Dieta w ciąży

qkK8Hee0B6k3pxpL3pX4FCL4MC990F.jpg
Dodano: 09:50 12 maja 2008
Aktualizowano: 12:30 9 lipca 2012
Źródło:

Kobieta spodziewająca się dziecka powinna przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania. Posiłek przyszłej matki powinien być pełnowartościowy. Istotne jest, aby spożycie witamin i składników mineralnych wzrosło w porównaniu do ilości spożywanych kalorii. Przybierania na wadze w okresie ciąży jest zjawiskiem zupełnie naturalnym, jednak wzrost wagi powinien być proporcjonalny do wagi dziecka. Optymalnie w czasie ciąży kobieta tyje od 11 do 16 kg. Niepolecane jest odchudzanie w czasie ciąży, może to być wyjątkowe niebezpieczne dla dziecka.

Kobieta będąca w stanie błogosławionym powinna ograniczyć spożywanie soli. Sól spożywana w dużych ilościach powoduje zatrzymanie płynów w organizmie oraz podnosi ciśnienie krwi. Nadmierne używanie soli może również spowodować wydalanie wapnia z organizmu.

W okresie ciąży kobieta powinna całkowicie zrezygnować z picia alkoholu nawet w śladowych ilościach. Zakazuje się również zaprzestanie palenia. Produkty spożywane w tym okresie powinny być świeże i naturalne – zaleca się rezygnację z gotowych, mrożonych potraw.

W OKRESIE CIĄŻY NALEŻY SPOŻYWAĆ:

- Błonnik
Źródła: warzywa i owoce, orzechy, suszone morele i rodzynki
Błonnik korzystnie wpływa na trawienie i przeciwdziała zaparciom.

- Cynk
Źródła: ostrygi, ryby, grzyby, nasiona dyni, orzechy
Cynk odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka.

- Kwasy tłuszczowe – Kwas linolenowy
Źródła: ryby
Olej rybny zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wpływa na prawidłowy rozwój narządów wzroku.

- Wapń
Źródła: ser, jogurt, zielone warzywa liściaste, orzechy
Wapń jest niezbędnym elementem do poprawnego rozwoju kości dziecka.

- Węglowodany
Źródła: chleb, makaron, fasola, groch
Dostarczają organizmowi niezbędnej energii.

- Witamina A
Źródła: marchew, szpinak, nabiał, żółte warzywa
Dzięki tej witaminie organizm zachowuje równowagę.

- Witaminy z grupy B (Kwas foliowy)
Źródła: mięso, zielone warzywa liściaste, daktyle, rodzynki
Kwas foliowy wpływa na rozwój centralnego układu nerwowego. Ponad to witaminy z grupy B wpływają na zneutralizowanie porannych nudności.

- Witamina C
Źródła: świeże warzywa i owoce (brukselka, pomidory, kalafior, pomarańcze, truskawki…)
Wspomaga rozwój mocnego łożyska, podnosi odporność.

- Witamina D
Źródła: ryby tłuste, tran, margaryna
Kontroluje przyrost wagi matki w czasie ciąży. Utrzymuje poziom białka we krwi dziecka na dobrym poziomie.

- Żelazo
Źródła: tuńczyk, chude baranie i wołowe mięso a także warzywa strączkowe i owoce suszone
Zapotrzebowanie na żelazo wiąże się ze zwiększeniem ilości krwi u matki i potrzebami noszonego w brzuchu dziecka.

W CODZIENNEJ DIECIE KOBIETY W CIĄŻY POWINIEN ZNAJDOWAĆ SIĘ MINIMUM JEDEN Z NIŻEJ WYMIENIONYCH PRODUKTÓW:

1) Ser, mleko, jogurt.
2) Zielone warzywa liściaste.
3) Chude wołowe mięso.
4) Wątróbka.
5) Pomarańcze.
6) Ryby.
7) Chleb razowy.
8) Drób.
9) Makaron i niełuskany ryż.