postaci kapsułek lub tabletek albo od łyżeczki do łyżki nalewki, zależnie od rodzaju schorzenia serca. Osoby narażone na choroby serca powinny przyjmować profilaktycznie od 100 do 150 mg wyciągu z głogu w postaci preparatów lub łyżeczkę nalewki dziennie.

SPOSÓB UŻYCIA:

Jeśli przyjmuje się duże dawki preparatów głogu, działa on najlepiej, kiedy stosuje się go nie jednorazowo, lecz dzieli przyjmowaną dawkę na 3 porcje. Żeby stosowanie preparatów głogu mogło przynieść zauważalne rezultaty, powinno się go przyjmować co najmniej przez miesiąc.

Skutki uboczne:

Głóg jest uważany za jedno z ziół najmniej szkodliwych dla organizmu. Bardzo rzadko po jego zastosowaniu mogą wystąpić nudności. pocenie, zmęczenie i wysypka. Można go przyjmować bez obaw wraz z konwencjonalnymi lekami nasercowymi – czasami dzięki temu możliwe jest zmniejszenie dawki tych ostatnich.

Przed zastosowaniem głogu trzeba jednak porozumieć się z lekarzem i nigdy nie wolno samemu przerwać zażywania zapisanych przez niego leków ani zmniejszyć ich dawki.

Czy wiesz, że…

Wyciąg powinien zawierać co najmniej 1,8% witeksyny. jest to główna substancja nasercowa występująca w głogu. W Niemczech przeprowadzono trwające 8 tygodni badania obejmujące 136 osób cierpiących na łagodną i średnio zaawansowaną chorobę serca. Te z nich, które przyjmowały wyciąg z głogu, rzadziej skarżyły się na krótki oddech, opuchnięcie kostek i miały lepszą wydolność wysiłkową niż pacjenci, którym podawano placebo. Badania lekarskie i laboratoryjne dowiodły, że stan pacjentów, którzy przyjmowali głóg, poprawił się, a innych pogorszył. Według dawnych wierzeń głóg chronił domostwa przez piorunami, a ludzi przed złymi duchami błądzącymi po ziemi.

Uważano jednak, że przyniesienie jego kwiatów do domu to zły znak. Preparaty z głogu mogą być wytwarzane z jego liści, kwiatów lub czerwonych jagód.

Karczoch zwyczajny

Zalety tego warzywa po raz pierwszy opisał jeden z uczniów Arystotelesa już w IV w. p.n.e. Karczochy dobrze wpływają na pęcherzyk żółciowy i wątrobę, wspomagają trawienie i zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi.

Co to jest karczoch zwyczajny?

Karczoch należy do rodziny złożonych, tej samej, do której należą takie dobrze nam znane rośliny, jak mniszek, stokrotka czy słonecznik. Sztywna, gruba i silnie kolczasta łodyga karczocha osiąga wysokość do 2 m. Jest ona zwieńczona dużym, fioletowo-zielonym kwiatem. Młode, nierozwinięte kwiaty zbiera się i po ugotowaniu mięsiste łuski okrywy kwiatowej oraz dno kwiatowe zwane sercem podaje jako wyjątkowy, luksusowy przysmak, ceniony zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego.

Prawdopodobnie karczoch zwyczajny pochodzi od karczocha hiszpańskiego który rośnie w rejonie Morza Śródziemnego i ma podobne właściwości lecznicze. W Polsce roślina ta jest rzadko uprawiana ponieważ ma duże wymagania klimatyczne.

Liście karczocha zwyczajnego zawierają wiele substancji, które przyjmowane w odpowiednich ilościach działają leczniczo. Są nimi cynaryna (najważniejsza substancja czynna w karczochu) oraz różne flawonoidy, np. luteolina. Polski Komitet Zielarski ogłosił karczocha rośliną leczniczą 2000 roku, ze względu na jej działanie przeciwcholesterolowe.

Właściwości karczocha zwyczajnego:

• Poprawiają działanie woreczka żółciowego i wątroby.
• Wspomagają trawienie.
• Zmniejszają stężenie cholesterolu.
• Mogą regulować stężenie glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę.

Karczoch zwyczajny dostępny jako:

• Kapsułki
• Sok

Uwaga:

Osoby cierpiące na schorzenia woreczka żółciowego powinny skontaktować się z lekarzem, zanim zaczną przyjmować wyciąg z liści karczochów, ponieważ wzmaga on wydzielanie żółci. Bardzo rzadko odnotowuje się alergię na karczochy.

Działanie karczocha zwyczajnego:

Wyciąg z liści karczocha jest od wielu lat popularny i często stosowany w Niemczech. Tamtejsze laboratoria udowadniają, że jest on skutecznym środkiem, który chroni wątrobę i przyspiesza jej regenerację po zatruciach. Podobnie jak inne gorzkie warzywa, karczochy powodują zwiększenie wydzielania żółci, która rozkłada tłuszcze, a więc również wspomagają trawienie.

Badania naukowe prowadzone nad karczochami już od 1933 r. wykazują, że pobudzają one wydzielanie żółci przez wątrobę i jej spływanie do dwunastnicy. Jest to bardzo przydatne w leczeniu osób cierpiących na niestrawność. Już w latach trzydziestych XXw. odkryto, że wyciąg z karczochów zmniejsza stężenie cholesterolu u pacjentów o podwyższonym stężeniu. Najnowsze badania potwierdzają te odkrycia. Istnieją doniesienia, że stężenie „złego” cholesterolu zmniejsza się, zaś „dobrego” podnosi. Wydaje się, że karczochy mogą zmniejszać stężenie cholesterolu dzięki zawartej w nich luteolinie, która hamuje wytwarzanie cholesterolu w wątrobie.

GŁÓWNE KORZYŚCI:

Cynaryna i flawonoidy zawarte w karczochach, m.in. luteolina, są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkodzeniu komórek wątroby, chronią organizm przed szkodliwymi substancjami i podwyższają odporność. Wyciąg z liści karczocha łagodzi bóle brzucha i nudności oraz działa wiatropędnie.

Karczochy zawierają też inulinę, wielocukier, który zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że roślina ta reguluje stężenie glukozy we krwi po posiłku, co jest niezwykle ważne dla cukrzyków. Wyciąg z karczochów powinny także zażywać osoby o dużym stężeniu cholesterolu, zmniejsza bowiem jego ilość w organizmie, usuwając kwasy tłuszczowe z krwi, ułatwiając trawienie oraz spowalniając wytwarzanie cholesterolu.

DODATKOWE KORZYŚCI:

Oczyszczające i odtruwające właściwości wyciągu sprawiają, że jest on środkiem skutecznym w leczeniu dny, zapalenia kości i stawów, reumatyzmu, a także chorób wątroby. Są prowadzone badania, które mają wykazać skuteczność wyciągu w leczeniu takich schorzeń, jak zespół nadwrażliwego jelita.

Stosowanie:

DAWKOWANIE:

Żeby poprawić trawienie, działanie wątroby i zmniejszyć stężenie cholesterolu: 2 kapsułki po 320 mg dziennie. Żeby poprawić trawienie przy diecie zawierającej dużo tłuszczu: do 6 kapsułek po 320 mg dziennie, jednocześnie lub o różnych porach dnia.

SPOSÓB UŻYCIA:

Należy przyjmować podczas lub natychmiast po posiłku, połykać w całości i popijać chłodnym płynem. Osoby cierpiące na zaburzenia czynności woreczka żółciowego powinny uzgodnić stosowanie z lekarzem. U osób uczulonych na rośliny pochodzące z rodziny złożonych mogą wystąpić reakcje alergiczne. W takim przypadku należy natychmiast przerwać stosowanie wyciągu.

Skutki uboczne:

W czasie wielu badań potwierdzono, że wyciąg z liści karczochów jest doskonale przyswajany przez większość osób, nawet jeśli jest stosowany bardzo długo. Karczochy jedzone jako warzywo są również dobrze przyswajane, jednak niekiedy mogą wywoływać niewielkie objawy uboczne, np wzdęcia i lekkie zaburzenia pokarmowe.

Czy wiesz, że…

Należy kupować wyłącznie standaryzowany wyciąg z liści karczochów, by mieć pewność, że znajduje się w nim dostateczna ilość cynaryny. Sproszkowany wyciąg (rzadko spotykany) jest słabszy i nie należy go stosować.

Podczas badania przeprowadzonego w 1998r. okazało się, że większość cierpiących na niestrawność pacjentów, którzy przyjmowali wyciąg z karczochów odczuła wyraźną poprawę. Pacjentom tym podawano po 5 kapsułek dziennie średnio przez 2-3 tygodnie. Po tym okresie nudności, wzdęcia, odbijanie, bóle żołądkowe i wrażliwość na tłuszcze gwałtownie osłabły. W Niemczech przeprowadzono niedawno badania 553 osób w wieku 20-87 lat. Okazało się, że wyciąg z karczochów znacznie zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. Po 6 tygodniach przyjmowania wyciągu u wszystkich pacjentów stężenie cholesterolu zmniejszyło się średnio o 11,5%.

Starożytni Grecy sprowadzili karczochy do Europy z Afryki Północnej. Od dawna są one popularne we Francji, gdzie podaje się je w sałatkach i na przystawkę. Preparaty z karczocha, wytwarzane z liści rośliny oraz z mięsistych podstaw łusek okalających jej kwiatostan, zmniejszają stężenie glukozy.