Dlaczego nasz organizm potrzebuje siarki?

Dodano: 10:40 3 października 2016
Aktualizowano: 10:40 3 października 2016
Źródło:

Podobnie jak inne składniki mineralne, tak i ten ma swoje zadania do spełnienia. Siarka najbardziej znana jest ze swojego wpływu na włosy, ale to nie wszystkie jej „umiejętności”. Czy wiecie po co właściwie nasz organizm potrzebuje tego składnika i jakie są jego najlepsze źródła?

Siarka obecna jest w wielu związkach, również takich, które są szkodliwe, a nawet trujące. Jest jednak przede wszystkim składnikiem ważnym dla funkcjonowania między innymi układu nerwowego. Siarka związana jest z dwoma niezwykle ważnymi aminokwasami. To mietionina i cysteina. Pierwsza z wymienionych jest między innymi niezbędna do syntezy białek, kreatyny i adrenaliny. Jest też związana z glutationem. Ten z kolei ma wpływ na ochronę komórek przed toksynami.

Siarka jak zostało wspomniane jest niezwykła istotna dla włosów, ale też paznokci i skórę. Pierwiastek ten może spowolnić proces starzenia tej ostatniej. Związany jest z regeneracją naskórka. W kwestii fryzury przede wszystkim reguluje wydzielanie sebum. Dzięki temu można np. powstrzymać nadmierne przetłuszczanie się włosów. Zresztą dzięki siarce ogranicza się też wypadanie tych ostatnich. Te właściwości wykorzystywane są przez producentów kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Nasz bohater może być też rozwiązaniem dla osób zmagających się z łupieżem. Wracając jeszcze do skóry, to siarka ją zmiękcza. Powoduje, że staje się ona też sprężysta.

To jednak nie tylko pierwiastek dla urody. Przypisuje się mu też pewne właściwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Oprócz stosowania konkrentych leków zaleca się też dieta bogatą w siarkę. Ma on też pewien wpływ na wątrobę. Jest polecany w kuracji odtruwającej.

Gdzie należy szukać siarki? Przede wszystkim do diety należy włączyć produkty wysokobiałkowe. Jeśli więc chcemy zadbać o odpowiedni poziom siarki i poprawić stan skóry i włosów, to warto zdecydować się na mięso i podroby. W diecie obecny powinien być też nabiał. Siarka to też kapusta, kalafior i cebula.