Zgaga w ciąży

8DoOMX39475pkoGMeCQKFwIXKjoFiJ.jpg
Dodano: 08:28 31 października 2008
Aktualizowano: 14:39 31 stycznia 2012
Źródło: http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,43 http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/a-to-zgaga_,1912_7091.htm

Zgaga (czyli uczucie pieczenia za mostkiem i w przełyku) jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości u kobiet w ciąży. Wprawdzie nie stwarza ona zagrożenia dla zdrowia kobiety czy dziecka, jednak czasami staje się bardzo dokuczliwa. Zgaga w ciąży to artykuł opisujący przyczyny powstawania zgagi i daje kilka porad dla kobiet w ciąży.

U ciężarnych często do bólu dołączają się kwaśne odbijania, nieprzyjemny kwaśny posmak w ustach czy nawet kwaśne wymioty.

Jakie są tak właściwie przyczyny tego nieprzyjemnego odczucia i dlaczego u ciężarnych zgaga występuje częściej i bywa bardziej nasilona?

Zgaga powstaje wtedy, gdy kwaśny sok żołądkowy przedostaje się do przełyku. Jeżeli zwieracz żołądkowo-przełykowy (mówiąc obrazowo- mięsień oddzielający przełyk od żołądka) jest sprawny, to taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. W ciąży jednak istnieje kilka powodów, dla których zwieracz ten nie pracuje tak sprawnie jak powinien.

Po pierwsze – winne są hormony, a dokładniej progesteron, który jest niezbędny do utrzymania ciąży, jednocześnie jednak rozluźnia zwieracz przełyku. Po drugie- powiększająca się macica uciska na jelita i żołądek, co sprawia, że pokarm trudniej przez nie przechodzi, łatwiej natomiast cofa się do przełyku. Po trzecie – niektóre pokarmy czy używki mogą pobudzać produkcję kwasu solnego w żołądku lub rozluźniać zwieracz przełykowy (oczywiście nie dzieje się tak tylko u kobiet w ciąży).

Jak walczyć ze zgagą?

Znane są metody tzw. „domowe” oraz farmakologiczne.
Jeśli chodzi o metody, które można zastosować w domu, są to głównie metody polegające na zmniejszeniu prawdopodobieństwa wystąpienia zgagi:
1. Unikanie używek (papierosy, alkohol, kawa, mocna herbata)
2. Unikanie tłustych czy pikantnych potraw oraz słodyczy i napojów gazowanych.
3. Jedzenie często ale w niewielkich ilościach.
4. Po jedzeniu odpoczynek w pozycji siedzącej, jedzenie kolacji przynajmniej 2 godziny przed snem (unikać pozycji leżącej po leżeniu).
5. Spanie w pozycji półsiedzącej.

Metody farmakologiczne obejmują przede wszystkim 2 grupy leków: leki zobojętniające sok żołądkowy oraz leki zmniejszające jego produkcję. Kobiety ciężarne powinny pamiętać o tym, by skonsultować się z lekarzem zanim zastosują któryś z tych leków, ponieważ niektóre z nich są przeciwwskazane dla kobiet w ciąży. Preparatem bezpiecznym dla ciężarnych jest Rennie, który zawiera węglan wapnia i magnezu i jest dostępny bez recepty. Ciężarne powinny również pamiętać, aby zgłosić się do lekarza jeśli zgadze towarzyszą silne wymioty lub spadek masy ciała.

Podziel się ze znajomymi