Biała herbata – garść faktów

OJW0yMf0l1h1zc6zImUr8c6L30v281.jpg


Administrator

Dodano: 09:44 22 listopada 2012
Aktualizowano: 09:48 22 listopada 2012
Źródło: Autor: Paweł Mazur

Wywodzi się ona z Chin i tam po raz pierwszy znalazła się na cesarskich stołach. Nie jest znana dokładna data odkrycia, ale szacuje się, że miało to miejsce między X a XIII wiekiem. Jej sława zataczała szerokie kręgi, chociażby z tego powodu, że uznawano ją za napój odmładzający. Co ciekawe, początkowo ludzie spoza władzy mieli całkowity zakaz spożywania białej herbaty. Jej cena na początku była przeszkodą dla wielu ludzi. Tak naprawdę dopiero XIX wiek przyniósł zwiększenie ilości wypijanej białej herbaty.

Tak naprawdę, ten napój nie powstaje w jakiś tajemniczych okolicznościach. Początkowo to ten sam krzew z którego uzyskuje się czerwoną czy czarną herbatę. Charakterystyczny jest jednak jej proces zbierania. Następuje to wczesną wiosną, kiedy to liście są jeszcze zwinięte w pąki. Wokół nich znajduje się specjalna jedwabna nić. Po zebraniu poddaje się je suszeniu. Jest ona bardzo ceniona zwłaszcza wśród smakoszy herbaty, a wynika to ze specyficznego smaku. Jak na nasze warunki nie jest ona tania. Średnia cena to 50 do 60 złotych za 100 gramów. Jej cenę rekompensują jej właściwości.

Mowa tutaj przede wszystkim o wspomaganiu koncentracji i orzeźwianiu. Oprócz tego – bardziej w kwestii zdrowotnej – potrafi obniżać poziom tak zwanego złego cholesterolu i poprawiać krążenie krwi. Wróćmy na chwilę do określenia eliksir młodości. Ma on jak najbardziej potwierdzenie w rzeczywistości. Biała herbata zawiera sporo polifenoli. Te z kolei są odpowiedzialne za spowalnianie starzenia się. Mowa tutaj o degradacji skóry, która postępuje wraz z wiekiem. Oprócz tego ma w sobie też sporo witaminy C. Ten składnik działa między innymi wzmacniająco. Nasz układ odpornościowy, szczególnie jesienią i zimą to punkt strategiczny naszego organizmu.

Podziel się ze znajomymi